Maart 2016

In de vorige nieuwsbrief van december 2015 was er nog hoop dat het verkiezingsproces, dat bijna een jaar duurde, eind 2015 zou afgerond worden, ook al zouden er veel vraagtekens blijven over de haalbaarheid van een nieuw bestuur. Nu, drie maanden later, is er nog steeds grote onzekerheid en rijst de vraag of men tegen eind april de verkiezingsronde zal kunnen afsluiten en er half mei een nieuwe gekozen president zal kunnen aantreden.
Ook de Economische vooruitzichten zijn zeer somber met een munt die constant in waarde daalt en een nieuwe voedselcrisis ingevolge de lange droogte en de ziekte van de gierst. Zoals steeds zijn vooral de gewone man/vrouw in de straat het grootste slachtoffer. Bovendien is de cholera nog steeds niet onder controle en dook recent ook het Zika-virus op.
Het is geen geheim dat de klimaatwijziging ook zijn invloed heeft in Haïti. Toch ontstaan er hier en daar initiatieven, zij het kleinschalig, om met de klimaatverandering om te gaan en in het verweer te gaan. Het zou mooi zijn mochten dergelijke initiatieven steun van de overheid krijgen en leiden tot een algemeen milieubeleid in het land. En dat milieubeleid moet ook rekening houden met de mogelijke gevolgen van eventuele mijnbouw, want het land staat onder zware druk van een aantal internationale mijnbouwbedrijven om hen exploitatievergunningen af te leveren. Daarom is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een goed uitgewerkte wet op mijnbouw komt, en daarvoor is dan weer een goed werkende regering nodig… waarmee we dan weer bij ons vertrekpunt van deze nieuwsbrief zijn gekomen: verkiezingen voor een goed bestuur van het land. En rond de verkiezingen vroeg de Coördinatie Europa Haïti ook uitleg over het standpunt van de Europese Unie.
Fijne lectuur gewenst.

Greet Schaumans

Actueel februari-maart 2016

Het verkiezingsproces voor een nieuwe president werd stopgezet. President Martelly trad af. Een voorlopige president werd door het parlement aangeduid. Dat alles ging gepaard met tal van manifestaties en zorgde voor sociale onrust. De levensduurte nam toe. In sommige streken dreigt voor de derde keer op rij de landbouwoogst te mislukken. Alsof dat nog niet genoeg is deed naast de cholera ook het Zika-virus zijn intrede.
Lees verder

Vasten in het droge seizoen

Vasten is in het droge seizoen in Haïti geen vrijblijvende keuze. Hongerig en ongeduldig wachten de boeren op de eerste regens van maart, zodat zij kunnen beginnen met zaaien en planten. Het droge seizoen was einde 2015 begin 2016 bijzonder hard. Het fenomeen El Niño, een ongewone opwarming van het zeewater, die om de drie tot zeven jaar voorkomt, heeft in sommige landen waaronder Haïti extreme droogte en in andere overvloedige regenval veroorzaakt.
Lees verder

Klimaatwijziging: een groot gevaar voor Haïti

In december 2015 vond in Parijs de 21ste klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. Er werden nieuwe akkoorden gesloten met als belangrijkste doel oplossingen te vinden om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden. Maar terwijl er nog maar eens onderhandeld werd over de toekomst van onze planeet, betalen sommige landen nu reeds de tol van de klimaatveranderingen, zoals Haïti, dat alleen al omwille van zijn geografische ligging kwetsbaar is. In afwachting van echte oplossingen van de kant van de regering en van publieke instanties, heeft de Haïtiaanse civiele maatschappij reeds geprobeerd om duurzame aanpassingen te ontwerpen.
Lees verder

Mijnbouw in Haïti: zegen of vloek?

De ongebreidelde consumptie van elektronicatoestelletjes, vooral in het Westen maar ook geleidelijk aan wereldwijd, net als de technologische ontwikkelingen in het algemeen, hebben de vraag naar grondstoffen en meer bepaald edele metalen flink de hoogte ingejaagd. Slapende reserves moeten in ontginning en het is koortsachtig zoeken naar nieuwe rendabele exploitaties overal in de wereld. Mijnbouw wordt gepercipieerd als een noodzakelijk kwaad. Dat heeft natuurlijk alles te maken met zijn kwalijke reputatie als bedreigend voor het milieu en voor de gezondheid van mijnwerkers en van ganse gemeenschappen. Té dikwijls is het een motor voor wilde corruptie, die ook het extreem geweld niet schuwt en onbestraft laat. Net voor ik dit artikel aanvat lees ik in de Wereld Morgen hoe milieuactiviste Berta Cáceres op 3 maart werd vermoord in Honduras. Helaas het gevaarlijkste land voor milieuactivisten met volgens de organisatie Global Witness 101 doden tussen 2010 en 2014.
Lees verder

De Europese Unie en Haïti

Op vraag van de Haïtiaanse overheid organiseerde de Europese Unie een (beperkte) missie van verkiezingsobservatoren om toe te zien op de verschillende rondes van de lokale, parlementaire en presidentsverkiezingen gepland in 2015. In totaal telde de missie een 70-tal observatoren met deelnemers uit 25 verschillende Europese landen. Europees parlementslid mw. Elena Valenciano was delegatiehoofd.
Lees verder