Juni 2013

Editoriaal juni 2013

Haïtiaanse presidenten zijn maar al te vaak in hetzelfde bedje ziek. Ze hebben het moeilijk om democratische spelregels te accepteren. Dit gold de laatste vijftig jaar voor Papa Doc, Baby Doc, ja zelfs voor Aristide.

De tendens van huidig president Martelly’s optreden gaat ook al in de richting van een autoritaire alleenheerschappij, paternalisme en dirigisme. Martelly wordt er immers van verdacht om alle instellingen van de staat naar zijn hand te zetten. De sociale programma’s van de overheid worden met veel spektakel aangekondigd, maar ze blijven ondermaats. Ze lijken er alleen op gericht om Martelly te verzekeren van een politiek cliënteel.

Ondertussen slaat honger toe in grote delen van het land. De steun aan de boeren vanwege de overheid blijft zeer beperkt. Er is immers geen nationaal plan met visie op de landbouw. Gelukkig zijn er op Haïti al sinds mensenheugenis de kranige Madam Sara’s, de onmisbare schakels tussen een 700 000 kleinschalige boeren en de verbruikers in de stad.

De aardbeving van januari 2010 is al meer dan drie jaar geleden. Het rampzalig beheer door de internationale gemeenschap van de gevolgen van de aardbeving werd onverbiddelijk in beeld gebracht door Raoul Peck in zijn film Assistance Mortelle. We brengen in deze brief zowel een bespreking van de film als een interview met de maker.

Actueel juni 2013

Zowel voor de regering als voor president Martelly lijkt de organisatie van verkiezingen geen prioriteit. De politieke wil ontbreekt om er werk van te maken. Er moeten nochtans dringend 10 nieuwe senatoren en 140 nieuwe gemeentebesturen gekozen worden. Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat de verkiezingen nog dit jaar zullen kunnen plaatsvinden.
In het begin van het regenseizoen viel er nagenoeg geen neerslag. Daardoor gaan oogsten mislukken en raken meer en meer mensen ondervoed. Lees meer…

26 april 1963 en 26 april 1986 : dagen om nooit te vergeten

Op 26 april 2013 werden op Haïti (o.a. door FOKAL) een aantal herdenkingsmomenten georganiseerd om de herinnering levend te houden aan twee tragische datums uit de geschiedenis van het land.
In 1957 was François Duvalier (Papa Doc) president van Haïti geworden. Zijn zesjarige ambtstermijn zou normaal gesproken moeten eindigen in 1963. Hij wilde echter niet de fout van zovele voorgangers maken. Lees meer…

Haïti, beschadigd land

In januari 2010 verwoest een aardbeving Haïti en veroorzaakt 230.000 doden. Drie jaar later is de heropbouw mislukt en heeft de internationale hulp zijn belofte niet gehouden. Dit is de vaststelling gemaakt door Raoul Peck in een ontluisterende documentaire. Arte Magazine had een interview met een woedende cineast. Lees meer…

Assistance Mortelle – Dodelijke Hulp

Twee jaar van rampzalig beheer door de internationale gemeenschap van de gevolgen van de aardbeving, het werd onverbiddelijk in beeld gebracht door Raoul Peck.
Op 12 januari jongstleden was het de derde verjaardag van de aardbeving die in Haïti 230.000 doden, 300.000 gewonden en 1,5 miljoen daklozen maakte. Opnieuw werd het een zware balans: een nauwelijks begonnen heropbouw, economisch verval, de bestendiging van de geïmproviseerde kampen en de nieuwe overvolle krottenwijken in Port-au-Prince en omgeving. Lees meer…

CNSA alarmeert voor toenemende voedselonzekerheid

Het jaar 2012 was een opeenvolging van rampen voor de landbouw in Haïti. Twee ongewone droogteperiodes, twee orkanen – Isaac op 24 augustus en Sandy op 24 et 25 oktober – en overstromingen hebben de oogsten zwaar aangetast. Zo staat in het rapport dat CNSA (Coordination Nationale de la Sécurité Alimentaire) onlangs publiceerde.
Voor een land waar de landbouwproductie amper de helft van het nationaal voedselaanbod uitmaakt, hebben die gebeurtenissen een grote weerslag op de bestaansmiddelen en de toegang tot voedsel van een groot deel van de bevolking. Lees meer…

Brazilië ontvangt de Haïtiaanse diaspora met opener armen.

De voorbije jaren kregen slechts 1200 Haïtianen per jaar een visum om te wonen en te werken in Brazilië. Volgens officiële cijfers zijn er zowat 15.000 Haïtianen in Brazilië. Een groot deel van hen hebben hun leven in gevaar gebracht door met mensensmokkelaars de tocht te wagen.
Van 20 tot 25 mei was Lamothe, de eerste minister van Haïti, op bezoek in Brazilië om de economische, sociale en energetische relaties tussen Brazilië en Haïti te bespreken. Tijdens de ontmoeting met de minister van buitenlandse zaken Antonio Patriota, stond zijn ongerustheid over de illegale immigratie van Haïtianen naar Brazilië op de agenda. Lees meer…

Madam Sara – van veld tot markt

De Haïtiaanse Madam Sara’s, steunpilaren van de Haïtiaanse economie, werden al vereeuwigd in talloze schilderijen. In opdracht van Cordaid en IS Academy schreef Talitha STAM, antropologe en journaliste, nu ook een studie over hen. Zij deed het veldwerk gedurende 8 weken tussen augustus en november 2012, ondervroeg daarbij 163 Madam Sara’s en maakt een case study van drie van hen. De volledige tekst van de studie, in het Engels, is te vinden op: http://www.cordaid.org/en/publications/gardens-markets/. Deze studie moet bijdragen tot empowerment van deze moedige vrouwen. Lees meer…