Het verband tussen orkanen, onderwijs en financiële peterschappen

Haïti heeft het de voorbije maanden weer zwaar te verduren gekregen. Vier orkanen op rij teisterden het toch al zo arme, uitgemergelde land. De schade is nog lang niet helemaal in kaart gebracht, laat staan hersteld of vergoed.

Toch is de sociaal-economische toestand van het land een nog veel grotere catastrofe. Er is maar één hoop: Haïti heeft een gemiddeld zeer jonge bevolking. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, luidt het gezegde… Dat zal in het geval van Haïti nog moeten blijken. Dat het land zoveel jonge mensen telt, is ongetwijfeld een troef die hoop geeft voor de toekomst. Maar krijgt die jeugd de kansen waarop ze recht heeft? Onderwijs, om maar eens iets te noemen? In het dossier in dit nummer schetsen we een beeld van de toestand van het lager onderwijs. De overheid komt aan het woord, maar ook de leerkracht “te velde”; lees hun verhalen aandachtig. Of er hier plaats is voor veel optimisme?

Omdat het onderwijssysteem niet altijd doet wat men van een deugdelijk onderwijssysteem mag verwachten, hebben andere methoden en procedures ingang gevonden. Financiële peters of meters in het buitenland bijvoorbeeld, die de studie van een Haïtiiaanse jongere bekostigen en op die manier trachten vorm te geven aan een voor hen zinvolle vorm van ontwikkelingssamenwerking. Nee, structureel los je zo de problemen niet op, zoveel is duidelijk, maar het heeft toch het zeer zichtbare voordeel dat je ten minste een concreet resultaat ziet. Lees het verhaal van Helene er maar op na.

Kortom: een nummer van Lambi vol stof tot nadenken!

De redactie
1 december 2008

Meer artikels uit deze Lambi