Stilte na de storm...

Naar schatting vijfentwintigduizend Haïtianen zouden een wapen in hun bezit hebben. Van een ontwapening van de zogenaamde “rebellen” en “chimères” komt niet veel in huis. De rebellen hebben zich nu zelfs omgevormd tot een politieke partij. Het blijft onveiligheid troef, vooral – maar niet alleen – in de hoofdstad. Dagelijks liggen er lijken in de straten van Port-au-Prince. Achtduizend VN-blauwhelmen lossen vanaf juni de internationale troepenmacht af. Zullen zij meer greep krijgen op de situatie? Terwijl Aristide asiel vraagt én krijgt in Zuid-Afrika, neemt het verzet tegen de “bezetting” van Haïti hand over hand toe. De politieke impasse blijft bestaan: Fanmi Lavalas, de partij van gewezen president Aristide, heeft geen vertegenwoordiger aangeduid voor de Voorlopige Kiesraad. In Port-au-Prince moeten de mensen het stellen met soms maar een kwartiertje elektriciteit per dag. De kosten van levensonderhoud stijgen – ondanks een revaluatie van de gourde – de pan uit. Het ongenoegen groeit zienderogen. Een orkaan heeft honderden mensenlevens geëist. Kortom: Haïti geraakt van de regen in de drop. Nu het politieke gewoel na het vertrek van Aristide is geluwd, is Haïti evenwel geen onderwerp meer voor de media.

In 2003 vergaderden wij volop om in Vlaanderen activiteiten te plannen opdat de tweehonderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van Haïti niet ongemerkt zou voorbijgaan. De actualiteit stak ons voorbij. Einde 2003 en begin 2004 was Haïti gedurende korte tijd wereldnieuws. Door verscheidene media werden leden van het Vlaams Haïti Overleg om toelichting en contacten gevraagd. We moesten even een tandje bijsteken. Maar de storm is alweer over, en wie spreekt er nu nog over Haïti?

Voor de langere termijn blijft de vraag of Aristide tijdelijk dan wel definitief naar Zuid-Afrika gaat. Keert hij nog naar Haïti terug, en zo ja, om wat te doen? Mocht in de Verenigde Staten een democraat de verkiezingen winnen, dan komen de kaarten opeens weer heel anders te liggen. En begint alles misschien van voren af aan. Vraag is natuurlijk of de gemiddelde Haïtiaan daarbij gebaat dan wel de dupe is. Wellicht het laatste.

René Smeets
1 juni 2004

Meer artikels uit deze Lambi