Editoriaal september 2019

In dit nummer zoals steeds een overzicht van de actualiteit en vooral de politieke actualiteit die ons erg verontrust. Zonder een goed functionerende overheid wordt het leven als in een jungle, waar de wet van de sterkste, hij/zij die geld en wapens hebben alles domineert. We zijn dan heel ver weg van de democratische rechtstaat, waar iedereen gelijke kansen krijgt, maar ook bestraft wordt voor zijn misdaden.

De huidige president Jovenel Moise, zelf genoemd in corruptie, is al aan zijn vierde voorstelling van een eerste minister in een jaar tijd … en ook zijn vrouw wordt verdacht van belangenvermenging. Kamer en Senaat spelen misdadige spelletjes en komen niet op voor ’s lands algemeen belang. Het schandaal rond het PetroCaribe fonds, waar het maar liefst om 4 miljard dollar fraude gaat, hangt als het oog van een orkaan boven Haïti. Mensenrechten en middenveldorganisaties blijven de verantwoordelijke onverantwoordelijke politieke overheid moedig interpelleren.

Zonder veel internationale ophef werden het laatste jaar tienduizenden mensen met Haïtiaanse roots uit de Dominicaanse Republiek gedeporteerd naar Haïti. Dit na nochtans internationale terechtwijzingen rond verregaand discriminerende decreten.
Bendes strijden voor de macht in volkswijken en doen dat op een schrikbarend drieste wijze. La Saline kreeg daardoor internationale aandacht. Haïti komt in de greep van de misdaadbendes zoals ze ook in andere vooral Midden Amerikaanse landen actief zijn en er blijkt bovendien verwevenheid met dubieuze politieke figuren.

Is bovenstaande eerder ontmoedigend, dan leren initiatieven van gemeenschappen, gesteund door de diaspora en de internationale solidariteit ook vanuit België dat er vooruitgang kan worden geboekt. De bijzondere brug in Bayonnais is daar een inspirerend voorbeeld van. Net als de reeds langlopende ondersteuning van kwaliteitsonderwijs door de Filles de Marie van Paridaens voor niet minder dan 23 scholen. Al lezen we dan in een ander artikel hoe het voor de ouders geen sinecure is om uniformen en schoolgeld te betalen in deze moeilijke context van snel toenemende levensduurte, de inflatie bedraagt ruim 20% en er is geen loonindexering zoals bij ons.

Het getuigenis van de jonge agronoom Julien Deroy over het initiatief dat hij samen met collega’s nam in de streek van Port de Paix om de boeren te ondersteunen met aangepaste vorming, is evenzeer een lichtpuntje.