Van de redactie juni 2017

Aankondiging door de president van de ‘Caravane du changement’
Aankondiging door de president van de ‘Caravane du changement’

Bijna vier maanden na het aantreden van de nieuwe president en zijn regering hebben de Haîtianen een kleine evaluatie gedaan van 100 dagen Jovenel Moïse. Met grote trom lanceerde de president de ‘caravane du changement’ gericht op verandering en verbetering van de landbouwproductie en de situatie van de boeren. De karavaan startte in de Artibonite-vallei om de irrigatiesystemen te herstellen en de rijstcultuur nieuw leven in te blazen. Daarna volgde ‘le grand Sud’, de groenten- en fruittuin van het land. Velen stellen zich vragen bij de resultaten na 100 dagen, anderen blijven beweren dat deze regering kansen moet krijgen (zie voetnoot). Intussen zijn ook de vele duizenden arbeiders in de ‘factories’ van de vrijhandelszones ontevreden met de werkomstandigheden en eisen meer loon, vooral omdat de dagelijkse levenskost sterk is gestegen.
In dit nummer werpen we een licht op de grote aanwezigheid van ‘Syriërs’ in Haïti, meer dan een eeuw geleden ‘aangespoeld’ op het eiland en nu vooral de elite in het land.
We reizen even mee met het bezoek van één van onze leden aan hun projecten en werkgebied, waar de beperkte steun, maar vooral het meeleven de vele families moed geeft om te blijven vechten voor een betere toekomst.
En tot slot blikken we terug op de halve eeuw werk en ervaring van scheutist Piet van Kampen, begonnen als ‘bouwbroeder’ en uitgegroeid tot de beste KMO (kleine en middelgrote onderneming) van Hinche en omgeving.

We wensen u deugd en plezier bij de lectuur van deze nieuwsbrief, en hopen dat jullie allen mogen genieten van een deugddoende vakantie.

De redactie.

PS. Nog even herinneren dat al dit werk door vrijwilligers gebeurt, maar we wel een steuntje kunnen gebruiken voor de financiering van de website en de internetverbinding….
Onze rekening: (TRIODOS) BE34 5230 8045 3390 op naam van Vlaams Haïti Overleg

Voetnoot: zie http://coeh.eu/presidential-caravan-for-change-haitians-between-enthusia…

Greet Schaumans
29 juni 2017

Meer artikels uit deze rubriek