HAITIAANSE RECEPTEN

SOUP JOUMOU (pompoensoep)

Ook wel “soupe de l’indépendance” genoemd. Deze maaltijdsoep wordt in Haïti als ontbijt gegeten op 1 januari, de feestdag van de onafhankelijkheid. Als je de soep niet als hoofdgerecht wil aanbieden, gebruik je wat minder vlees en groenten.

Wat heb je nodig?

  • 1/2 kg soepvlees
  • 1/2 kg gesneden groenten: witte kool, wortelen, prei, paprika,…
  • 1/2 kg pompoen
  • een snuifje peper en zout, tijm en peterselie
  • een bouillonblokje
  • twee teentjes look

Bereiding:

  • Breng de stukjes soepvlees aan de kook in een bodem water. Laat zachtjes koken tot het vlees mals is.
  • Voeg water en bouillonblokje toe en breng de groetenmengeling aan de kook. Kruid met peper, zout, peterselie, tijm en look.
  • Breng in een andere kookpot de pompoen aan de kook. Als de pompoen gaar is, duw het vruchtvlees door een zeef zodat je een gelijkmatige ‘puree’ hebt’.
  • Voeg de puree van de pompoen toe aan de soep. Goed roeren. Voeg vermicelli of macaroni toe.

PWASON GWO SEL (gemarineerde vis)

Wat heb je nodig?

  • roodbaarsfilet of een andere stevige vissoort: bvb. tonijn, zalm, tilapia zwaardvis, meerval of zeewolf
  • citroen
  • zout, peper, pilipili (of pikante pepertjes)
  • verse, gehakte peterselie
  • ajuin
  • olijfolie
  • tomatenpasta
  • vloeibare bloem
  • wortelen
  • zoete aardappelen
  • kookbananen
  • sjalotten

Bereiding:

  • Verwijder – indien nodig – de grote schubben en was de vis met citroen. Snij de vis overlangs door en kruid met zout, peper, pilipili en verse, gehakte peterselie. Voeg enkele ringetjes ajuin en enkele eetlepels olijfolie toe.
  • Laat ongeveer 1 uur marineren en draai de vis geregeld om.
  • Plaats de vis en de marinade in een koud water waar je wat tomatenpuree en bloem aan toevoegt. De bouillon moet de vis voor de helft bedekken.
  • Breng de bouillon op een zacht vuur aan de kook en laat ongeveer 12 minuten koken
  • Kook in een andere kookpot zoete aardappel, kookbananen, wortelen en sjalotten en laat nadien nog even meekoken met de vis in de bouillon.

CARBONADA CRIOLLA

Wat heb je nodig?

  • 200 g groenten per persoon (ajuin, paprika, courgette, pompoen, wortel, bleekselder, knolselder)
  • 200 g fruit per persoon (appel, perzik en ananas uit blik, gedroogde mango, mini-papaya, bananen)
  • maïskiemolie, groentebouillonblokje, citroen- of limoenblad (te vervangen door laurierblad en zeste van citroen)
  • kerriepoeder, paprikapoeder, peper van de molen,cayennepeper, pilipili, carbonadekruiden, kerrieblad
  • rijst, bakbananen, yam en/of zoete aardappel als bijgerecht
  • 125 g vlees per persoon: runds- varkens- kalfsvlees, kip of kalkoen, gehaktballetjes (keuze uit 1 of 2 vleessoorten)

Bereidingswijze:

  • braad het vlees aan in de olie en bevochtig het met de fruitsappen uit blik
  • voeg de kruiden toe, laat sudderen tot de gewenste gaartijd
  • voeg alle stukken fruit toe, roer alles onder elkaar en dek de kookpot af
  • fruit de groenten in de olie, begin met de hardste groente en eindig met de paprika.
  • zorg er voor dat de groenten gaar zijn, meng alles en laat nog even doorkoken
  • serveer met rijst of een ander keuze bijgerecht
  • Indien je dit gerecht feestelijk wil bereiden kan je een beetje zoete witte wijn of witte porto toevoegen.

KALALOU

Dit gerecht kan als soep en als hoofdgerecht gebruikt worden.

Wat heb je nodig?

  • vleessoorten naar keuze: kip, varkens- en /of rundsvlees
  • vissoort naar keuze: krab, garnaal, scampi, kookvis
  • maïskiemolie, palmolie
  • peper, vis- of vleeskruiden, groentebouillon
  • laurier,kerrieblad, citroenblad
  • snij- en bladgroenten: prei, selder, ajuin, groene-, witte – en Chinese kool, spinazie, bitekuteku, paksoi, amsoi (te koop in Aziatische en Afrikaanse winkels)
  • okra, knoflook en gember, rijst

Bereidingswijze:

  • snij alle groenten fijn en fruit ze in de olie, voeg alle kruiden en vis toe, laat samen gaarkoken, onder impuls van een beetje groentebouillon, roer wat palmolie bij de bereiding
  • bak de stukjes vlees in olie en bevochtig om gaar te koken, voeg, als het vlees gaar is, alles bij elkaar en kruid naar believen
  • in deze bereiding geeft men voorkeur aan de toevoeging van meer vis dan vlees . De hoeveelheid is afhankelijk van de bedoeling van de maaltijd ( hoofdgerecht of bijgerecht ),
  • serveer het gerecht met gebakken of gekookte rijst.

BANANN PEZE (gefrituurde bananenschijfjes) met PIKLIS

Wat heb je nodig?

  • stevige en groene bakbananen (te koop bij Afrikaanse voedingswinkels en in sommige grootwarenhuizen)
  • plantaardige olie
  • zout en citroen
  • wortelen
  • witte kool
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 125 gram bieslook, fijngehakt
  • 125 ml limoensap
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 60 ml olijfolie
  • 2 theelepels Spaanse peper, fijngehakt
  • snufje peper en zout

Bereidingswijze:

  • Pel de bakbananen. Dit doe je het makkelijkst door eerst de puntjes eraf te snijden en dan over de hele lengte een snede in de pel aan te brengen. Snij elke bakbanaan in een vijftal diagonale plakjes
  • Laat de plakjes bakbanaan 1 uur in water (met zout en citroensap op smaak gebracht) weken.
  • Dep ze droog met een schone doek. Roerbak ze in de olie tot ze zacht zijn. Haal ze uit de pan en druk ze tot de helft van hun dikte plat met een spatel. Frituur ze in de hete olie tot ze knapperig en bruin zijn.
  • Serveer met fijn geraspte wortelen en witte kool met Ti Malis saus

Ti Malis saus: voor deze saus laat je de ui en bieslook 2 uur in limoensap marineren. Breng het mengsel met de rest van de ingrediënten aan de kook. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur en voeg dan pas de wortels en witte kool toe.

DIRIZ DJON DJON (voor 4 pers.)

Wat heb je nodig?

  • 250 g djon djon-paddestoelen
  • 500 gr langkorrelige rijst
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 4 eetlepels boter
  • 1 tl tijm
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Laat de (giftige) stelen en de hoedjes apart een half uur in 250 ml warm water weken. Roerbak rijst en knoflook in de boter en voeg daarna de overige ingrediënten plus het vocht toe. Kook alles 20 minuten op een matig vuur.

PIKLIS

Snij volgende groenten in fijne reepjes: witte kool, wortels, ajuinen, sjalotten, 1 rood pepertje, 1 groen pepertje , 1 groene paprika, 1 rode paprika. Voeg een teentje knoflook toe en 3 tot 4 peperkorrels. Schik de ingrediënten per laag (verschillende kleuren boven mekaar). Laat 2 tot 3 tassen suikerrietazijn en giet boven de groenten. Voeg een beetje zout toe.

GATO PATAT (cake van zoete aardappel)

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo zoete aardappels
  • 1 grote banaan
  • 60 g gesmolten en afgekoelde boter
  • 3 geklopte eieren
  • 240 g rietsuiker
  • 3 dl koffiemelk
  • 60 g rozijnen
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat
  • ¼ tl kaneel
  • ½ tl vanille

Bereidingswijze:

  • Pel en snijd de zoete aardappelen in schijfjes. Kook ze in 25 min. gaar. Giet ze af en pureer ze.
  • Pureer de banaan en voeg ze toe aan de aardappels. Voeg de andere ingrediënten al roerend toe. Giet in een beboterde vorm en bak in het midden van de oven (stand 4 gedurende 1,5 uur).
  • Je kan wat rhum over de cake gieten alvorens hem op te dienen. Serveer met slagroom die met rhum op smaak is gebracht.

PINDACAKE

Wat heb je nodig?

  • 170 gr Haïtiaanse pindaboter (of helft boter en helft pindaboter)
  • 200 gr rietsuiker
  • 200 gr zelfrijzende bloem
  • 4 eieren
  • een half zakje rozijnen die je laat weken in een paar borrels rhum

Werkwijze

  • Vermeng pindaboter, (margarine ) en suiker tot een romig geheel.
  • Voeg de eieren toe en roer goed.
  • Voeg geleidelijk aan de bloem erbij en roer tot een homogeen mengsel.
  • Voeg de geweekte rozijnen toe.
  • Vul een beboterde cakevorm met je baksel en bak in ongeveer 50 min. in een voorverwarmde oven op 180°

CAKEPOTOPRENS’ (Creools voor Port-au-Prince)

Wat heb je nodig?

  • 4 eieren
  • 250 gr. bruine kandijsuiker
  • 250 gr boter
  • 250 gr bloem
  • 195 gr rozijntjes
  • 50 gr amandelschijfjes
  • 3 soeplepels rhum
  • 2 soeplepels bakpoeder
  • 3 snuifjes kaneel

Werkwijze

Cfr bereiding gewone cake


30 juni 2013

Meer artikels uit deze rubriek