Rubriek - Culinair

HAITIAANSE RECEPTEN

SOUP JOUMOU (pompoensoep)

Ook wel “soupe de l’indépendance” genoemd. Deze maaltijdsoep wordt in Haïti als ontbijt gegeten op 1 januari, de feestdag van de onafhankelijkheid. Als je de soep niet als hoofdgerecht wil aanbieden, gebruik je wat minder vlees en groenten. (meer lezen…)


30 juni 2013

Chitay

Het wordt frisser in Haïti. Ondanks de vele kaarsjes en het houtvuur die onze gezichten verlichten, trek ik mijn jeansvestje aan. Het is zaterdagavond 1 november, we vieren met enkele vrienden Gede, het voodoofeest van de doden. Later op de avond wordt er eten rondgedeeld. Voedsel voor Brav Gede, een brutale zakkenroller die graag straffe verhalen vertelt. Iedereen mag proeven. Manje kwit pa gen mèt (gekookt eten kent geen meester), zo luidt een Haitiaans spreekwoord. Het eten is pikant, héél pikant, en ik krijg het warm. Brav Gede houdt van pikant voedsel.

Sara Van den Eynde
1 december 2003

De smaak van Haïti

Een heus Haïtiaans kookboekje, maar dan geschreven door een Franse, die blijkbaar niet alleen haar hart, maar ook haar smaak aan Haïti heeft verloren. Handige recepten voor alle typisch Haïtiaanse gerechten, bovendien een heel leuk geïllustreerd boekje, een echt hebbeding, een cadeauboekje voor de eindejaarsdagen misschien…

René Smeets
1 december 2003

"Ceci n'est pas une banane!"

De banaan zoals wij die kennen, heet in Haïti ‘figue’ of ‘figue-banane’. Met ‘banane’ wordt in Haïti steevast een kook- of bakbanaan bedoeld.

(meer lezen…)
Lut Thijsen
1 september 2003

Cassave: een rijkdom die verloren gaat?

Cassave is van oudsher hét basisvoedsel in de Cariben. Het wordt vaak ook “het brood van de armen” genoemd. In de plantkunde staat cassave (en zijn synoniemen : maniok, tapioca, het Braziliaanse ‘arrowroot’ en yuca) bekend als “manihot esculenta”.

(meer lezen…)
Lut Thijsen
1 juni 2003

Koffie in Haïti

In Haïti wordt erg veel koffie gedronken. Op het platteland begint de Haïtiaan niet aan zijn dag zonder een kop sterke koffie. Vooraleer hij er zelf van drinkt, laat hij enkele druppels op de grond vallen met de woorden: “Men sa mwen jete pou sa m pa wè yo, pou mo yo “ (voor hen die we niet zien, voor de doden).

(meer lezen…)
Lut Thijsen
1 maart 2003

Haïtiaanse rum

Gewaardeerd door kenners!

Vaak lijkt Haïti synoniem aan kommer en kwel. Maar elkeen die dit Caribisch land een beetje volgt, weet ook dat Haïti staat voor muziek en voodoo en schilderkunst en verhalen vertellen en niet te vergeten … zijn rum! Zelden komt iemand terug van een bezoek aan het land zonder de welbekend flessen Barbancourt.

(meer lezen…)

1 december 2002

'Criots' en 'Riz et pois collés' met een pittige ti-malice-saus

Het is typisch Haïtiaans maar zeker geen dagelijkse kost voor de doorsnee burger ginder. Die zal het vaak met veel minder moeten stellen. Maar “nan tan grangou patat pa gen po” t.t.z. als je uitgehongerd bent heeft een aardappel geen schil… Toch maar de recepten meegeven?

(meer lezen…)
Lut Thijsen
1 september 2002

De 'veritab', alias broodboom

De veritab, zoals deze boom in Haïti heet, is afkomstig uit Zuidoost-Azië, meer bepaald uit Polynesië. In die landen behoort de vrucht ervan tot de basisvoeding. De broodboom verspreidde zich van daar naar Tayiti om in februari 1793 in Jamaica aan te komen met de Bounty, het schip van Kapitein Blay. Momenteel wordt de broodboom in alle warme en vochtige landen geteeld.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
1 juni 2002

Bevrijdingssoep

De feesten zijn in aantocht. Terwijl de ene er hoopvol naar uitkijkt, wil de ander dat dit opgeklopt commercieel gebeuren vlug achter de rug is. Maar er aan ontkomen kunnen we niet en we maken er het beste van. Er wordt druk gezocht naar recepten. Het mag eens iets anders zijn. Voor de komende feestdagen stellen we pompoensoep voor; natuurlijk op zijn Haïtiaans, daar gaan we immers voor. Maar wat heeft Haïtiaanse pompoensoep nu te maken met eindejaar en bevrijding?

(meer lezen…)
Johan Verstraete
1 december 2001