SOS Haïti


Het verwoeste provinciaal huis van Scheut "Mon Rêve"

Oproep van de Belgisch-Nederlandse Scheutprovincie voor hulp aan Haïti

Dinsdagnamiddag 12 januari 2010, omstreeks 17 uur, werd Port-au-Prince geteisterd door een zeer hevige aardbeving. De beelden in de media hebben de omvang van deze ramp duidelijk getoond. Duizenden doden en nog veel meer gewonden en daklozen. Een straatarm land zonder enige degelijke politieke en administratieve structuur wordt na de orkanen van maanden geleden nog maar eens getroffen. Dit maakt het nog zoveel erger voor de Haïtiaanse bevolking. Van overal ter wereld wordt te hulp gesneld en worden reddingsoperaties opgezet. Wat daar gebeurd is laat niemand koud, welke religieuze of politieke overtuiging men ook heeft. Er worden allerlei initiatieven genomen om fondsen te verzamelen om de grootste nood te lenigen en de wederopbouw mee mogelijk te maken.

Op het ogenblik van de aardbeving waren verschillende Scheutisten in Port-au-Prince of in de dichte omgeving. Ze hebben dus alles van dichtbij meegemaakt en zijn er zelf in betrokken. De eerste dagen konden we met geen enkele confrater rechtsreeks in contact komen. Alleen via andere analen kregen we de eerste berichten dat er niemand van onze confraters omgekomen was alhoewel het provinciaal huis volledig vernield is. Op het einde van de week kregen we een eerste mail van één van de confraters in Haïti, Jos De Bauw, met meer concrete informatie over onze confraters: “De aan-wezige confraters, Guido Vandecandelaere (Wervik), Luk Deveugle (Aalbeke), Jos De Bauw (Londerzeel), Alexandre Kakolo (Congo) zijn ongedeerd. Lesly Julien (Haïti) en Tine van Broederlijk Delen die meewerkt in het secretariaat van de Chiro zijn licht gewond. Provinciaal Jan Hanssens (Gullegem) was afwezig en is ongedeerd. Ook het huis van Jan Hoet (Lier) is volledig vernield en Jan is licht gewond. Al de bij hem wonende studenten zijn ongedeerd of licht gewond. Andrew Labatorio (Filippijnen) in Delmas 33 is ongedeerd en ook zijn pastorij bleef gespaard van averij. In ons seminarie van Cazeau is Antonio Mondésire (Haïti) ongedeerd en het seminarie bleef zonder schade. Alleen de omheiningmuur langs de kant van de luchthaven ligt tegen de grond. Ons seminarie in Cazeau zal nu de voorlopige verblijfplaats blijven voor de bewoners van het provinciaal huis Mon Rêve, het huis voor bejaarde confraters Shalom en voor Jan Hoet”
Dat er geen confraters omgekomen zijn en dat de verwondingen slechts licht zijn, was een hele geruststelling. We konden de families en vrienden van confraters daar geruststellen.

Maar de confraters werden geconfronteerd met de harde realiteit en het is voor elk van hen een pijnlijke ervaring. Niet alleen de gebouwen werden voor een groot deel vernietigd of beschadigd, maar ook eigen personeelsleden en hun familie bleven dood onder het puin. “De wasvrouw van Man Rêve, Catherine, Yolande van de keuken met haar kindje en man zijn ook dood, evenals onze buurvrouw Marie-Michelle Gefrard (…)”. Een paar dagen nadien kregen we ook deze foto’s van de schade aan het provinciaal huis en het rusthuis.

Een aantal mensen die in Haïti verbleven en werkten hebben ervoor gekozen om Haïti te verlaten. Reeds van bij de eerste berichten kregen we te horen dat onze confraters in Haïti zouden blijven, ook al zijn de leefomstandigheden erbarmelijk. In een kort bericht van Luk Deveugle aan zijn familie kunnen we het volgende lezen: “Voorlopig zitten we in ons vormingshuis Cazeau buiten de stad. Tot op vandaag zijn er iedere dag naschokken. We slapen onder de blote hemel of in de auto. We hebben nog wat eten en drinken, maar voor hoelang? We trachten de voornaamste papieren te halen uit het huis dat volledig is ingestort. Stank van lijken begint zich te verspreiden. Meer dan 100.000 doden. De stad is er gewoon niet meer. We zullen zien wat te doen in de komende dagen. Vandaag kreeg ik de eerste internetverbinding. Gewoon verschrikkelijk, ongelooflijk. Denk maar veel aan ons”.

Confraters die verder het land inwaarts wonen, o.a. Piet van Kampen (Leidschendam) kwamen naar Port-au-Prince om te helpen en te steunen. Confraters die in de naburige Dominicaanse Republiek werken gingen de confraters in Haïti reeds opzoeken. “Zojuist zijn de Provinciaal en enkele confraters van de Dominicaanse Republiek met de camionnette toegekomen met voorraad eten enz” konden we lezen in een de e-mail die we aankregen.

Ook wij, confraters in België en Nederland, willen onze confraters in Haïti steunen. In de eerste plaats willen we hun inzet ondersteunen om de Haïtianen die have en goed verloren hebben op te vangen en bij te staan, want dat blijft hun eerste bekommernis en dat is ook de reden waarom ze daar in Haïti willen blijven: “… niemand van ons wil nu terugkeren met het vliegtuig dat uit België kwam”.

Onze confraters verblijven op dit moment in het vormingshuis waar zij mensen proberen op te vangen en bij te staan met de mogelijkheden die ze hebben. Wij willen hen steunen en financieel helpen. Daarom dan deze oproep. Want onze confraters die elke dag met de dramatische toestand van concrete mensen te maken hebben, hebben dringend nood aan financiële middelen om in deze moeilijke omstandigheden hun eigen bijdrage te kunnen leveren.

Ook al gaat de eerste aandacht van onze confraters nu naar de getroffen bevolking zelf, achteraf zal moeten gedacht worden aan de heropbouw van de materiële infrastructuur, gebouwen en vervoer, om hun werk daar te kunnen voortzetten. Het provinciaal huis, het huis voor de bejaarde confraters, gebouwen van de parochies of diensten waar onze confraters werken in Port-au-Prince, moeten heropgebouwd of hersteld worden zodat zij het nodige hebben om hun werk als missionaris te kunnen voortzetten. Er zijn Belgische, Nederlandse, Filippijnse, Kongolese en Haïtiaanse Scheutisten aan het werk in dienst van de Haïtiaanse bevolking. Ze hebben onze steun nodig en we willen hun inzet verder mogelijk maken.

Vandaar dat wij, een warme oproep doen naar alle mensen die ons genegen zijn, met de confraters in Haïti meevoelen en hen steunen in deze moeilijke momenten. Het feit dat zij vertrouwd zijn met de Haïtianen en hun leefwereld kan een element zijn om op een efficiënte manier te handelen, nu in deze situatie en in de toekomst.

In naam van de Haïtiaanse bevolking en van onze confraters in Haïti danken wij U voor Uw milde steun.

Stortingen kunnen het best gebeuren op volgende nummers:

IN BELGIE:
  • Indien u een attest verlangt: op rekening: S.O.S. Scheut-Ontwikkelings-Samenwerking Brussel 000-0901974-68, IBAN-code: BE82 0000 9019 7468 BIC-code: BPOTBEB1, met vermelding: Noodhulp Haïti n° 02 509 026
  • Indien u geen attest nodig hebt: op rekening: Missiehuis van Scheut-Brussel 210-0390663-96, IBAN-code: BE65 2100 3906 6396 BIC-code: GEBABEBB met vermelding: Nood-hulp Haïti.
IN NEDERLAND
  • Stortingen kunnen het best gebeuren op Gironummer 1024300 ten name van Missionarissen van Sparrendaal, Vught met vermelding: Noodhulp Haïti.

In naam van de Haïtiaanse bevolking en van onze confraters in Haïti danken wij U voor Uw milde steun.

Het Provinciaal Bestuur in naam van de Scheutisten in België en Nederland
24 januari 2010