Rubriek - Muziek

Van New Orleans tot Cotonou op het ritme van de goden

Leendert van der Valk

Leendert van der Valk is muziekjournalist en recensent Afrikaanse en Afro-caribische muziek. Van hem verscheen in april 2017 “Voudou van New Orleans tot Cotonou op het ritme van de goden”, over de relatie tussen voudou (of voodoo) en muziek.

(meer lezen…)
Paul De Wolf
7 maart 2018

Zanger Wyclef Jean zamelt geld in voor de armen

Wyclef Jean, de Haïtiaanse zanger die doorbrak in de Verenigde Staten en wereldberoemd werd als zanger van The Fugees, wil met de actie Konbit pou Ayiti (Samen voor Haïti) 48 miljoen dollar inzamelen om de Haïtiaanse autoriteiten te helpen het hoofd te bieden aan de voedselcrisis. De stichting van Wyclef werkt samen met het Wereldvoedselprogramma en de Pan-Amerikaanse Stichting voor Ontwikkeling. De opbrengst zal in samenwerking met de Haïtiaanse autoriteiten worden besteed aan voedselvoorziening, het scheppen van banen en het verbeteren van de agrarische infrastructuur. Wyclef wil dit bedrag binnen de zes maanden ingezameld hebben. Om dit doel te bereiken zullen hij en zijn partners gaan lobbyen bij de leden van het Amerikaanse Congres en de internationale donoren.

René Smeets
1 september 2008

Hiphopvedette Wyclef Jean wordt ambassadeur voor Haïti

De bekende hiphopvedette Wyclef Jean is door president Préval aangewezen als “reizende ambassadeur”van Haïti met als taak een positief beeld te bevorderen van Haïti in het buitenland. (meer lezen…)

René Smeets
1 maart 2007

De bloedbruiloft

De eerste Frans-Creoolse opera van Haïti

Op 24 juni 2006 ging in Haïti de opera Le mariage linglinsu (De bloedbruiloft) in première, op het Champ-de-Mars. Het is het verhaal van een tragische liefde en een bruiloft die niet doorgaat omdat de geliefden het leven laten. (meer lezen…)

Gudule Boland
1 september 2006

“Rasin Kreyol” van Eméline Michel

Eind 2005 kon het Belgische publiek genieten van Eméline Michel tijdens een optreden in het Flageygebouw. In de reeks “Muziek van de eilanden” vertolkte Emeline Michel vooral liederen uit haar album “Rasin Kreyol”. ‘Een geconcentreerde mix van zon, tranen, zand, modder, konpa direct, rara, wereldse en sacrale ritmes. Van die creoolse wortels, die zich nog weten te voeden in de versteende bodem van het Magische eiland. Een CD nog beter, nog rijper, zeg maar: één van de beste schijfjes van de wereldmuziek in 2004…’, aldus ‘La Presse’ uit Montréal ongeveer een jaar vóór dit optreden. (meer lezen…)

Rhoddy Petit
1 juni 2006

Mooie muziek, Marlène…

De trouwe lezer van dit blad weet het: we hebben een boontje voor de muziek van Marlène Dorcéna. In Lambi 21 verwezen we naar haar geslaagde CD Mèsy en lieten we ons lovend uit over enkele nieuwe nummers die we intussen hadden gehoord op diverse optredens. “De volgende CD kan volgens ons niet lang meer uitblijven”, schreven we. Inmiddels is het zover. De nieuwe CD heet kortweg Haïti, en hij mag er zijn. Muzikaal ligt de nieuwe CD helemaal in de lijn van de voorgaande, en is hij dus, wat ons betreft, zonder meer een aanrader. We kochten hem bij FNAC voor 17,77 euro.

René Smeets
1 maart 2006

Wyclef Jean

De naam doet geen belletje rinkelen? Misschien hebt u ooit wel gehoord over The Fugees, een Haïtiaanse rappersgroep die enige jaren geleden hoge ogen gooide? Wyclef Jean was één van de leidinggevende figuren van die veelbesproken groep, die wereldwijd veel succes oogstte, maar hij heeft inmiddels voor een solocarrière gekozen. Zijn jongste album (het dateert wel al van 2004) heet Welcome to Haiti Creole 101. Het bevat zeer ritmische nummers, en Wyclef is ook niet wars van enig engagement. Het eerste nummer gaat bijvoorbeeld over Jean Dominique, de journalist die in nog altijd niet opgehelderde omstandigheden werd vermoord. Qua muziek niet meteen onze voorkeur, maar wie zijn wij, wetende dat van zijn vorige albums en die van de Fugees wereldwijd miljoenen exemplaren zijn verkocht?

René Smeets
1 december 2005

Samen sterk, samen één stem!

“You Jou Ki Ra. Album 2004, à l’occasion de 200 ans d’indépendance” is de titel van een geslaagde CD van Awozam, volgens het hoesje een “Groupe socio-culturel, Tet Kolé Ti Peyizan Jean-Rabel”. De boerenbeweging Tet Kolé kennen we natuurlijk al, maar dat zij in haar kringen ook bekwame muzikanten telt die meeslepende muziek kunnen maken, dat wisten we nog niet. De vrij korte CD – acht liedjes maar – kruipt al snel lekker in je oor, je zit mee te deinen voor je het goed en wel beseft. Geen uitzonderlijke, geen echt opvallende CD, maar gewoon degelijk werk, goed waar voor je geld.

René Smeets
1 september 2005

"De strijd is pas begonnen"

De naam was ons nog onbekend, maar dat mag niet zo blijven: met “Batay La Fèk Komanse” heeft Berthony Pierre-Louis inmiddels reeds enige jaren geleden een zeer geslaagde CD afgeleverd. Heel stemmige, troubadour-achtige muziek, als van een bard, een enkele keer op het randje van melig, en al met al veel minder revolutionair en strijdbaar in noten dan in woorden, maar als geheel zeer genietbaar. Zondermeer een aanwinst in onze collectie Haïtiaanse CD’s!

René Smeets
1 juni 2005

Goed bezig, Marlène…

Het gaat goed met Marlène Dorcéna, de Haïtiaanse zangeres die al jaren in België woont en werkt, en die voor onze lezers al lang geen onbekende meer is. In Lambi nr. 14 (juni 2002) spraken we zeer lovende taal over haar Cd Mèsy, in december 2003 luisterde Marlène de eerste grote Haïti-activiteit van het Vlaams Haïti Overleg naar aanleiding van 200 jaar Haïtiaanse onafhankelijkheid op in Bierbeek, en in Lambi nr. 16 bespraken we haar boekje Creoolse verhaaltjes. Nadien hebben we Marlène nog aan het werk gezien op het Wereldfeest in Leuven en in de Espace Senghor in Brussel eind 2004. De volgende CD kan volgens ons niet lang meer uitblijven. Er staan trouwens reeds enkele nieuwe nummers op een niet in de handel verkrijgbare compilatie-CD van diverse artiesten, Artistes Contre-Jour. (meer lezen…)

René Smeets
1 maart 2005