Rubriek - heropbouw

Haïti vijf jaar later

Het panel op 29.11.2014

Op 12 januari 2015 zal het 5 jaar geleden zijn dat een krachtige aardbeving Haïti trof. Met het epicentrum vlakbij de dichtbevolkte hoofdstad Port-au-Prince, waren er ontelbaar veel slachtoffers en was grote ellende het gevolg. Internationaal kwamen ongeziene solidariteitscampagnes op gang. Wie herinnert zich niet de 1212-campagne ‘Haïti Lavi’ bij ons. 5 Jaar later zijn vele internationale hulporganisaties vertrokken. Organisaties die vóór de aardbeving reeds samenwerkten met locale organisaties blijven met hen verder werken en hanteren een lange termijnvisie. Binnen het Vlaams Haïti Overleg dachten we dat het een goed moment was om terug te blikken op de aflopende hulpverlening en vroegen we ons af hoe de Haïtianen zelf terug kijken op deze periode en vooral hoe ze hun toekomst zien, ook deze van de kinderen en jongeren en het Haïtiaanse middenveld.
In het Diocesaan Pastoraal Centrum in Mechelen vonden we een prachtige locatie voor de Haïtidag op zaterdag 29 november 2014. Greet Schaumans, gewezen dossierbeheerder van het Belgische Rehabilitatieprogramma voor Haïti, gecoördineerd door 11.11.11, puzzelde een inventaris bij elkaar van de Vlaamse/Belgische hulp aan Haïti na de aardbeving. Gotson Pierre, eminent Haïtiaans journalist en medeoprichter van Groupe MédiaAlternatif en Alterpresse vonden we bereid zijn kijk te geven op hoe het Haïtiaanse middenveld en zijn organisaties de aardbeving door kwamen en vooral hoe zij aan de toekomst van hun land werken. Naomi Vandamme, psychologe met Haïtiaanse roots en beheerder van Child Flower, een organisatie actief in Haïti, nam ons mee in de realiteit van de vele kwetsbare kinderen en jongeren. Serge Beel, ten slotte, verantwoordelijke Zuiddienst van 11.11.11, maakte een analyse van de werking van de organisaties, zowel Noordelijke als Zuidelijke in de moeilijke context van een fragiele staat.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
30 december 2014

Heropbouw Haïti: een veelkoppige draak

Barsten in de muren van de campus

De heropbouw na die fatale aardbeving van 12 januari 2010 is een moeizaam proces, dat weten we intussen wel. Veel mensen, waaronder ook bekenden zoals Raoul Peck (zie vorig nummer) zijn daar terecht boos over. Veel verklaringen waren er voor de vertragingen en die waren vast ook steekhoudend. Maar meer dan drie jaar na de aardbeving hadden veel belemmeringen moeten opgeruimd zijn. Voor de getroffenen en vooral de ruim 300.000 daklozen in de nog ruim 300 kampen, blijft het allemaal bitter. Volgens Amnesty International leeft trouwens een vierde van deze daklozen onder permanente dreiging om gewelddadig te worden uitgezet. In de heropbouw is veel geld omgegaan en het is duidelijk niet altijd naar behoren en met voldoende ernst besteed. Ogenschijnlijk wordt ook weinig ondernomen op overheidsvlak om het heropbouwproces vlotter en sneller te laten lopen. Het lijkt er eerder op dat de noodsituatie voor veel malafiden binnen en buiten Haïti een bron van snelle winst werd. Gelukkig zijn er ook lichtende en authentieke voorbeelden in het heropbouwverhaal. We maken een compilatie van artikels verschenen bij Alterpresse, een nieuwsagentschap in Port Au Prince.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
22 september 2013

Haïti, beschadigd land

Raoul Peck

Interview met Raoul Peck

In januari 2010 verwoest een aardbeving Haïti en veroorzaakt 230.000 doden. Drie jaar later is de heropbouw mislukt en heeft de internationale hulp zijn belofte niet gehouden. Het is de vaststelling gemaakt door Raoul Peck in een ontluisterende documentaire. Arte Magazine had een onderhoud met een woedende cineast.

(meer lezen…)
Pascal Mouneyres voor ARTE Magazine; vertaling Rhoddy Petit
30 juni 2013

Assistance Mortelle (Dodelijke Hulp)

Twee jaar van rampzalig beheer door de internationale gemeenschap van de gevolgen van de aardbeving, onverbiddelijk in beeld gebracht door Raoul Peck.

