VHO Nieuwsbrief - december 2010 / Aankondiging Haiti één jaar later

Op Haïti gaat het echt nog niet goed. Er blijven niet alleen de vreselijke gevolgen van de aardbeving, maar sinds oktober is daar ook nog eens een cholera-epidemie bijgekomen. Ook de presidentsverkiezingen lijken weer eens een maat voor niets te zullen worden. De gewone Haïtiaan heeft er geen boodschap meer aan. Gelukkig steekt een aantal lokale organisaties nog steeds de handen uit de mouwen om het land er, traag maar zeker, weer bovenop te helpen.

Er verandert zo weinig en toch!

Tijdens mijn bezoek in de tweede helft van februari 2010, waren de mensen nog zwaar onder de indruk van de aardbeving die hen overviel op 12 januari. Toch begon toen al het dagelijks leven op gang te komen, ondanks de tentenkampen her en der in Port-au-Prince en de latere naschokken. Door deze naschokken durfden mensen niet meer binnen te slapen. Ook als hun huis intact bleef, sliepen ze in tenten en onder zeilen.
Wat ik 8 maanden later zie, is erg ontgoochelend De stad leeft weer volop. Dat merk je aan de filevorming: anderhalf uur aanschuiven over 15 km is helemaal niet uitzonderlijk en dat ligt niet aan de slechte staat van de weg, al nemen de putten toe. Straten liggen er zeer vuil bij, ook al staan er afvalcontainers. Lees meer…

Haiti Actueel december 2010

De voorbije maanden kwam Haïti alweer in de internationale pers. Aanleiding was de cholera-epidemie die meer dan 2000 slachtoffers maakte. Daarnaast was er ook heel wat te doen rond de verkiezingen, waarvan de eerste ronde op 28 november plaatsvond.
Op 19 oktober werd in twee departementen de cholera-epidemie officieel vastgesteld. Verschillende maatregelen werden genomen om ze in te dijken. De media maakten bekend hoe de bevolking besmetting kon voorkomen. Er werden massaal chloortabletten verspreid om het drinkwater te zuiveren. Ook werden er maatregelen genomen om de 1,3 miljoen mensen die nog in tenten wonen te beschermen tegen de epidemie. Onder meer de Verenigde Naties, Canada, Spanje en Frankrijk beloofden hulp. Er werd met een beschuldigende vinger gewezen naar Nepalese blauwhelmen, die deel uitmaken van de Minustah, omdat zij volgens sommigen de cholerabacterie in Haïti hadden binnengebracht. Uiteindelijk gaf men toe dat er geen link te leggen was tussen de Nepalese militairen en de eerste haarden van cholerabesmetting. Lees meer…

Onlusten in tijden van cholera

Hinche, waar ik werk en woon, is een provinciestadje in het Centrale Plateau, het hart van Haïti. Deze morgen, maandag 15 november 2010,
werd het bericht verspreid dat over heel het land de scholen zullen dicht blijven om verdere verspreiding van cholera te voorkomen. Hinche is een echte studentenstad, er verblijven vele honderden leerlingen die er middelbare school lopen. Die hebben nu allemaal ineens niets te doen. En ze horen op de radio de berichten van gewelddadige manifestaties in Cap Haitien, Gonaives en Port-au-Prince, waar men MINUSTAH voertuigen in brand heeft gestoken. Lees meer…

Cholera teistert Haïti

Rond 18 oktober werd het duidelijk dat er cholera was uitgebroken in de Artibonitestreek. Vier dagen later telde men al meer dan 1500 zieken en waren er al 138 patiënten overleden. Nog eens vier dagen verder bleken ook Arcahaie, Hinche, Port-au-Prince en Limbé getroffen. De officiële balans bedroeg op 27 oktober reeds 292 doden en 4.147 zieken.
Na de aardbeving van januari 2010 had men steeds voor een cholera-epidemie in de hoofdstad gevreesd. De levensomstandigheden van de overlevenden waren daar immers erg precair en er lagen nog overal niet geborgen lijken. Dat de ziekte nu toch eerst op het platteland is uitgebroken, zegt veel over de levensomstandigheden in het ‘pays en dehors’, zoals men het achterland op Haïti pleegt te noemen. Lees meer…

