September 2016

Als ik even terugblik naar de vorige nummers van onze nieuwsbrief stel ik vast dat de verkiezingen in Haïti al twee jaar een groot deel van de actualiteit domineren. Bij het proces in 2015 liep veel verkeerd. De Haïtianen werden hoe langer hoe misnoegder over de internationale inmengingen en lieten dit duidelijk blijken. De internationale gemeenschap gaf daarom toe het proces meer in handen van de Haïtianen te geven, na een overeenkomst rond het aftreden van president Martelly . Uiteraard loopt dit proces niet van een leien dakje en maakt het de internationale gemeenschap zenuwachtig, want er is dringend nood aan een legitiem bestuur van het land. Bij het bezoek van drie Haïtiaanse verantwoordelijken uit sociale organisaties aan de Europese instanties bracht de EU dit ook ter sprake. De EU was duidelijk niet akkoord met de beslissing om de verkiezingen van 2015 te annuleren en nu in 2016 te hernemen. Volgens hen waren er wel wat onregelmatigheden, maar was er zeker geen sprake van grootschalige fraude. Snel zorgen voor een verkozen – en dus ‘democratisch’ bestuur – is hun boodschap.
Het werk rond mensenrechten in Haïti zorgt er mee voor dat Haïtianen hun stem durven laten horen en ook hun eigen politiekers meer op hun verantwoordelijkheden wijzen. Dat lezen we ook in het interview met Jan Hanssens.
Dat de klimaatverandering zich ook in Haïti sterk laat voelen, blijkt duidelijk uit de grote moeite die de Haïtiaanse boeren hebben om hun productie op peil te houden. Voedselschaarste dreigt en er komt maar geen aandacht voor een aangepast beleid rond landbouw en voedselproductie. Ook dit punt haalde de Haïtiaanse delegatie aan bij het bezoek aan de Europese Unie.
Toch is er ook verandering in de Haïtiaanse samenleving. De bevolking wordt zich meer bewust van hun rechten en plichten, hebben meer inzichten in het functioneren van de samenleving. Het feit dat er in al de moeilijkheden rond het verkiezingsproces geen explosieve gewelduitbarstingen waren, en dat men oplossingen zoekt via overleg – dat weliswaar zeer traag evolueert – is volgens velen een stap in de goede richting.
We hopen, samen met de vele Haïtianen.

P.S. Er zijn in september heel wat culturele activiteiten rond Haïti in het Brusselse, ons meegedeeld door Echanges et Synergie, zie http://www.easyasbl.be/

Greet Schaumans, 8 september 2016

Aktueel 30 augustus 2016

Begin juni werd een nieuwe verkiezingskalender bekendgemaakt. Het politieke leven werd gedomineerd door de vraag of voorlopig president Privert aan mocht blijven nadat de termijn van zijn tijdelijk mandaat verstreken was. Opnieuw dreigen heel wat mensen met Haïtiaanse roots uit de Dominicaanse Republiek gezet te worden. In Haïti zelf worden veel mensen getroffen door de stijging van de prijzen en de toenemende onveiligheid…
Lees verder

Voedselproductie zwaar onder druk door droogte. Ja, maar…

Haïtiaanse boerenfamilies krijgen het steeds moeilijker om van hun werk te leven en het land te voeden, zelfs om zichzelf te voeden. De redenen zijn veelvuldig, de oorzaken verspreid. Maar als het Wereldvoedselprogramma onthult dat in Haïti 3,6 miljoen mensen honger lijden, is dat een pijnlijke score voor een vooral op landbouw gericht land. De twee voorbije jaren waren slechte boerenjaren vooral ingevolge de droogte veroorzaakt door El Niño. Door verzwakking van dit fenomeen is het eerste landbouwseizoen van 2016 veel beter verlopen. Is daarmee het tij nu gekeerd? We gaan dieper in op een aantal aspecten…
Lees verder

Interview met Jan Hanssens, meer dan 40 jaar in Haïti

Tijdens zijn drukke driejaarlijkse vakantie vond de Scheutist Jan Hanssens toch de tijd een interview toe te staan. Zijn activiteiten van de laatste 15 jaar spitsen zich voornamelijk toe op de bescherming van de mensenrechten…
Lees verder

Eerste indrukken over het bezoek van een Haïtiaanse delegatie aan Brussel en Parijs

Van maandag 27 juni tot woensdag 29 juni bezochten drie vertegenwoordigers van de Haïtiaanse civiele maatschappij Brussel op uitnodiging van de Coördinatie Europa-Haïti (COEH). Gedurende hun verblijf hadden ze ontmoetingen zowel met leden van het Europese Parlement als met Europese programmaverantwoordelijken en stafmedewerkers van Europese NGO’s. Van 30 juni tot 2 juli waren ze in Parijs waar ze ontmoetingen hadden met vertegenwoordigers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en met Franse NGO’s en stafleden op het vlak van ontwikkelingshulp. Het doel van hun bezoek was de presentatie van een analyse van de huidige politieke en socio-economische toestand vanuit het standpunt van de civiele maatschappij, in het licht van toekomstige onderhandelingen over het verderzetten van Europese hulp en ondersteuning aan Haïti. De bezoekers wilden ook aandacht vragen voor de penibele voedselsituatie in hun land, die tot een echte voedselcrisis zou kunnen uitgroeien als er geen actie ondernomen wordt…
Lees verder