Een voorbeeld van Corona-bestrijding in het Centraal Plateau

Op 20 maart 2020 ontving het Universitair Ziekenhuis van Mirebalais de eerste twee patiënten die in Haïti positief werden getest op COVID-19. Onmiddellijk werd een team van 6 dokters en 9 verpleegkundigen opgericht om de patiënten en hun begeleiders in een veilige omgeving op te vangen.

Partners in Health / Zanmi Lasante

Het Universitair Ziekenhuis van Mirebalais is het vlaggenschip van de NGO Partners in Health, in Haïti gekend onder de naam Zanmi Lasante (Vrienden van de Gezondheid). PIH is in Haïti de grootste NGO in de gezondheidszorg. PIH was aanwezig in Cange nabij Mirebalais vanaf 1962, kende een sterke groei en is momenteel actief in een tiental landen, waaronder Peru en Mexico. De hoofdzetel is in Boston, Massachusetts.

PIH-ziekenhuizen
In Haïti ondersteunt PIH 7 ziekenhuizen en 4 gezondheidscentra, overwegend in het Centraal Plateau.

Het Universitair Ziekenhuis van Mirebalais

In samenwerking met het Haïtiaanse Ministerie van Volksgezondheid werd het Universitair Ziekenhuis van Mirebalais geopend in maart 2013. De aardbeving van 12 januari 2010 had duidelijk gemaakt dat een verdere uitbouw van de gezondheidszorg absoluut nodig was.

Het UZ telt een 300-tal bedden. Dagelijks worden ongeveer 700 patiënten geholpen. De medische staf bestaat uit 50 artsen en 300 verpleegkundigen; 70 % van hen zijn afkomstig uit het Centraal Plateau. Er zijn 6 operatiezalen en een CT-scanner. Er zijn meer dan 1000 personeelsleden en 38 artsen/residenten en 28 verpleegkundigen in opleiding. Jaarlijks ontvangt het UZ een vijftiental jonge Haïtiaanse artsen, die de gelegenheid krijgen zich als residenten in een bepaald domein te specialiseren.

Patiënten kunnen er terecht voor: behandeling van HIV en tuberculose, materniteit, chirurgie en orthopedische chirurgie, spoeddienst, geestelijke gezondheidszorg, tandheelkunde, kanker, pediatrie, interne geneeskunde.

 Elektriciteit wordt ter plaatse opgewekt door 1800 zonnepanelen, geïnstalleerd op de daken.

UZ Mirebalais
Universitair Ziekenhuis Mirebalais

De diensten die het drukst worden bezocht zijn de spoeddienst en de materniteit, respectievelijk een duizendtal patiënten in de maand oktober 2013.

Aantal bezoeken per maand
Aantal bezoeken per maand

De strijd tegen het corona-virus.

Naast de behandeling van besmette personen in het UZ, zorgt Zanmi Lasante ook voor preventie, bijvoorbeeld aan de grensovergang van Belladère. ZL biedt al meer dan 15 jaar ondersteuning aan het Hospitaal Notre Dame de la Nativité in Belladère. Sinds begin april heeft een medisch team er postgevat aan de grensovergang met Elias Piña, waar dagelijks migranten aankomen.

De procedure gaat als volgt:

  • De migranten worden uitgenodigd een korte informatiesessie over het coronavirus te volgen. Hun lichaamstemperatuur wordt gemeten en zij beantwoorden een vragenlijst. Zij krijgen zo nodig een mondmasker.
  • Daarna wordt een druppel bloed onderzocht op anti-lichamen. Deze test duurt ongeveer een kwartier.
  • Indien iemand positief test, wordt hij/zij doorverwezen naar het UZ van Mirebalais of het hospitaal van Hinche, waar een PCR-test wordt afgenomen, die dan wordt geanalyseerd door het Nationale Laboratorium van Port-au-Prince. Patiënten die positief testen, blijven in quarantaine.
Muurschildering Belladère
Muurschildering met corona-maatregelen in Belladère
Corona-test Belladère
Corona-test aan grensovergang Belladère

Bronnen: