Het Europees Haïti Overleg op kruissnelheid


Alessandra Spalletto neemt binnen het EHO concrete taken op zich.

Met in het vooruitzicht het jaar 2004, een belangrijk jaar voor Haïti, staken eind 2001 een aantal niet-gouvernementele organisaties die in en met Haïti bezig zijn de koppen bijeen om na te gaan op welke manier Haïti in de kijker kon worden gezet.

In 2002 namen Broederlijk Delen en haar Franstalige zusterorganisatie Entraide et Fraternité het initiatief en contacteerden zij andere NGO’s in België en in Europese landen die in Haïti activiteiten hadden. Zo kwam langzaamaan een netwerk op gang van overleg en uitwisseling.

Een gecoördineerde aanpak

Deze Europese organisaties en groepen beslisten dan het Europees Haïti Overleg (EHO) uit te bouwen. Het EHO heeft zijn vaste stek in de lokalen van Broederlijk Delen. Alessandra Spalletta neemt daar de concrete taken op zich. Het netwerk telt inmiddels 49 organisaties uit 8 Europese landen (België, Nederland, Frankrijk, Groot Brittanië, Duitsland, Ierland, Spanje, Zwitserland) die allen bijdragen in de financiering. Een of twee vertegenwoordigers per land komen regelmatig samen in Brussel voor overleg en het verder uitwerken van strategie en initiatieven.

In een aantal landen is er daarnaast ook een nationaal of regionaal Haïti-overleg, zoals ons eigen VHO.

Het Europese beleid beïnvloeden

Doelstelling van het EHO is het informeren van het publiek (via de ledenorganisaties), de nationale overheden en de Europese instellingen om zodoende het politieke en het ontwikkelingsbeleid ten aanzien van Haïti mee te bepalen. Met het oog op 2004 werd een lobbyingcampagne bij de Europese Unie uitgewerkt. In maart 2003 had een ontmoeting plaats tussen twee Haïtiaanse NGO-medewerkers en leden van de Europese Commissie en het Europese Parlement.

Vers bloed gevraagd

Het Vlaams Haïti Overleg wil zijn rangen versterken met vers bloed. Mensen met een levendige interesse voor Haïti en wat vrije tijd vrij en zin om bepaalde thema’s van nabij op te volgen, ook in het kader van het Europees Haïti Overleg, zijn van harte welkom!

Onder impuls van het EHO is in Haïti het initiatief gestart om de partnerorganisaties daar samen te brengen voor overleg. En dit najaar wordt een delegatie van Haïtiaanse NGO-verantwoordelijken naar Europa uitgenodigd voor overleg met de nationale en Europese verantwoordelijken. In dat kader zullen in een paar landen ook lokale culturele initiatieven en/of debatten georganiseerd worden.

De Haïtiaanse partnerorganisaties

De 49 Europese organisaties hebben elk hun eigen partnerorganisaties in Haïti, alles samen meer dan 150! Eén van de betrachtingen van de werking is om ook in Haïti tot nauwer overleg te komen tussen die basisorganisaties en lokale NGO’s. Dit is een zeer moeilijk en delicaat aspect omdat het wantrouwen tussen mensen zeer groot is en het land geen overlegcultuur heeft.

Resultaten

In elk van de Europese landen is inmiddels overleg en samenwerking op gang gekomen tussen organisaties die in en met Haïti werkzaam zijn. De talrijke culturele activiteiten en de contacten met de pers en media hebben ertoe bijgedragen dat Haïti terug “op de kaart staat”. Voorts is er in een aantal Europese landen overleg met de nationale overheid en met de verantwoordelijken voor ontwikkelingssamenwerking en buitenlands beleid.

De voorbije zomer was het EHO aanwezig op de grote conferentie van geldschieters voor Haïti in Washington. In samenwerking met de andere netwerken van NGO’s is daar sterk gepleit voor een degelijke aanpak van de toegezegde hulp. We hebben de grote bekommernis uitgedrukt dat de schuldenlast van het land niet nog groter mag worden, en dat de hulp goed gekanaliseerd moet worden om terecht te komen waar hij nodig is: bij de lokale bevolking! Daartoe moet er nauwe en goede samenwerking zijn met de lokale organisaties, eerder dan structuren op te zetten met vele (buitenlandse) experts die het land niet of nauwelijks kennen.

Wat brengt de toekomst?

Het huidige project loopt tot december 2004. Een voorstel ligt ter tafel om dit project voort te zetten en we hopen dat hiervoor financiering kan worden gevonden. Er is een dynamiek op gang gebracht en ook aan Haïtiaanse zijde is de interesse gewekt. We moeten met deze samenwerking kunnen voortgaan. Of dit lukt, vertellen we in een volgend nummer van Lambi.

Greet Schaumans
1 september 2004