Rubriek - Opinie

Haïti: rellen of eerder opstand van de onderdrukten tegen hun ontmenselijking?

Colette Lespinasse

Toen waarnemers probeerden uit te leggen wat er gebeurde in Haïti tijdens het weekend van 6 – 8 juli 2018, was het beeld van een slapende vulkaan die plots uitbarstte een veelgebruikte vergelijking. Mensen uit alle buurten van Port-au-Prince kwamen op straat om te protesteren tegen de stijging van de prijs van olieproducten en tegen de consequenties ervan op hun toch al zorgelijke levensomstandigheden. Daarbij werden tientallen winkels vernield, geplunderd en in brand gestoken. De schade bedraagt miljoenen dollars.

(meer lezen…)
Colette Lespinasse, vertaling Valerie Monbaliu
5 september 2018

12 januari 2010 - 12 januari 2018

Eénkamerhuisje staat te koop

De vergeten slachtoffers geven de armoede in Haïti een nieuw gezicht

12 Januari 2018 is acht jaar na de verwoestende aardbeving die Haïtiaanse gezinnen in rouw ondergedompelde en die een onmetelijke materiële schade veroorzaakte voor het ganse land.
In de week voorafgaand aan de achtste verjaardag van deze ramp documenteerde RNDDH (Nationaal Netwerk voor de Verdediging van de Mensenrechten) de situatie in de verschillende gemeenten van het Departement West. Bij deze evaluatie in het sterkst getroffen departement werden de algemene situatie en de leefomstandigheden bekeken van de bevolking, die nog steeds in voorlopige kampen, dorpen of hervestigingsplaatsen leeft.

(meer lezen…)
Persbericht van RNDDH (rnddh.org), samenvattend vertaald door René Haentjens
7 maart 2018

CIDSE reageert solidair na aanvallen op religieuzen

In de eerste maanden van 2015 werden diverse religieuze huizen in Haïti overvallen door bendes die het op bezittingen gemunt hadden en ook de religieuzen fysisch aanvielen. Het leek wel een georchestreerde actie. Cidse, de koepel van de katholieke ontwikkelingsorganisaties, drukte zijn solidariteit uit met de Conferentie van Religieuzen in Haïti. Zie de vertaalde brief hieronder.

(meer lezen…)
vertaling Greet Schaumans
13 juni 2015

Het Haïtiaanse middenveld. Don Quichote in Haïti?

Wat drijft de Haïtiaanse organisaties?

In de nieuwsbrief van Maart-April 2014 gaf ik wat indrukken over de veranderingen die in Haïti aan gang zijn en zichtbaar worden, 4 jaar na de verwoestende aardbeving. De overheid levert inspanningen om een en ander te realiseren. Ze wil vooral voor een goed imago zorgen dat investeerders kan lokken. In stilte werken echter ook vele lokale organisaties van het middenveld aan heropbouw, aan capaciteitsversterking, aan verandering van mentaliteit en aan nieuwe en creatieve initiatieven. Hiermee willen ze in Haïti zelf werkgelegenheid scheppen, in eigen voedsel voorzien, lokale economische activiteiten opzetten en op termijn minder afhankelijk worden van de buitenlandse steun. In welke mate deze lokale initiatieven de interesse wekken van de overheid of inspireren tot een beleid voor versterking van de inlandse economie, blijft momenteel een wel open vraag.

(meer lezen…)
Greet Schaumans
18 oktober 2014

Open brief aan Minister van Mensenrechten Auguste

Nationale Bisschoppelijke Commissie Rechtvaardigheid en Vrede (CE-JILAP)
Steungroep aan Vluchtelingen en Gerepatrieerden (GARR)
Platform van Haïtiaanse Organisaties van Mensenrechten (POHDH)
Nationaal Netwerk voor Verdediging van Mensenrechten (RNDDH)

Port-au-Prince, 24 oktober 2013

Open brief aan de Minister Gedelegeerd bij de Eerste Minister, bevoegd voor de Mensenrechten en de Strijd tegen de Extreme Armoede

(meer lezen…)
Pierre ESPERANCE, vertaald door Guy CLYMANS
8 december 2013

Camille Chalmers: steeds goed voor een flinke portie conjunctuurinformatie

Camille Chalmers is directeur van PAPDA (Haïtiaans platform voor alternatieve ontwikkeling in Haïti- PAPDA), is professor Sociale Economie aan de staatsuniversiteit van Port-au-Prince en is actief in overlegfora betreffende de economische situatie in de Caraïben. Hij pleit voor een alternatieve benadering van ontwikkeling, een economische benadering die de familiale landbouw en de lokale productie versterkt met het oog op grotere voedselzekerheid, en voor een inclusiever en participatiever sociaal beleid van de civiele maatschappij van het land. Zo werd Camille aangekondigd voor een open avond ontmoeting op 29 januari 2013 op 11.11.11.
Camille splitste zijn inleiding op in drie delen: de situatie in Haïti eind 2012, de Economische Partnerschap Akkoorden Haïti – Europa en de hulpverlening na de aardbeving van 12 januari 2010. We vatten een aantal zaken voor u samen.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
1 april 2013

Open brief aan President Martelly

Betreft: Dossier van de ex-dictator Jean-Claude Duvalier

Open brief aan de President van de Republiek, de heer Michel Joseph MARTELLY (meer lezen…)

De ondertekenaars staan vermeld in de brief, vertaling Guy Cleymans
7 april 2012

Haïti: één jaar later (2)

Op dinsdag 11 januari vond in Brussel een tweetalige gespreksavond plaats rond de toestand op Haïti, één jaar na de aardbeving. De organisatie was in handen van het VHO. Sprekers waren langs Franstalige zijde Jan Weuts (noodhulpcoördinator Caritas International voor 1212) , Lionel Pierre Louis, architect en lid van de Haïtiaanse gemeenschap in België, en ITECA-voorziter Georges Werleigh. De Vlamingen waren scheutist Jan Hoet en journalist Chris De Stoop. Van deze laatste twee vatten we thans hun bijdrage samen.

(meer lezen…)
Paul De Wolf
21 april 2011

Haïti, een jaar na de aardbeving

Perspectieven voor de internationale humanitaire hulp bij natuurrampen en de rol van bestuur (governance) inzake heropbouw en ontwikkeling. De Canadese Overheid, de Europese Unie en Egmont (Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen), in samenwerking met de Ambassade van Haïti en de Vertegenwoordiging van Haïti bij de Europese Unie organiseerden een conferentie met bovenstaande titel in het Egmontpaleis in Brussel. De organisatie van de Francofonie organiseerde op 23 februari 2011 een fototentoonstelling in de marge van het gebeuren. De EU en Canada speelden een actieve rol in het Haïti van na de aardbeving en trachtten hun acties te coördineren. Eventueel zouden in Parijs, Madrid en Den Haag gelijkaardige evenementen worden georganiseerd.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
21 april 2011

Prioriteiten voor Haïti

Analyse na twee jaar werken als coöperante in Haïti

Hieronder volgt een niet exhaustieve lijst van de prioriteiten voor Haïti zoals ik die zie na een verblijf van acht maanden in 2008-2009, hoofdzakelijk in Port-au-Prince, waarnaar ik door de niet-gouvernementele organisatie Broederlijk Delen werd uitgezonden als coöperante. Deze prioriteiten lijken me haalbaar, maar de huidige president is in mijn ogen een toerist.

(meer lezen…)
Diane
1 september 2009