Rubriek - In memoriam

In memoriam : Een volk dat een Joseph Roney voortbracht, kan niet sterven.

Joseph Roney, was één van de eerste politieke gevangenen van François Duvalier. Hij werd na een mensonwaardige opsluiting van 7 jaar vrij gelaten maar door de dictatuur verbannen uit Haïti. Deze feiten worden weer zeer actueel met de thans lopende aanklacht tegen Baby Doc voor misdaden tegen de menselijkheid. In België vond hij een nieuwe thuis. Hij had een droom voor Haïti en zijn verdrukt volk. Hij was er steeds op die informatieavonden, colloquia en andere solidariteitsmanifestaties rond Haïti. Op 15 januari 2013 werd hij naar zijn laatste rustplaats gebracht in Elsene. We willen Joseph een eresaluut brengen in Lambi met de vertaling van een in memoriam van Jonathan Lefèvre.

(meer lezen…)
Jonathan Lefèvre, vertaling Rhoddy Petit
1 april 2013

Emmanuel Sanon

In memoriam een Haïtiaanse sportheld

Voetbal is de enige sport die een brug kan slaan tussen de huidskleuren en de sociale klassen van Haïti. Het verloop van de CONACAF-competitie van 1973, toen Haïti zich kwalificeerde voor het wereldkampioenschap van 1974, maken van Haïti het eerste Caribische land dat daarin geslaagd is. Doorslaggevend was de vermetelheid van Emmanuel Sanon, gevolgd door Les Philippe Vorbe, Tom Pouce, Guy Saint Vil, H. Francillon en vele anderen.

(meer lezen…)
Jasmin Toussaint (Haïti)
1 mei 2008

200 jaar geleden werd de slavernij afgeschaft...

Zo’n 200 jaar geleden werd – althans in sommige landen – de slavernij formeel afgeschaft. De UNESCO heeft de datum van 23 augustus geproclameerd tot internationale dag ter herdenking van de negerslavernij en haar afschaffing. Omwille van die 200ste verjaardag van vond dit jaar in het Brusselse stadhuis een speciale herdenkingsplechtigheid plaats, in aanwezigheid van Ms. Shabbaz, de oudste dochter van Malcolm X. Er was ook vrij debat en een korte receptie.

René Smeets
1 september 2007

Hugo Triest

Hugo Triest (geboren op 21 maart 1932 in Lede, Oost Vlaanderen) is op 21 december 2003 heengegaan. Als missionaris van Scheut werkte hij vanaf 1960 in Haïti. Slechts enkele jaren tussen ‘75 en ’80 scheidden hem fysiek van zijn volk; gedurende die tijd was hij rector van het seminarie van Scheut in Washington.

Rhoddy Petit
1 maart 2004

Even stilstaan...

…bij het heengaan van Bert, inmiddels alweer ruim een jaar geleden. Bert stond mee aan de wieg van Ayiti Nouvèl, het « moederblad » van Lambi, en van tal van andere initiatieven met betrekking tot Haïti. Op Broederlijk Delen, waar Bert werkzaam was, werd tijdens een herdenkingsviering de foto hiernaast met de bijbehorende tekst gebruikt, die we hier nogmaals afdrukken.

René Smeets
1 december 2003

In memoriam Bert Van Mulders

Zeer droevig nieuws” stond er – terecht – boven het berichtje dat we op 17/10/2002 ontvingen: Bert Van Mulders was die dag uit dit leven gestapt. Tal van mensen liet hij achter in grote verslagenheid, en met veel onbeantwoorde vragen. Bert stond aan de wieg van Ayiti Nouvèl, het tijdschrift dat drie jaar geleden met enkele andere publicaties werd gefuseerd tot Lambi. We gedenken Bert hier met enkele uittreksels uit de tekst die Rhoddy Petit tijdens de uitvaartplechtigheid namens de ploeg van Lambi heeft voorgelezen.

(meer lezen…)
De redactie
1 december 2002

Heengegaan

Pater Jos Berghmans (Scheut) overleed in Port-au-Prince op 16 juni 2002. Hij was werkzaam in Haiti sinds 1958, waar hij zich ten dienste stelde van heel wat parochies en mee aan de wieg stond van de Kiro-beweging in Haiti en van het vormingscentrum Emmaus in Papaye.
Sinds hij op rust was in Port-au-Prince werkte P. Jos nog mee in de gevangenispastoraal. Lambi mocht ook op een paar bijdragen van hem rekenen.
Op 19 augustus 2002 overleed in Heerlen, waar hij sinds 1999 woonde en verzorgd werd, op 88 jarige leeftijd. (meer lezen…)

De redactie
1 september 2002