VHO Nieuwsbrief - juni 2010

Van de redactie
Zo schrijft u zich in op de elektronische nieuwsbrief

Voortaan zal het tijdschrift van het Vlaams Haïti Overleg enkel nog elektronisch te lezen zijn via deze webpagina. Wenst u via e-mail op de hoogte te blijven van nieuwe bijdragen, schrijf dan in op de VHO nieuwsbrief.
Lees meer…

Tom D’Haeyer, 6 juni 2010

Overweging
Fizi tiré, pa gin aranjman

Van zodra het geweerschot is afgegaan, valt er geen regeling meer te treffen (Haitïaans spreekwoord)
Lees meer…

Pierre Breyne, 30 juni 2010

Actueel
Haïti Actueel Mei 2010

Het leven gaat verder. De sterk gehavende straten van Port-au-Prince zijn weer overbevolkt met kleine handelaars. President Préval ligt onder vuur omdat hij langer aan wil blijven. Misschien zullen er eind 2010 verkiezingen gehouden worden. De internationale gemeenschap bracht 9 miljard dollar bijeen. Verschillende agentschappen van de Verenigde Naties zijn erg actief. Daarnaast zijn er talloze ngo’s die hun steentje bijdragen aan de wederopbouw.
Lees meer…

Bart Van Malderen, 6 juni 2010

Reisimpressies
Lakay Mwen (Thuis)

“Al in het vliegtuig was ik heel nerveus. Bang van wat ik ging tegen komen. In de luchthaven ging alles vrij vlot bij de immigratie. Eerlijk gezegd, dat ben ik niet gewoon. Toch niet in Haïti.” Eronne Pauyo is Haïtiaanse en verblijft al geruime tijd in België. Dit is het verhaal van haar terugkeer naar Haïti na de verwoestende aardbeving van 12 januari 2010.
Lees meer…

Eronne Pauyo, 6 juni 2010

Verhaal
Het meisje Lovely

Ze heeft haar naam niet gestolen. Lovely is een knap en aangenaam meisje. Door de omstandigheden groeide ze op in het gezin van haar moeders vriendin. Zo kreeg ze twee zusjes en een broer. Ze was dankbaar voor de kansen die ze kreeg, want het had ook heel anders kunnen verlopen. Dank zij een studiebeursje doorliep ze – in het verre binnenland – de secundaire school. Nu studeert ze verder in de hoofdstad.
Lees meer…

Raymond De Caluwé, 6 juni 2010

Activiteit
Ti Coca & Wanga-Nègès in De Roma

De Haïtiaanse groep Ti-Coca & Wanga-Nègès, in 1976 opgericht door David Mettelus, is een van de weinige professionele bands die zich aansluiten bij de traditie van troubadours, kleine bands met akoestische instrumenten en composities die de zoetzure kroniek van de samenleving blootleggen. Ze spelen folkloremuziek en traditionele liederen van het troubadourrepertoire en Konpamelodieën, waarin het temperament van Ti-Coca’s charmante stem perfect tot zijn recht komt. In 1988 kon de band voor het eerst in het buitenland optreden, tijdens het Fort-de-France muziekfestival in Martinique. Sindsdien genieten Ti-Coca & Wanga-Nègès internationale faam. Na het drama in Haïti zijn we blij en vereerd om deze muzikanten in huis te hebben.
Lees meer…


Je ontvangt deze email omdat je je ingeschreven hebt op de VHO Nieuwsbrief. Je adres wordt enkel gebruikt om deze nieuwsbrief over Haïti te versturen. Je kan je steeds uitschrijven met een email naar lievegeers@gmail.com.