Gerechtigheid voor Jean-Marie Vincent

Zeven jaar na de moord en het onderzoek staat nog geen stap verder. Op 28 augustus 1994 werd de Haïtiaanse priester Jean-Marie Vincent in Port-au-Prince doodgeschoten. Hij was een van de belangrijkste oprichters en leiders van de boerenorganisatie ‘Tèt Kolé’. Hij was ook stichter en directeur van FONHADES, een vereniging die zich bezighield met de directe commercialisatie van koffie van de kleine boeren en dit in samenwerking met de stichting Max Havelaar.

Als persoonlijke vriend van Aristide was hij een van de boegbeelden van de Lavalasbeweging. De moord op hem kadert in de terreurgolf waarmee de militairen elke weerstand willen breken. Alle verantwoordelijken van de democratische sector worden systematisch geëlimineerd. Jean-Marie Vincent is de eerste priester die vermoord werd sinds de staatsgreep. Zijn dood kwam vooral hard aan in de Haïtiaanse basisbewegingen.

Petitie

Na de moord op P. J.M. Vincent hebben zijn vrienden, medestanders, organisaties en basisgroepen zich verenigd en samen met de familie het initiatief genomen om de Fondation Jean-Marie Vincent op te richten. De bedoeling van deze stichting is te ijveren voor de arme en gemarginaliseerde bevolking van Haïti.

Tegelijk ijvert deze groep ook voor gerechtigheid. 7 jaar na de moord is er nog geen enkele stap gezet in het onderzoek. De stichting J.M. Vincent lanceerde daarom een petitie als volgt:

Het is meer dan tijd dat het Ministerie van Justitie dit dossier opneemt van de moord op J.M. Vincent die voor zijn huisdeur werd neergeschoten. We vinden het noodzakelijk de strijd tegen de straffeloosheid verder te zetten en te zorgen dat gerechtigheid in Haïti een feit wordt.”

Daarom vragen we aan de gerechtelijke verantwoordelijken van het land om een rechter aan te wijzen voor dit dossier en te zorgen dat er duídelijkheid komt in dit dossier en recht kan geschieden.”

Greet Schaumans
1 september 2001

Wie de petitie wil steunen, kan bovenstaande tekst overnemen (of hem bij de redactie opvragen in het Frans) en ondertekend terugsturen naar:
G. Schaumans, Broederlijk Delen, Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel (afsluiting 25 september 2001)

Meer artikels uit deze Lambi