Mevrouw Michèle Pierre-Louis krijgt hoge Belgische onderscheiding

Mevrouw Michèle Pierre-Louis is de voorzitster van FOKAL (Fondation Connaissance et Liberté), een belangrijke partner in Haïti van Wallonie-Bruxelles International (WBI), de gezamenlijke dienst internationale samenwerking van Brussel en Wallonië. Deze economiste van opleiding, tevens onafhankelijke politica, was onder President Preval Eerste Minister van Haïti tussen 8 september 2008 en 11 november 2009. Na de aardbeving van 2010 werd zij zeer gewaardeerd voor haar inspanningen bij de reconstructie.

Mevrouw Michèle Pierre-Louis
Mevrouw Michèle Pierre-Louis

Op maandag 11 juni 2018 heeft de ambassadeur van het Koninkrijk België, de heer Patrick Van Gheel, aan mevrouw Pierre-Louis, geboren Duvivier, de onderscheiding van Officier in de Orde van Leopold verleend. De titel werd haar toegekend door de Koning der Belgen, Zijne Majesteit Koning Filip, in een koninklijk besluit van 8 mei 2018.

De ceremonie vond plaats tijdens een receptie op het Belgische Consulaat te Port-au-Prince ter gelegenheid van de 5de Gemengde Commissie die het samenwerkingsakkoord uitwerkte tussen de regeringen van Wallonië, van de Federatie Wallonie-Bruxelles en van de Republiek Haïti. Daarom ook aanwezig was mevrouw Pascale Delcomminette, algemeen administrateur van Wallonie-Bruxelles International (WBI).

Tijdens de overhandiging van de medaille verklaarde de heer Van Gheel dat de onderscheiding aan mevrouw Pierre-Louis verleend werd omwille van haar voorbeeldige bijdrage aan de ontwikkeling van Haïti, vooral in het domein van cultuur en opvoeding, en dat van de versterking van de civiele maatschappij en van de vrouwenrechten.

Na de ceremonie verklaarde Pierre-Louis dat ze zeer getroffen was dergelijke eer vanuit België te mogen ontvangen in aanwezigheid van familie en haar collega’s van FOKAL. Ze was blij te vernemen dat de Belgische Ambassade voor deze hoge onderscheiding haar naam had voorgesteld aan de Koning der Belgen. Maar dat ze deze decoratie had gekregen was voor een groot deel een beloning voor de collectieve inzet van alle medewerkers van FOKAL!

De orde van Leopold is de hoogste onderscheiding van België. Ze werd opgericht in 1832 en dankt haar naam aan koning Leopold I. Ze wordt toegekend voor buitengewone verdiensten en strekt zich uit over alle domeinen.

Bewerking en vertaling: Paul De Wolf

Meer informatie: