Rubriek - Van onze correspondenten

Haïtiaanse bevolking protesteert tegen het nationale budget

Pieter Thys

In september maakte de regering, zoals volgens de wet verwacht, het budget bekend voor het volgende werkjaar okt 2017-sept 2018. Dit budget werd onthaald op ongeloof en zeer veel protest.
Coöperant Pieter Thys schreef er een blog over in Mo.be.
We hebben de tekst integraal overgenomen. Hij kan ook gelezen worden op de link onderaan.

(meer lezen…)
Pieter Thys
19 september 2017

Opinies over de S.A. AGRITRANS - bananenplantage van Trou du Nord in het Noordoosten

President plant de eerste bananenstruik op 11 oktober 2014 in Trou du Nord (foto Haïti Libre)

Dirk Vermeyen werkt al drie jaar als coöperant van Broederlijk Delen in het Noordoosten van Haïti met verschillende partner- en boerenorganisaties. Hij ging op twee plaatsen met de mensen praten over het bananenproject opgestart in oktober 2014 door Jovenel Moïse, nu de nieuwe president van Haïti. Jovenel Moïse werkte als agronoom op verschillende plaatsen in Haïti in grote projecten, maar hij is toch het meest bekend door het bananenproject in Trou du Nord, een stadje in het Noorden van Haïti. Daar houdt hij ook zijn bijnaam van ‘Nèg Bannann’ (bijnaam die in de kiescampagne voor Jovenel Moïse werd gebruikt) aan over. Het is een controversieel project waarover nergens correcte informatie te vinden is. In dit artikel komen de boeren zelf aan het woord en geven we hun mening voor wat ze waard is. Het artikel is dan ook onder een soort verslagvorm geschreven.

(meer lezen…)
Dirk Vermeyen en Rhoddy Petit, vanuit bron Le Nouvelliste
27 maart 2017

Promotie van solidaire economie – hoop voor de landbouw in Haïti

Agrisol – Kleine kippentelers van St. Marc zoeken het mooiste ei voor een wedstrijd

Sociale en solidaire bedrijven komen stilaan op gang

Haïti is een land waar tot vandaag bijna 70% van de bevolking leeft van landbouw of aanverwante activiteiten. Het gaat vaak nog om een overlevingslandbouw, met te weinig technische kennis en middelen.
Toch is er evolutie in de productie en worden steeds meer producten door boerengroepen lokaal verwerkt. Zo komt stilaan een lokale economie op gang, een soort keten van productie – verwerking – vermarkting. Dit gebeurt in steeds meer sectoren : kippenteelt, productie van eieren voor de hoofdzakelijk lokale markt , maniokteelt en verwerking tot bloem en casavebrood, mangoteelt vooral voor export, honing, essentiële oliën, …
We vroegen aan Dirk Wils, oud-coöperant die nu voor AGRISOL werkt, om ons wat uitleg te geven over het tot stand komen en de werking van zo een sociaal bedrijfje. Zijn verhaal volgt hieronder.

(meer lezen…)
Dirk WILS – Technisch directeur AGRISOL S.A.
16 mei 2016

Armoedebestrijding als een rijk proces

Boomkwekerij in Grosse Roche

Nogal wat mensen breken hun hoofd over ontwikkelingssamenwerking, ook zij die er in het veld aan werken. Zo deden voortdurend nieuwe begrippen en strategieën hun intrede: cultuureigen, ecologisch, genderrechtvaardig, doelgericht, resultaatgericht, rechtenbenadering, …. Ontwikkelingssamenwerking lijkt wel een ontdekkingsreis in een complex samenspel van context, verlangen en droom. En dat is het ook wel door haar gedreven ambitie om voor veel mensen het leven in deze wereld beter te maken. Dirk Vermeyen, momenteel werkzaam als coöperant van Broederlijk Delen in het Noordoosten van Haïti, neemt ons mee doorheen enkele recente begrippen in het jargon van de sector, op zoek naar duurzame resultaten.

(meer lezen…)
Dirk Vermeyen
13 juni 2015

CHIKUNGUNYA DAGBOEK

Er is een nieuwe ziekte neergestreken in Haïti. Waarschijnlijk reisde het virus mee in het bloed van iemand die op reis ging naar een land waar het virus voorkomt. Niet verwonderlijk dus dat de epidemie in het begin vooral in Port-au- Prince woedde. Maar dat de ziekte snel het hele land zou inpalmen, was duidelijk.

(meer lezen…)
Dirk Vermeyen
22 juni 2014

Daklozenkampen zijn niet helemaal wat ze lijken

Bij de aardbeving verloren veel mensen hun huis of was het zo beschadigd dat het onbewoonbaar werd verklaard en nadien werd afgebroken. Enkele maanden na de aardbeving werd dit aantal op 200.000 gebouwen geschat en verbleven omstreeks anderhalf miljoen mensen in tentenkampen. In de periode van de naschokken en totale chaos was het ook ten stelligste afgeraden om in beschadigde huizen te vertoeven. De slachtoffers trokken naar alle mogelijke open terreinen in de stad: stadsparken, sportvelden, grote binnenplaatsen, parkeerterreinen, ….

(meer lezen…)
Gerrit Matton
8 september 2011

Het leven zoals het is in… Port de Paix

Port de Paix is een provinciestad in het noordwesten van Haiti. Met zicht op zee, en op het mysterieuze eiland Ile de la Tortue. Bij zonsopgang zou ik hier honderden vakantiefotos kunnen nemen. Het lijkt hier wel een paradijs!

(meer lezen…)
Ruth Beeckmans
Port de Paix
1 juni 2009

Indianenverhalen

De waarde van werk

Op 8 maart trokken alle vrouwengroepen met een vrolijk dansende optocht door de stad. Onze sociale eisen waren: “Gratis medisch attest na verkrachting” en “200 gourdes minimumloon per dag”. Een dag zwoegen achter een naaimachine in de vrijhandelszone levert nu ocharme 125 gourdes op. Onder het motto: “Een hongerloon is beter dan helemaal niks”, stroomt de crème van de Haïtiaanse jeugd hier de fabriekspoort binnen. (meer lezen…)

Lies Dewallef
 Haïti
1 juni 2009

Indianenverhalen

HAITIANENVERHALEN

Het jongetje in de put

Waterputtend echode ik speels “allo allo” in onze put. Een buurjongetje verstopte zich achter een boom en riep met een klein stemmetje: “Ja, wie roept mij?” Nieuwsgierig begon ik een heel gesprek met het “jongetje in de put”. Hij bleek Mizè (Misère) te heten en al jaren daar beneden te wonen. Hij was van verdriet in de put gekropen toen zijn ouders gestorven waren. Sindsdien vult hij de put met zijn tranen. Ik bedankte hem voor het vele water dat hij ons elke dag schenkt en hij vroeg me 5 gourdes (ongeveer 10 eurocent). Ik haalde een muntstuk uit mijn zak en gebaarde het in de put te willen gooien. Mizè repte zich: “Nee, leg het geld liever op de rand van de put. Ik zal het straks wel komen halen….” Na de verrassende conversatie haastte “Mizè” zich naar zijn broer met de woorden: “Die blanke is écht niet goed wijs”. (meer lezen…)

Lies Dewallef
1 maart 2009

Haïtianenverhalen

Geniet mee van de avontuurlijke Haïtianenverhalen van Lies Dewallef, die sinds einde juni 2008 terug in Haïti is.

(meer lezen…)
Lies Dewallef
 Haïti
1 december 2008