Manigat en Martelly rapporteren

Port-au-Prince., 08 déc 2010 [AlterPresse] —- Presidentskandidaten Myrlande Manigat et Michel Martelly rapporteerden over de eerste verkiezingsresultaten. Deze resultaten zijn afkomstig van de CEP (Conseil Électoral Provisoire) en geven hen respectievelijk een eerste en derde plaats.
In een radioboodschap verklaart Manigat dat het aandeel van 31.30 procent van de stemmen die haar wordt toebedeeld niet haar echte positie weerspiegelt. Ze bevestigt dat volgens haar cijfers ze een veel hogere score zou behaald hebben. Ze roept op tot een “onafhankelijke evaluatie” om de “resultaten uit te zuiveren”, tezelfdertijd kondigt ze stappen aan om haar rechten aan te klagen. De kandidate van de RDNP (L’assemblement des Démocrates Nationaux Progressistes) stelt aan haar collega’s voor om hetzelfde te doen om hun effectieve stemmenaantal te weten te komen. Lees meer…

Een bank in Haïti: de klant als lijdend voorwerp.

Hans Manshoven is sinds oktober 2010 actief als coöperant bij Groupe MediaAlternatif, een alternatief persagentschap. Om een verblijfsvergunning te krijgen moeten coöperanten in Haïti een bankattest kunnen voorleggen. En dat moet uiteraard door de bank worden afgeleverd. Niet vanzelfsprekend, lees maar.
Mijn eerste bezoek aan de beste bank van Haïti, Sogebank, was bij aanvang niet zo bijzonder. Ik had van mijn collega’s van Broederlijk Delen vernomen dat ik lang zou moeten wachten. En inderdaad, de rij staat tot buiten. Dat is de rij van mensen die geld komen afhalen. Maar ik moest daar voor iets anders zijn. Mijn “Attestation Bancaire”. Ik schrijf het met een hoofdletter, omdat dit document na mijn vijfde bankbezoek en de gecumuleerde 7 uur wachttijd in mijn hoofd zodanige proporties had aangenomen dat wat mij betreft mijn leven ervan begon af te hangen. Lees meer…

________________________________________________________________________

Activiteit: Het Vlaams Haïti Overleg kondigt aan: Haïti – één jaar later – un an après 11-01-2011

Met het Vlaams Haïti Overleg (VHO) organiseren we een vooral informatieve avond met een analyse van de situatie, over wat werd gedaan en niet gedaan afgelopen jaar na de aarbeving. Maar waarin we vooral de kracht van het Haïtaanse volk in reliëf willen brengen, maar helaas ook de onmacht om het land op de sporen te zetten voor het welzijn van de natie. Op deze avond krijgen we indrukken te horen van Robin Ramaekers (VRT – journalist), Chris De Stoop (auteur en journalist), Jan Weuts (Noodhulpcoördinator Caritas Internationaal voor 1212, Lionel Pierre Louis (architect, Haïtiaanse Gemeenschap in België) en Georges Weirleigh (ITECA, getuige van de Haïtiaanse NGO). Lees verder voor het volledige programma
Met medewerking van Echanges et Synergie; Vlaams Haïti Overleg; Plateforme Haïti; 1212 Haïti Lavie; 11.11.11; Haïti Support Group (London)

_________________________________________________________________________

Actie: In januari 2011 wordt door Projecthulp Haïti een legpuzzel van 500 stukjes uitgebracht.

De puzzel toont een foto gemaakt door Josine Vervloet. Op de foto staat Petionville, een gedeelte van Port au Prince dat ogenschijnlijk niet geraakt is door de aardbeving, maar als je goed kijkt zie je toch ingestorte huizen. Lees meer…

_________________________________________________________________________
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je ingeschreven hebt bij het VHO. Wens je deze emails niet meer te ontvangen, stuur een emailtje naar tom@dhaeyer.be of robrechtj@gmail.com