Niet toevallige ontmoeting met een journaliste

Wie Haïti en zijn ontwikkelingen, vaak verwikkelingen, volgt, wordt daar niet altijd vrolijk van. Dat beperkt groepje van machtige families, dat uiteindelijk alles aanstuurt in Haïti, al dan niet onder invloed van andere machtige mensen in de internationale economisch-politieke wereld, maakt het leven van veel mensen tot een hel. Soms hoop ik, toegegeven zeer onchristelijk, dat zijzelf eens hard zullen branden om het Haïtiaanse volk echt te laten leven. Maar dan wordt die duistere gedachte ook wel eens weggebrand als je geëngageerde Haïtianen zoals ene Francesca Theosmy ontmoet voor een goed gesprek.

Francesca Theosmy is als journaliste aan de slag bij Alterpresse, een nieuwsagentschap dat vooral een stem wil geven aan de sociale bewegingen en het geëngageerd middenveld in Haïti. Alterpresse heeft een geprivilegieerde band met het Collectif Haïti de France en is de auteur van ‘Une Semaine en Haïti’, een betrouwbare informatiebron voor Haïtivolgers, ook in Vlaanderen.
Francesca, een Portauprinçoise met grootouderlijke wortels in Grand Anse, studeerde sociale communicatie aan de Université d’Etat of staatsuniversiteit in Port-au-Prince. Eén van de vakken was journalistiek. Onder haar interessantste proffen trof ze Valio Serant, niet toevallig ook medeoprichter van Alterpresse. Toen ze een stageplaats zocht, was ze blij drie maanden bij Alterpresse te kunnen meewerken. De stage beviel haar zo dat ze er nu al vier jaar aan de slag is.
Het is juist die invalshoek van een stem te geven aan de sociale bewegingen, zoals boerenorganisaties bijvoorbeeld, die haar boeit in haar aanstelling bij Alterpresse. Het gaf haar de goesting om echt verder te gaan als journaliste. Ze heeft het over standpunten weergeven van groepen die geen of weinig plaats krijgen in de gangbare pers. Zo versloeg ze in 2009 al de zaak rond de zwarte markt van meststoffen die leidde tot boerenmanifestaties in Pont Sondé. De overheid bepaalde een vaste prijs voor de verkoop van messtoffen aan de boeren. In plaats van dat de meststoffen naar de boeren gingen, werden ze geleverd bij bevriende handelaars, die de meststoffen dan veel duurder, tot voor het dubbele van de vastgestelde prijs, verkochten aan de boeren.

Francesca werd uitgenodigd naar de Europese ontwikkelingsdagen in Brussel op 26 en 27 oktober. Ze kon er deel nemen aan een reeks workshops rond ‘Agenda 2015’, de millenniumdoelstellingen. Haïti heeft beterschap op drie van de acht doelstellingen, maar slaagt er niet in om de doelen te halen. Uit Haïti waren ze met verschillende journalisten, maar er was geen officiële Haïtiaanse delegatie aanwezig. Ze was verwonderd er de vorige eerste minister Gary Conille te zien als speciaal adviseur van de presidente van Liberia. Het waren voor haar zeer leerrijke dagen.
Over de politieke situatie in Haïti maakt ze zich echt zorgen. Parlement en president staan tegenover mekaar en ze is bang voor ontsporingen en geweld. Het Haïtiaanse volk is echt wel vreedzaam en absoluut niet gewelddadig, maar er circuleren zoveel wapens in bepaalde wijken en bij gangsterbendes, dat de veiligheid in gevaar komt. Intussen lijden de mensen onder de vele socio-economische problemen.
Het staatsapparaat dat al zo zwak is, wordt nog verzwakt door een president die langs de ministeries om alles dirigeert naar eigen goeddunken. We zijn steeds meer op weg richting dictatuur. En ja eigenlijk is de huidige generatie de wandaden van de Duvalier-dictatuur vergeten, zoals ze ook de wandaden van de Amerikaanse bezetting begin vorige eeuw vergeten zijn. Er leven drogbeelden onder de mensen, zoals ‘toen in de tijd van Duvalier was het land er goed aan toe’. Overal kleeft zijn naam nog op de realisaties die toen ingehuldigd werden, denk aan de industriële parken in Port-au-Prince. Ook president Martelly zelf verdenkt ze ervan dergelijke drogbeelden te koesteren.
Francesca, dank voor het eerlijke, weliswaar niet altijd opbeurend gesprek, ik wens je heel veel goeds in je verdere loopbaan en de sterkte om als een correcte journaliste ons verder te blijven informeren over wel en wee in Haïti. Mensen als jij heeft het land broodnodig.

Rhoddy Petit
8 december 2013

Meer artikels uit deze rubriek