Rubriek - Van de redactie

Editoriaal september 2018

Beste lezers,

Opnieuw bieden we een waaier aan informatie over het land dat onze gezamenlijke interesse heeft en soms veel meer dan dat.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
3 september 2018

Editoriaal juni 2018

Ons actueel loopt zo ongeveer weer over van weinig opbeurend nieuws. De laatste jaren onder de vorige en de huidige president is het alsof de uitvoerende macht stap voor stap alle macht, ook die van de gerechtelijke en wettelijke macht naar zich toe haalt. De scheiding der machten is van flinterdun naar geperforeerd geëvolueerd. En de dictatuur is de democratie snel aan het inhalen. Wie of wat in de weg staat wordt wandelen gestuurd of bedreigd. De democratische controle wordt afgebouwd en afgekocht. Aan de top staan vooral mensen met een neus voor zaken, al lijkt hun manier van zaken doen verdacht veel op diefstal. Haïti is trouwens al enige jaren open gesteld voor handel. Van al die grote projecten worden de gewone mensen ook helemaal niet beter, hun leven blijft een dagelijks gevecht tegen honger.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
16 juni 2018

Editoriaal maart 2018

Met deze Lambi-nieuwsbrief van maart 2018 brengen we een heel divers palet op het net en wellicht ook op jouw netvlies.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
8 maart 2018

Van de redactie december 2017

In Haïti groeit de democratie, mensen kunnen op straat komen tegen een nationaal budget 2017-2018 dat helemaal niet beantwoordt aan hun noden. De brandstofprijzen stijgen, de voedselprijzen stijgen, terwijl men de te licht aangepaste lonen wil afromen met belastingen. De democratie groeit duidelijk van onderuit, de mensen worden mondiger en bewust van hun rechten en komen op straat. Aan de top zwaait in Haïti evengoed als in andere en grotere buurlanden de zakenwereld de plak. Michel Martely, de voorganger van Jovenel Moïse, zei al ‘ Haïti is open for business’. En deze inhoudloze slogan blijft maar doorzinderen. In actueel lees je er alles over.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
10 december 2017

Superstormen en Haïti

Haïti was de voorbije dagen in de ban van de naderende superstorm IRMA. Gelukkig ontkwam het land dit keer aan het ergste.
En we hopen met de Haïtianen dat de volgende orkaan JOSE, Haïti ook links zal laten liggen.

Uit verschillende berichten blijkt dat de overheid maatregelen nam en een groot deel van de bevolking geïnformeerd werd. Het aantal slachtoffers bleef beperkt tot enkele, wel waren er op vele plaatsen overstromingen.

Toch werd blijkbaar niet iedereen geïnformeerd.

(meer lezen…)
Greet Schaumans
9 september 2017

Van de redactie juni 2017

Aankondiging door de president van de ‘Caravane du changement’

Bijna vier maanden na het aantreden van de nieuwe president en zijn regering hebben de Haîtianen een kleine evaluatie gedaan van 100 dagen Jovenel Moïse. Met grote trom lanceerde de president de ‘caravane du changement’ gericht op verandering en verbetering van de landbouwproductie en de situatie van de boeren. De karavaan startte in de Artibonite-vallei om de irrigatiesystemen te herstellen en de rijstcultuur nieuw leven in te blazen. Daarna volgde ‘le grand Sud’, de groenten- en fruittuin van het land. Velen stellen zich vragen bij de resultaten na 100 dagen, anderen blijven beweren dat deze regering kansen moet krijgen (zie voetnoot). Intussen zijn ook de vele duizenden arbeiders in de ‘factories’ van de vrijhandelszones ontevreden met de werkomstandigheden en eisen meer loon, vooral omdat de dagelijkse levenskost sterk is gestegen.
In dit nummer werpen we een licht op de grote aanwezigheid van ‘Syriërs’ in Haïti, meer dan een eeuw geleden ‘aangespoeld’ op het eiland en nu vooral de elite in het land.
We reizen even mee met het bezoek van één van onze leden aan hun projecten en werkgebied, waar de beperkte steun, maar vooral het meeleven de vele families moed geeft om te blijven vechten voor een betere toekomst.
En tot slot blikken we terug op de halve eeuw werk en ervaring van scheutist Piet van Kampen, begonnen als ‘bouwbroeder’ en uitgegroeid tot de beste KMO (kleine en middelgrote onderneming) van Hinche en omgeving. (meer lezen…)

Greet Schaumans
29 juni 2017

Van de redactie maart 2017

Een nieuwe president, een interview met de boeren uit het noordoosten, perspectieven uit de bijeenkomst van het Collectif Haïti de France, onderwijs in het binnenland, interview met voormalig scheutist Jules Van Looveren en bijeenkomst van de 4e pijler.