(meer lezen…)
ARTE TV, Vertaling Rhoddy Petit
30 juni 2013

Camille Chalmers: steeds goed voor een flinke portie conjunctuurinformatie

Camille Chalmers is directeur van PAPDA (Haïtiaans platform voor alternatieve ontwikkeling in Haïti- PAPDA), is professor Sociale Economie aan de staatsuniversiteit van Port-au-Prince en is actief in overlegfora betreffende de economische situatie in de Caraïben. Hij pleit voor een alternatieve benadering van ontwikkeling, een economische benadering die de familiale landbouw en de lokale productie versterkt met het oog op grotere voedselzekerheid, en voor een inclusiever en participatiever sociaal beleid van de civiele maatschappij van het land. Zo werd Camille aangekondigd voor een open avond ontmoeting op 29 januari 2013 op 11.11.11.
Camille splitste zijn inleiding op in drie delen: de situatie in Haïti eind 2012, de Economische Partnerschap Akkoorden Haïti – Europa en de hulpverlening na de aardbeving van 12 januari 2010. We vatten een aantal zaken voor u samen.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
1 april 2013

Een rijk en divers maar miskend en gefrustreerd middenveld in Haïti

Op vrijdag 22 juni en naar aanleiding van het bezoek aan België van Mgr. Decoste, bisschop van Jérémie en hoofd van Caritas Jérémie wijdde Caritas Internationaal een ‘Midi de Caritas’ aan ‘Haïti en de wederopbouw’. Mgr Decoste lichtte de wederopbouw toe vanuit een regionaal perspectief in het departement Grand d’Anse. Jan Heuts coördinator van de noodhulp van Caritas Internationaal bracht een beeld van de humanitaire situatie en de lopende projecten met de partners van Caritas Internationaal. Rhoddy Petit, coördinator van het Vlaams Haïti Overleg, had het over het Haïtiaanse middenveld en haar rol bij de heropbouw en in de toekomst. In dit stuk komt deze laatste interventie aan bod.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
3 september 2012

Actueel maart 2012

Premier Conille diende zijn ontslag in. President Martelly ligt onder vuur, onder meer omdat hij de dubbele nationaliteit zou hebben. Oud-militairen zijn bezig met de heroprichting van het leger. Duvalier loopt nog steeds straffeloos rond en verschijnt zelfs op openbare plechtigheden. Daarnaast waren er enkele nieuwe aardschokken.

(meer lezen…)
Bart Van Malderen
7 april 2012

Stop het hulpverleningssysteem: laat haïtianen over hun eigen toekomst beslissen

Port-au-Prince : de schok In Juli 2011 gingen we met onze vier kinderen weer naar Haïti. Het was een geweldige schok om het land terug te zien na de aardbeving van 12 januari 2010 die meer dan 300.000 doden en evenveel gewonden tot gevolg had en meer dan één miljoen mensen dakloos maakte. De meerderheid van hen leeft in honderden kampen rond de uitpuilende hoofdstad. Duizenden tenten, tegen elkaar geplakt : mannen, vrouwen en kinderen op elkaar gepropt in een onvoorstelbare promiscuïteit. Levensomstandigheden die onverdraaglijk zijn. Zij komen ten laste van +/-12.000 NGO’s waarvan het merendeel zich inzet voor hun onmiddellijke levensbehoeften : drinkwater, levensmiddelen, gezondheidszorg…. Troosteloze aanblik! Is de situatie hopeloos? Het is de moeite waard om te bekijken wie wat doet. Wie biedt wat aan?

(meer lezen…)
Familie Decoste
28 december 2011

Bezinningsdag, voorgesteld door PAPDA, over de problematiek van de huisverting in Haïti uitgaand van enkele ervaringen op het te

Sedert bijna twee jaar beheerst het probleem van de heropbouw en/of de heroprichting van ons land de debatten. De Haïtiaanse regering heeft , met een sterke deelname van experten van de IFIs 1 en van de bilaterale samenwerking, een evaluatie van de schade van de aardbeving (het PDNA 2) geformuleerd en een actieplan (het PARDH 3 ) voorgelegd. Dit werd goedgekeurd door de conferentie van de donateurs aan Haïti op 31 maart 2010 op de zetel van de Verenigde Naties in New York. Het PARDH telt 4 vlakken van « heroprichting » : territoriaal, institutioneel, sociaal en economisch.

(meer lezen…)
PADPA (vertaling: Guy Cleymans)
28 december 2011