Belgische bijdrage voor de cholera-bestrijding in Haïti

Heel toevallig hoorde ik op een vroege ochtend op de radio het bericht dat België beslist had 350.000 Euro bij te dragen aan het fonds van de Verenigde Naties, voor de bestrijding van de cholera.

Zoals iedereen intussen weet, werd cholera het land binnengebracht door Nepalese soldaten die in Mirebalais gestationeerd waren. Jarenlang heeft de VN geweigerd hier verantwoordelijkheid rond op te nemen. Een aantal Amerikaanse sociale organisaties hebben een internationale klacht ingediend waarbij in augustus 2016 de betrokkenheid van de VN onderdeel van een juridische beslissing was en de VN verantwoordelijke Ban Kimoon zich verontschuldigde. In diezelfde maand viel echter een beslissing van een Amerikaans gerechtshof dat de VN diplomatieke onschendbaarheid geniet en dus niet kan aangeklaagd worden.

Toch had de VN intussen een trustfonds opgericht en beloofd om Haïti te helpen bij de strijd tegen cholera. De bijdragen of giften van de lidstaten kwamen slechts druppelsgewijs binnen. En nu vernemen we dus dat België ook een bijdrage doet aan dit fonds, voor een bedrag van 350.000 Euro. Zie hieronder het communiqué van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.

We hopen samen met de getroffen Haïtianen dat deze fondsen op een adequate manier zullen helpen in de strijd tegen cholera in Haïti.

16 september 2017

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft besloten om 350.000 euro toe te kennen aan het speciale trustfonds van de Verenigde Naties voor de strijd tegen cholera in Haiti. Zo komt België tegemoet aan de oproep in de resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van 13 juli en aan de oproep die de secretaris-generaal van de VN op 25 juli aan de lidstaten deed.

Sinds 2010 zijn in Haïti 800.000 mensen besmet geraakt met cholera. 9.000 onder hen overleefden het helaas niet.

Ons land doet een vrijwillige bijdrage om de VN te helpen om de epidemie een halt toe te roepen. De VN willen:
• meer inspanningen leveren om besmetting met cholera tegen te gaan en om de toegang tot zorg te verbeteren;
• problemen op langere termijn oplossen, zoals toegang tot water, sanitair en gezondheidszorg;
• materiële steun aan slachtoffers, hun families en hun gemeenschappen ontwikkelen.
Deze bijdrage past in het globale Belgische beleid om ook via de VN steun te geven aan de armste en meest kwetsbare landen op hun weg naar vrede, stabiliteit en ontwikkeling.

Ze komt bovenop de hulp van een miljoen euro die België enkele dagen uittrok voor de heropbouw van de eilanden die het zwaarst door de orkaan Irma zijn getroffen, waaronder Haïti.

Greet Schaumans
1 oktober 2017

Meer artikels uit deze rubriek