(meer lezen…)
Greet Schaumans
27 maart 2017

ORKAAN MATTHEW – NIEUWE CATASTROFE VOOR HAÏTI

Aanschuiven voor waterbedeling

Weer noodhulp nodig om het zwaar getroffen zuiden van Haïti recht te helpen. Zal men lessen trekken uit de hulp na de aardbeving?

(meer lezen…)
Greet Schaumans
21 oktober 2016

Van de redactie - september 2016

Als ik even terugblik naar de vorige nummers van onze nieuwsbrief stel ik vast dat de verkiezingen in Haïti al twee jaar een groot deel van de actualiteit domineren. Bij het proces in 2015 liep veel verkeerd. De Haïtianen werden hoe langer hoe misnoegder over de internationale inmengingen en lieten dit duidelijk blijken. De internationale gemeenschap gaf daarom toe het proces meer in handen van de Haïtianen te geven, na een overeenkomst rond het aftreden van president Martelly . Uiteraard loopt dit proces niet van een leien dakje en maakt het de internationale gemeenschap zenuwachtig, want er is dringend nood aan een legitiem bestuur van het land. Bij het bezoek van drie Haïtiaanse verantwoordelijken uit sociale organisaties aan de Europese instanties bracht de EU dit ook ter sprake. De EU was duidelijk niet akkoord met de beslissing om de verkiezingen van 2015 te annuleren en nu in 2016 te hernemen. Volgens hen waren er wel wat onregelmatigheden, maar was er zeker geen sprake van grootschalige fraude. Snel zorgen voor een verkozen – en dus ‘democratisch’ bestuur – is hun boodschap.
Het werk rond mensenrechten in Haïti zorgt er mee voor dat Haïtianen hun stem durven laten horen en ook hun eigen politiekers meer op hun verantwoordelijkheden wijzen. Dat lezen we ook in het interview met Jan Hanssens.
Dat de klimaatverandering zich ook in Haïti sterk laat voelen, blijkt duidelijk uit de grote moeite die de Haïtiaanse boeren hebben om hun productie op peil te houden. Voedselschaarste dreigt en er komt maar geen aandacht voor een aangepast beleid rond landbouw en voedselproductie. Ook dit punt haalde de Haïtiaanse delegatie aan bij het bezoek aan de Europese Unie.
Toch is er ook verandering in de Haïtiaanse samenleving. De bevolking wordt zich meer bewust van hun rechten en plichten, hebben meer inzichten in het functioneren van de samenleving. Het feit dat er in al de moeilijkheden rond het verkiezingsproces geen explosieve gewelduitbarstingen waren, en dat men oplossingen zoekt via overleg – dat weliswaar zeer traag evolueert – is volgens velen een stap in de goede richting.
We hopen, samen met de vele Haïtianen. (meer lezen…)

Greet Schaumans
9 september 2016

Redactioneel juni 2016

We zijn half 2016 en de afronding van de verkiezingen laat nog steeds op zich wachten. In de rubriek Actueel wordt uitvoerig ingegaan op de stappen die gezet werden om klaarheid te krijgen rond de fraude bij de twee verkiezingsrondes van 2015. Het onderzoeksrapport werd met slechts één dag vertraging gepubliceerd en geeft aan om de tweede ronde ofte eerste ronde voor de presidentsverkiezingen te hernemen. Er is intussen een planning uitgevaardigd voor verkiezingen op 9 oktober 2016 en 8 januari 2017. De Europese Unie, die niet akkoord gaat met de conclusies van het onderzoeksrapport, besloot niet verder deel te nemen aan de observatie van de verkiezingen en hun observatiemissie volledig terug te trekken. De andere internationale actoren, o.a. de Organisatie van Amerikaanse Staten, zijn wel bereid om het proces verder te steunen.
Hoewel in de pers veel aandacht gaat naar de hele sage van de verkiezingen, die natuurlijk een belangrijk aspect vormen in het verdere beleid van het land, is de gewone Haïtiaan vooral begaan met de dagelijkse situatie van zijn leven. Hoe de eindjes aan elkaar knopen om rond te komen. En daar helpen de vele transfers uit het buitenland wel een groot deel van de Haïtiaanse gezinnen. Grote zorg en bekommernis van vele gezinnen gaat ook naar hun kinderen en of ze al rondkomen om het schoolgeld te betalen. Toegang tot de school voor alle kinderen was een belofte van de vorige regering. Er waren grootse plannen voor hervorming van het onderwijssysteem, en er zijn stappen gezet, maar ver staat men nog niet.
Tot slot moeten we toch niet alles in een negatief daglicht stellen. Er ontstaan ook steeds meer hoopgevende initiatieven die de Haïtiaan toegang geven tot een betere economische situatie. In deze nieuwsbrief belichten we zo een initiatief, en we hopen in de toekomst nog meer van dit te leveren. (meer lezen…)

Greet Schaumans
15 juni 2016