Van de redactie maart 2017

Een nieuwe president, een interview met de boeren uit het noordoosten, perspectieven uit de bijeenkomst van het Collectif Haïti de France, onderwijs in het binnenland, interview met voormalig scheutist Jules Van Looveren en bijeenkomst van de 4e pijler.

Na een zeer lang en moeizaam proces zijn de verkiezingen eindelijk afgerond in december 2016 en kon Jovenel Moïse op 7 februari ingezworen worden als nieuwe president. Er is intussen ook een eerste minister benoemd en een regering samengesteld. Nu is het wachten op de uitvoering van het programma dat werd voorgesteld. Een korte biografie geeft een idee over wie de nieuwe president is.

Zoals beloofd in vorig nummer brengen we nu het interview met de boeren uit het noordoosten, die in de nabijheid wonen en werken van de bananenplantage die in 2014 met veel tromgeroffel aangekondigd werd door oud-president Martelly en de toenmalige directeur, nu president, Jovenel Moïse. We laten u zelf oordelen over de commentaren van de boeren. Uit recent nieuws van de Haïtiaanse pers blijkt dat het niet zo goed gaat met de plantage, waarop dan snelle reactie kwam van de directie van Agritrans.

Toch zijn er perspectieven, o.a. voor de landbouwsector in Haîti. Dat leerden we uit de bijeenkomst van het Collectif Haïti de France, die een licht wierpen op de verschillende productiefilières die tot stand komen en het werk dat daar nog te doen ligt.

En we wilden graag eens weten hoe een leerkracht lager onderwijs in het binnenland van Haïti naar zijn/haar werk kijkt.

Het interview met voormalig scheutist Jules Van Looveren die jaren in Haîti werkte, tempert dan weer het enthousiasme waarmee we ons voor Haïti inzetten. Maar het is een feit dat het aan de Haïtianen zelf is om werk te maken van de ontwikkeling van hun land. Wij kunnen daar een duw aan geven, met onze inzet, met onze steun en met onze solidariteit. Vlaanderen blijft een gebied dat solidariteit hoog in het vaandel draagt. Dat was te merken op de bijeenkomst van de 4e pijler, waarover we dank zij FINADO een kort verslagje brengen. Noteer ook de boodschap van 11.11.11 in dit verslagje.

Voor de vele Haïtianen die gelovig zijn en ook voor de lezers die met de gelovigen meeleven: met deze 40-dagentijd zijn we onderweg naar de viering van verrijzenis en hoop, naar een Zalig Pasen.

Greet Schaumans
27 maart 2017

Meer artikels uit deze rubriek