Web-nieuws

Haïti maakt zich op voor de herdenking van zijn onafhankelijkheid in 1804. In 2004 staan in Haïti en internationaal heel wat activiteiten op de agenda. De Haïtiaanse overheid heeft grootse ambities. Ze ziet 2004 als het jaar één van het herstel, als het jaar waarin de hele wereld zijn ogen zal richten op Haïti. Haïti wil iedereen laten weten welke belangrijke bijdrage het heeft geleverd in de wereldgeschiedenis.

Over de betekenis van 2004 en de activiteiten die op stapel staan vind je alles in het ‘Dossier 2004’ op de website haiti2004lakay.com. Deze website van MHAVE, het Ministerie dat zorg draagt voor de Haïtianen in de diaspora, wil een brug slaan tussen de Haïtianen in het zgn. tiende departement en de Haïtianen in eigen land.

Volgens de site, gestart in 2001, leven er twee miljoen Haïtianen in het buitenland, voornamelijk in de US, Canada en Frankrijk. Merkwaardig is wel dat de Haïtianen in de diaspora vooral gewaardeeerd worden voor hun economische bijdrage aan het land. Hun giften en betrokkenheid bij de internationale handel worden dik in de verf qezet.

De site is vooral interessant voor Haïtiaanse migranten. Hij bevat heel wat officiële wetteksten en nuttige documenten. Daarnaast krijg je leuke basisinformatie over Haïti geserveerd en weetjes over het tiende departement.

Voor de lezers die aandacht hebben voor de ontwikkeling van het land, prijken op de site twee documenten van de Verenigde Naties: een kaderplan voor de ontwikkeling van Haiti van 2002 tot 2006 en een balans van het land.

Op dit ogenblik is de site nog wat saai en ademt ze te sterk de geest van de Haïtiaanse Lavalas-overheid. Hopelijk wordt ze boeiender wanneer 2004 nadert en de feestplannen concreet gestalte krijgen. Het overzichtje van de acties die de overheid nu reeds voor ogen heeft, doet de Haïtifreak watertanden. Eén opvallend element is bijvoorbeeld de vertaling van minstens 100 Haïtiaanse boeken in het Engels!

Misschien kan de Haïtiaanse diaspora in België ook een plaats veroveren op de site, en misschien kunnen ook ngo-platforms rond Haïti hun plannen kwijt op de site, of er inspiratie opdoen.

Bert Van Mulders
1 september 2002

Meer artikels uit deze rubriek