Van de ene verbazing naar het andere vluchtelingenkamp…


Gerrit en zijn moeder bij één van de fonteintjes van het broncaptatieproject.

Haïti, het blijft verbazen. Waar ter wereld vind je een land met slechts 270.000 telefoons voor net iets meer dan 8 miljoen inwoners (België heeft 13.255.900 telefoons) , 40 % van de bevolking analfabeet is, 80 % werkloos is, slechts 50 % van de kinderen ooit naar school zijn geweest (dit wil niet zeggen dat ze ooit een volledige leercyclus hebben afgewerkt), waar de minister van energievoorziening voor de komende zes maanden maximum 12 uur elektriciteit per dag belooft voor de hoofdstad en vergeet om brandstof te bestellen voor de elektriciteitscentrales en daarmee de gehele hoofdstad bijna een week zonder stroom zet in plaats van de normale enkele uurtjes elektriciteit per dag? Daarbij heeft het land elk jaar af te rekenen met orkanen, overstromingen, aardbevingen, extreme droogte…

En alsof dit nog niet genoeg is om een land te vernietigen, doet de mens er nog een schepje bovenop met revoluties en groeiende criminaliteit, en is de VN aan zijn vijfde VN-missie bezig sinds 1993 om alles wat onder controle te houden. Haïti is een land waar bij wijze van spreken geen orde of gezag is. De politie is zodanig onderbemand dat ze haast onbestaande is.

Ministeries hebben vaak geen middelen om mee te werken. De ex-eerste minister houdt al meer dan tweemaanden regelmatig hongerstaking en eist dat hij wordt vrijgelaten. Na een tweede periode van hongerstaking publiceert de huidige eerste minister een bericht dat zijn voorganger er na negentien dagen niet eten nog steeds goed uitziet… En ondertussen probeert de gewone bevolking toch maar vooruit te geraken, genoeg geld bijeen te krijgen voor een vliegtuigticket en visa om naar het buitenland te kunnen emigreren.

Bij ITECA blijft het ook alle dagen vechten tegen allerlei onvoorziene omstandigheden om toch maar zoveel mogelijk van onze geplande activiteiten te kunnen uitvoeren. Het broncaptatieproject is volledig afgerond en op het budget was zelfs nog genoeg geld over om een extra groot vergaarbassin te bouwen in het vooruitzicht om het volledige systeem in de toekomst nog uit te breiden zodat meer mensen een betere toegang hebben tot proper water.

Van onze acht zeugen hebben er al vier geworpen, met een totaal van dertig stevige biggen. Vanaf dit jaar worden ook alle varkens die de boerderij verlaten gevaccineerd tegen varkenspest en voorzien van een label in hun oor. De eerste duizend jonge kippen voor verdeling in Gressier zijn ook al ingevoerd vanuit de Dominicaanse Republiek en worden verdeeld half juni. De boomkwekerij heeft dit jaar reeds 2.500 citrusboompjes verkocht aan het begin van het regenseizoen en is reeds begonnen met de voorbereiding om 2.000 verbeterde papayaplantjes te planten, een hybride variëteit die bestand is tegen enkele van de meest voorkomende plagen bij papaya.

Onze eenden hebben iets geleerd van onze Belgische leuze “Eendracht maakt Macht”: twee eenden hebben samen een groot nest van 22 kuikens grootgebracht. Inmiddels zijn ze begonnen aan een tweede nest.

Het enigste wat ons problemen geeft, is de aankoop van 180 legkippen om onze huidige kippen te vervangen. De eerste waren namelijk kippen met een dubbel doel, d.w.z.: eieren én vleesproductie. Voor 2005 zouden we echte legkippen willen aankopen, maar de Dominicaanse Republiek weigert om legkippen te verkopen aan Haïti omdat ze liever zelf de eieren produceren en uitvoeren naar Haïti. Een vrije markteconomie is dan toch niet even vrij voor iedereen.

De Dominicaanse Republiek zal daarvan wel niet wakker liggen. De Dominicaanse Republiek heeft tot nu toe meer dan 2000 Haïtianen uitgewezen omdat in het dorpje Hatillo drie Haïtianen een Dominicaanse winkelier overvallen zouden hebben. De uitwijzing verloopt zo radicaal dat zelfs Dominicaanse burgers met een donkere huidskleur zonder pardon de grens worden overgezet en daar dan maar moeten bewijzen dat ze geen Haïtiaan zijn, maar Dominicaan. Ondertussen beginnen zich echte vluchtelingkampen te vormen aan de grens…

Gerrit Matton
1 juni 2005