Land voor de levenden

Deze roman speelt tegen de achtergrond van één van de bloedigste periodes uit de Haïtiaanse geschiedenis, met name de brutale afslachting in 1937 van 17.000 Haitiaanse suikerrietkappers door de toenmalige Dominicaanse dictator-president, generaal Rafael Trujillo.

Met haar roman wil Danticat er mede toe bijdragen dat deze afgrijselijke periode uit het cultuurverleden van het Haitiaanse volk opnieuw uit het vergeetboek wordt gehaald.

Land voor de Levenden vertelt het verhaal van Amabelle Désir die als wees op achtjarige leeftijd door een Dominicaanse familie is opgenomen als huisbediende. Haar ouders kwamen om bij een overtocht door de rivier, de Massacre, die een natuurlijke grens vormt tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek.

Amabelle is verliefd op Sebastien, een knappe jonge suikerrietkapper, die ze heimelijk ontmoet en waarmee ze verlangt samen een toekomst op te bouwen. Maar op een bepaald moment doen geruchten de ronde dat er Haitianen worden vermoord. Hele families slaan op de vlucht, ook Amabelle. Een lange tocht van angst, dood, hoop op overleven. Zijzelf haalt de grens, maar voor vele anderen loopt het verhaal triest af. Amabelle tracht te achterhalen wat er gebeurd is met haar geliefde Sebastien.

Met deze roman bevestigde Danticat haar briljant schrijftalent. Ze wordt vandaag in de V.S. als één van de meeste beloftevolle, originele, jonge schrijfsters beschouwd. Haar werk werd reeds bekroond met talrijke prijzen.

Bert Van Mulders
1 december 2001

Edwidge Danticat, Land voor de levenden, Wereldbibliotheek Novib-NCOS, 1999, 300 blz.

Meer artikels uit deze Lambi

Meer artikels uit deze rubriek