Kleine kredieten


Foto: Jonas Vereecke

Ismaëlle en Henry-Claude gingen graag op onze uitnodiging in om uitleg te komen geven over “kleine kredieten”. Enkele jaren eerder was dit koppel te weten gekomen dat in een ander dorp een groep zich bezig hield met het verstrekken van kleine leningen. Ze wilden in hun eigen dorp, Akul Samdi, een gelijkaardige organisatie uit de grond stampen. Op die manier wilden ze inspelen op de nood van heel wat vrouwen uit de omgeving om een centje bij te verdienen. Met veel energie togen ze aan het werk. Geinteresseerden werden aangesproken; statuten geschreven. Een hart onder de riem was toen de officiële erkenning er aankwam. Met een startsom van 30.000 gourden, die de beginnende organisatie van de parochie had gekregen, werden de eerste aanvragers bediend.

Wie meedoet, verbindt er zich toe die enkel te gebruiken om een handeltje op te zetten. Hij betaalt een instapsom van 5 gourden. Elk lid kan een lening aanvragen van maximaal 1.000 gourden. Maandelijks betaalt elke ontlener 15 gourden terug. Op het einde van het jaar moet het resterende bedrag terugbetaald worden samen met een kleine intrest.

Alle leden komen maandelijks samen en krijgen er vorming in verband met de verschillende aspecten van het handeldrijven. De vormingsavonden worden meestal gegeven door plaatselijke mensen, maar er worden soms ook mensen uitgenodigd uit Port-au-Prince of uit andere streken van Haïti.

Het gaat de organisatie voor de wind. Elke lening wordt terug betaald. Er is een bescheiden winst. Jaarlijks komen er nieuwe leden bij. Nu zijn ze al met 128 leden, allemaal vrouwen. Uit ervaring weet men dat vrouwen betrouwbaarder zijn dan mannen. Zij gebruiken het geleende geld alleen voor hun handel, terwijl mannen veel vlugger het geld voor andere doeleinden durven gebruiken.

Henry-Claude en Ismaëlle vertellen dat dankzij “de kleine kredieten” mensen meer kansen krijgen om een beter inkomen te verwerven en dat de vormingsmomenten een positieve invloed hebben op de volledige dorpswerking. De vrouwen worden mondiger en het handelvoeren gebeurt op een betere, efficiëntere manier.

Gauthier
1 december 2001