Haïti - verkiezingen

U moet minsten één trefwoord met 3 of meer karakters opgeven.

Manigat en Martelly rapporteren

Port-au-Prince., 08 déc 2010 [AlterPresse] —- Presidentskandidaten Myrlande Manigat et Michel Martelly rapporteerden over de eerste verkiezingsresultaten. Deze resultaten zijn afkomstig van de CEP (Conseil Électoral Provisoire) en geven hen respectievelijk een eerste en derde plaats.

In een radioboodschap verklaart Manigat dat het aandeel van 31.30 procent van de stemmen dat haar wordt toebedeeld niet haar echte positie weerspiegelt.
Ze bevestigt dat ze volgens haar cijfers een veel hogere score zou behaald hebben. Ze roept op tot een “onafhankelijke evaluatie” om de “resultaten uit te zuiveren” , tezelfdertijd kondigt ze stappen aan om haar rechten aan te klagen. De kandidate van de RDNP (L’assemblement des Démocrates Nationaux Progressistes) stelt aan haar collega’s voor om hetzelfde te doen om hun effectief stemmenaantal te weten te komen. Ze dankt de kiezers en waarschuwt hen die verkiezingsfraude georganiseerd hebben, aangemoedigd hebben of er de ogen voor gesloten hebben.

« Wij zullen voor verandering zorgen » , benadrukt ze.

Michel Martelly verklaart in een korte radioboodschap zijn steun aan zijn aanhangers die in verschillende regio’s heftig hun frustraties geuit hebben. « Ik sta jullie bij tot aan de overwinning » , verklaart hij, terwijl hij er de CEP van beschuldigt « het land in een toestand van chaos te duwen met deze frauduleuze resultaten » .
Volgens de cijfers van de CEP heeft Martelly 21.84 procent van de stemmen behaald en is hij uitgesloten voor deelname aan de tweede ronde, waaraan Myrlande Manigat en de officiële kandidaat Jude Celestin zullen deelnemen. Jude Celestin behaalde 22,48 procent van de stemmen.
« Alle waarnemers verklaren dat de resultaten niet correct zijn, » onderstreept Martelly, die zegt de “woede” van zijn aanhangers te begrijpen.
«Het volk heeft het recht te manifesteren zonder geweld te gebruiken », verklaart hij, zijn sympatisanten oproepend tot “waakzaamheid” tegenover de pogingen tot “infiltratie” en “provocatie” .
[apr 08/12/2010 19 :00]

bron: alterpresse, Vertaling: Katrien Geens
16 december 2010

Meer artikels uit deze rubriek