Maart 2017

Na een zeer lang en moeizaam proces zijn de verkiezingen eindelijk afgerond in december 2016 en kon Jovenel Moïse op 7 februari ingezworen worden als nieuwe president. Er is intussen ook een eerste minister benoemd en een regering samengesteld. Nu is het wachten op de uitvoering van het programma dat werd voorgesteld. Een korte biografie geeft een idee over wie de nieuwe president is.

Zoals beloofd in vorig nummer brengen we nu het interview met de boeren uit het noordoosten, die in de nabijheid wonen en werken van de bananenplantage die in 2014 met veel tromgeroffel aangekondigd werd door oud-president Martelly en de toenmalige directeur, nu president, Jovenel Moïse. We laten u zelf oordelen over de commentaren van de boeren. Uit recent nieuws van de Haïtiaanse pers blijkt dat het niet zo goed gaat met de plantage, waarop dan snelle reactie kwam van de directie van Agritrans.

Toch zijn er perspectieven, o.a. voor de landbouwsector in Haîti. Dat leerden we uit de bijeenkomst van het Collectif Haïti de France, die een licht wierpen op de verschillende productiefilières die tot stand komen en het werk dat daar nog te doen ligt.

En we wilden graag eens weten hoe een leerkracht lager onderwijs in het binnenland van Haïti naar zijn/haar werk kijkt.

Het interview met voormalig scheutist Jules Van Looveren die jaren in Haîti werkte, tempert dan weer het enthousiasme waarmee we ons voor Haïti inzetten. Maar het is een feit dat het aan de Haïtianen zelf is om werk te maken van de ontwikkeling van hun land. Wij kunnen daar een duw aan geven, met onze inzet, met onze steun en met onze solidariteit. Vlaanderen blijft een gebied dat solidariteit hoog in het vaandel draagt. Dat was te merken op de bijeenkomst van de 4e pijler, waarover we dank zij FINADO een kort verslagje brengen. Noteer ook de boodschap van 11.11.11 in dit verslagje.

Voor de vele Haïtianen die gelovig zijn en ook voor de lezers die met de gelovigen meeleven: met deze 40-dagentijd zijn we onderweg naar de viering van verrijzenis en hoop, naar een Zalig Pasen.
De redactie.

Actueel 10 maart 2017

Op 7 februari legde Jovenel Moïse de eed af als 58ste president van Haïti. De drijvende kracht achter de staatsgreep tegen Aristide in 2004, oud militair Guy Philippe, werd opgepakt en aan de Verenigde Staten uitgeleverd omwille van zijn betrokkenheid bij drugshandel. Er vonden lokale verkiezingen plaats. Haïti ratificeerde het klimaatakkoord van Parijs. De Minustah gaat zich geleidelijk aan terugtrekken uit Haïti. Op 3 maart overleed voormalig president René Préval.
Lees verder

Wie is President Jovenel Moïse?

Jovenel Moïse werd geboren in Trou du Nord (Departement van het Noord-Oosten) op 26 juni 1968 in een bescheiden gezin. Van zijn vader, Etienne Moïse, mecanicien en landbouwer, erfde hij de liefde voor de aarde. Zijn moeder, Lucia Bruno, naaister en handelaarster, bracht hem de burgerlijke en morele waarden en verantwoordelijkheidszin bij.
Lees verder

Opinies over de S.A. AGRITRANS – bananenplantage van Trou du Nord in het Noordoosten

Dirk Vermeyen werkt al drie jaar als coöperant van Broederlijk Delen in het Noordoosten van Haïti met verschillende partner- en boerenorganisaties. Hij ging op twee plaatsen met de mensen praten over het bananenproject opgestart in oktober 2014 door Jovenel Moïse, nu de nieuwe president van Haïti. Jovenel Moïse werkte als agronoom op verschillende plaatsen in Haïti in grote projecten, maar hij is toch het meest bekend door het bananenproject in Trou du Nord, een stadje in het Noorden van Haïti. Daar houdt hij ook zijn bijnaam van ‘Nèg Bannann’ (bijnaam die in de kiescampagne voor Jovenel Moïse werd gebruikt) aan over. Het is een controversieel project waarover nergens correcte informatie te vinden is. In dit artikel komen de boeren zelf aan het woord en geven we hun mening voor wat ze waard is. Het artikel is dan ook onder een soort verslagvorm geschreven.
Lees verder

Een missionaris blikt terug op zijn inzet en land van inzet

Jules Van Looveren werkte ruim 24 jaar in Haïti als pater van Scheut. Intussen is hij al langer terug in België, 28 jaar om precies te zijn. Zijn interesse in de tumultueuze ontwikkelingen in Haïti en vooral zijn groot hart voor de Haïtiaanse mensen doofde nooit. In dit interview proberen we zijn ervaringen, zijn denken over en zijn gevoel voor Haïti te delen met onze lezers.
Lees verder

Naar school gaan in het binnenland van Haïti

Een tijdje geleden vroegen we aan twee leerkrachten lager onderwijs in het binnenland van Haïti om ons over hun werk te vertellen. Allebei werkten ze met een aantal vragen die we hen bezorgden.
We geven hier hun bevindingen weer, zoals zij het zelf geformuleerd hebben.
Lees verder

Recente impulsen in de landbouwsector in Haïti

Het Collectif Haïti de France bestaat sinds 1992. Op dit ogenblik telt het 80 Franse verenigingen en 150 individuen onder zijn leden. Met de cycloon Matthew nog vers in het geheugen werd in november 2016 de nationale bijeenkomst van het Collectif Haiti de France gehouden in Guipry-Messac in Bretagne. Dankzij de deelname van verschillende Haïtianen, actief in het sociale, politieke en economische leven van hun land, klaarde de hemel even op. Hun bijdrage maakt duidelijk dat de hulp aan Haïti niet alleen moet evolueren van een assistentiële aanpak naar partnerschap, maar dat de Haïtianen de mogelijkheid moeten krijgen zelf te handelen en zelf hun organisatorische, technische of financiële middelen te evalueren.
In deze optiek volgt hieronder een overzicht van elementen die kunnen bijdragen tot de heropleving van de landbouw en de veeteelt, gebaseerd op de verwezenlijkingen van Michel Chancy, stichter van Veterimed, staatssecretaris van de dierlijke productie van 2008 tot 2016 en professor aan de Faculteit van Landbouwwetenschappen en Milieu aan de Quisqueya-Universiteit (uniQ) van Port-au-Prince.
Lees verder

Echo van de ‘4de pijler’ bijeenkomst 20 februari 2017

270 deelnemers van 4e pijler organisaties in Vlaanderen kwamen op 20 februari 2017 samen om nieuws en ervaringen te delen. En om kennis te maken met nieuwe initiatieven die leerrijk kunnen zijn voor de 4e pijlerorganisaties. Deze bijeenkomst had plaats in het Vlaams Parlement, wat voor velen ook de gelegenheid was om met dit politiek huis kennis te maken.
Lees verder