Chenet Jean-Baptiste: voor een kritisch positief optimisme


Foto: Patryk Wezowski

Op 8 juni ontmoette Chenet Jean-Baptiste leden van de Haïtiaanse gemeenschap in België en vrienden van Haïti in het kader van het Vlaams Haïti Overleg. Hij kwam even over uit Parijs, waar hij deelnam aan een werkatelier rond initiatieven voor vrede.

Chenet is een goede bekende van Broederlijk Delen. Momenteel is hij directeur van ITECA, een vormingsinstelling voor boerenorganisaties. Enkele jaren terug was hij actief op het secretariaat van Rechtvaardigheid en Vrede in Port-au-Prince. Hij behoort tot dat niet aflatend beperkt groepje in Haïti dat door alle gebeurtenissen heen het kloppende hart blijft van de civiele maatschappij.

Een ontspannen Chenet Jean-Baptiste

Het is een ontspannen en glimlachende Chenet, die ons enthousiast uitlegt dat de huidige situatie echt een nieuwe start kan betekenen voor Haïti. De laatste verkiezingen zijn goed verlopen. Er kunnen wel wat bedenkingen worden gemaakt bij die overwinning van Préval in de eerste ronde, maar zijn overwinning wordt als dusdanig niet gecontesteerd. Er is een goede sfeer en een positieve houding: men spreekt met elkaar en er zijn enkele pistes voor de oplossing van bepaalde problemen. Bovendien voelen de externe sectoren zich meer en meer betrokken en willen ze bijdragen aan de zaak en de strijd van het volk voor een waardig leven.

Het geweld beu

De mensen zijn het geweld moe, aldus nog Chenet Jean-Baptiste. Ze hebben zich via de verkiezingen uitgesproken voor een legitieme regering ter ondersteuning van het volk en met de wil controle over het gehele land te krijgen. Er zijn nog veel wapens in omloop en dat blijft een probleem. De ontwapening door MINUSTAH was een mislukking, maar de bendeleiders houden zich toch gedeisd; de mensen zouden zich wel eens tegen hen kunnen keren. De criminaliteit is ook verminderd.

Wat president Préval betreft, zo gaat Chenet verder, is er een algemeen akkoord over zijn integriteit, hij zal de beperkte middelen niet verkwisten en de staatskas niet plunderen. Het is ook niet de man die tracht zich te handhaven aan de macht. Hij vormde nu een regering met alle fracties die in het parlement zijn vertegenwoordigd. In het kabinet zitten meerdere politici die gewaardeerd zijn in Haïti en het buitenland, regeringservaring en kennis van zaken hebben en hij citeert: Marie-Laurence Jocelyn Lassègue, Jean Rénald Clérismé, Frantz Verella, Gabriel Bien Aimé. Dat schept ook vertrouwen en krediet bij de mensen. Is er dan nog wel oppositie mogelijk en zal het land niet naar een totalitaire situatie afglijden, kan men zich afvragen. Voor Chenet is dé boodschap dat ook de Haïtiaanse civiele maatschappij zich moet versterken en als een tegenwicht moet fungeren tegenover het parlement. De mensen moeten waakzaam en kritisch blijven, de civiele maatschappij krijgt daar nu ook meer marge voor, maar laat het op een positieve wijze zijn.

Op zoek naar een perspectief

Hoe moeten we een perspectief uittekenen en een proces opzetten van verandering, van minimale verbetering? De opgave is immens, het is mogelijk om te werken, maar het is natuurlijk niet het einde van de moeilijkheden. Er zit nu beweging in de situatie en we moeten proberen ondersteuning te geven, zo stelt Chenet, er moet snel zichtbare verandering komen, hoe klein ook. De landbouw is dé prioriteit van de regering. Er moet gezorgd worden voor goede ondersteuning van de boeren met zaaigoed, productie- en afzetverbeterende technieken. Er is reeds een gediversifieerde productie, maar een beter wegennet moet de verbindingen, de afzet en de communicatie verbeteren. Coöperaties moeten worden ondersteund en de keten van productie tot verkoop van bepaalde producten (zogenaamde filières) gestructureerd. Dat alles moet worden geïntegreerd in een globale economische en sociale dynamiek. De boerenorganisaties moeten zich samen zetten om een nationaal programma te ontwikkelen. Soms vormen de leiders hier een groter obstakel dan andere factoren. Laat de basis zich maar organiseren. Haïti moet ook volwaardig lid worden van CARICOM, Haïti zal daarvoor zijn invoertarieven, die nu tot de laagste ter wereld behoren, dienen op te trekken.

Laten we hopen op en werken voor een betere toekomst. De kiemen daarvoor zijn aanwezig, er is reden tot kritisch positief optimisme.

Rhoddy Petit
1 september 2006