"Ceci n'est pas une banane!"

De banaan zoals wij die kennen, heet in Haïti ‘figue’ of ‘figue-banane’. Met ‘banane’ wordt in Haïti steevast een kook- of bakbanaan bedoeld.

Receptjes

Gekookte banaan

De bananen zonder schil in gezouten kokend water gooien. Ze eerst wel wassen en inwrijven met citroen; zo blijven ze mooi geel.

Als de bananen erg rijp zijn (zwart), kook je ze het best in de schil nadat je de uiteinden hebt weggesneden. Zo’n 30 tot 40 minuten zachtjes koken.

Gefrituurde banaan

Zeer warm eten met snuifje zout of…suiker

Groene (onrijpe) bananen in fijne schijfjes snijden en in kokende olie frituren. Als het rijpe bananen zijn, snij je ze het best in de lengte door om ze dan in hete vetstof te bakken.

Figues met boter

De vruchten in de lengte in vier stukken snijden. Daarna laat je ze een bruin kleurtje krijgen in gesmolten boter. Uiteindelijk doe je er citroen, vanille of muskaatnoot bij. Opdienen na met suiker te hebben bestrooid.

Geflambeerde figues

Zes figues schillen, in tweeën snijden en in beboterde ovenschaal leggen. Overgieten met een glaasje rum, daarover geraspte citroen en een kop bruine suiker. Tien minuten in een warme oven zetten. Vlak voor het opdienen met rum overgieten en flamberen.

Een ‘figue’ is meestal iets groter dan de door ons gekende rauw eetbare banaan; ze is groen, lichtbruin tot roodachtig van kleur. Het is een groente, qua gebruik een beetje vergelijkbaar met onze aardappel. Deze figue is rijp als de schil donkerbruin tot zwart is en zacht aanvoelt. Onrijp worden deze kookbananen gekookt en warm gegeten. Rijp worden ze verwerkt in confituren en nagerechten. Als je alleen groene (onrijpe) kookbananen vindt terwijl je rijpe bananen nodig hebt voor een recept, dan leg je ze een tijdje in de oven (150°) tot de schil zwart wordt en begint te barsten.

Kookbananen zijn rijk aan vitamine C en bestaan voor 60% uit zetmeel. Onze banaan, de figue dus, bezit maar 5% zetmeel.

De banane en de figue-banane worden in Haïti zowat dagelijks in één of andere vorm verbruikt. Indertijd kwamen zij met de karavanen van de Arabische kooplieden vanuit India naar Afrika. Door de Spaanse monnik Berlanga werden in 1516 de eerste bananenplantjes naar het Caribische gebied gebracht. Bananen vind je nu zowat overal in de tropen, maar van oorsprong zijn ze dus Aziatisch.

Ook de bladeren worden gebruikt: als pannendeksel, om er eten in te wikkelen en te smoren, als veevoeder, als verpakkingsmateriaal…

Lut Thijsen
1 september 2003