Editoriaal

In dit nummer zoals steeds een overzicht van de actualiteit en vooral de politieke actualiteit die ons erg verontrust. Zonder een goed functionerende overheid wordt het leven als in een jungle, waar de wet van de sterkste, hij/zij die geld en wapens hebben, alles domineert. We zijn dan heel ver weg van de democratische rechtstaat, waar iedereen gelijke kansen krijgt, maar ook bestraft wordt voor zijn misdaden.

De huidige president Jovenel Moise, zelf genoemd in corruptie, is al aan zijn vierde voorstelling van een eerste minister in een jaar tijd … en ook zijn vrouw wordt verdacht van belangenvermenging. Kamer en Senaat spelen misdadige spelletjes en komen niet op voor ’s lands algemeen belang. Het schandaal rond het PetroCaribe fonds, waar het maar liefst om 4 miljard dollar fraude gaat, hangt als het oog van een orkaan boven Haïti. Mensenrechten- en middenveldorganisaties blijven de verantwoordelijke onverantwoordelijke politieke overheid moedig interpelleren.

Zonder veel internationale ophef werden het laatste jaar tienduizenden mensen met Haïtiaanse roots uit de Dominicaanse Republiek gedeporteerd naar Haïti. Dit na nochtans internationale terechtwijzingen rond verregaand discriminerende decreten.
Bendes strijden voor de macht in volkswijken en doen dat op een schrikbarend drieste wijze. La Saline kreeg daardoor internationale aandacht. Haïti komt in de greep van de misdaadbendes zoals ze ook in andere vooral Midden Amerikaanse landen actief zijn en er blijkt bovendien verwevenheid met dubieuze politieke figuren.

Is bovenstaande eerder ontmoedigend, dan leren initiatieven van gemeenschappen, gesteund door de diaspora en de internationale solidariteit ook vanuit België dat er vooruitgang kan worden geboekt. De bijzondere brug in Bayonnais is daar een inspirerend voorbeeld van. Net als de reeds langlopende ondersteuning van kwaliteitsonderwijs door de Filles de Marie van Paridaens voor niet minder dan 23 scholen. Al lezen we dan in een ander artikel hoe het voor de ouders geen sinecure is om uniformen en schoolgeld te betalen in deze moeilijke context van snel toenemende levensduurte, de inflatie bedraagt ruim 20% en er is geen loonindexering zoals bij ons.

Het getuigenis van de jonge agronoom Julien Deroy over het initiatief dat hij samen met collega’s nam in de streek van Port de Paix om de boeren te ondersteunen met aangepaste vorming, is evenzeer een lichtpuntje.
Rhoddy Petit, 15 september 2019

Actueel september 2019

Auteur: Bart Van Malderen.
Regelmatig zijn er manifestaties waarbij het vertrek van president Jovenel Moïse wordt geëist. Tot op heden blijft Moïse aan als president. Sommige waarnemers denken dat er totale chaos zal ontstaan als de president zou vertrekken. De gourde is in vrije val tegenover de dollar. De inflatie piekt. Gewapende bendes zaaien terreur met een hoge dodentol. Daarbovenop werd Haïti de voorbije …
Meer lezen

Waarachtig handelen en Rekenschap geven

Auteur: Paul De Wolf.
Waar zijn de autoriteiten? Reeds in april heeft CRAN zich deze vraag gesteld. Ondertussen zijn we twee maanden verder en CRAN doet nog steeds dezelfde vaststelling: er is geen echte autoriteit in het land. De positie van CRAN in juni 2019 De levensomstandigheden van de mensen verbeteren niet: er is geen enkele doeltreffende maatregel genomen om de levensduurte een halt …
Meer lezen

De audit van PetroCaribe tekent een andere architectuur van de corruptie in Haïti

Auteur: Frédéric Thomas.
Op 31 mei bracht het Rekenhof in Haïti een tweede deel uit van een overweldigende audit over de verkwisting van het PetroCaribe fonds, resultaat van een akkoord met Venezuela voor de ontwikkeling van het land. Frédéric Thomas politoloog, legt in een tribune van “Le Monde” uit dat het rapport …
Meer lezen

Repatriëring van migranten uit de Dominicaanse Republiek in het zicht van de verkiezingen

Auteur: Guy Clymans.
De Haïtiaanse NGO GARR vestigt er de aandacht op dat in de eerste helft van 2019 en in het bijzonder tijdens de maand juni het aantal gerepatrieerde migranten aan de Haïtiaans-Dominicaanse grens sterk toegenomen was. Aan de officiële en niet-officiële grensovergangen werden tijdens de eerste zes maanden van het jaar 52.510 gevallen van repatriëring geteld, waarvan 109 niet-begeleide minderjarigen en …
Meer lezen

Rapport over het geweld in La Saline op 13 en 14 november

Auteur: René Haentjens.
De Commissie van de Verenigde Naties ter ondersteuning van Justitie in Haïti (MINUJUSTH) en het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (HCDH) hebben op 21 juni 2019 hun rapport gepubliceerd over de gebeurtenissen van 13 en 14 november 2018 in het district La Saline, Port-au-Prince. Gedurende deze twee dagen hebben vijf gewapende bendes die …
Meer lezen

Een bijzondere brug in Bayonnais

Auteur: Rhoddy Petit.
De bevolking van Ravine-à-Couleuvre, derde sectie van de gemeente Gonaïves, heeft zichzelf een brug cadeau gedaan om de verbinding te maken met verschillende wegen in het departement Artibonite. Speciaal is dat dit gebeurde zonder één centiem van de Haïtiaanse staat. Het project werd verwezenlijkt tussen 2006 en 2019. De kostprijs bedroeg 17 miljoen gourdes, momenteel betekent dit zo’n 153.000 euro, …
Meer lezen

Fidema vzw, investeren in toekomstgericht onderwijs en duurzame projecten

Auteur: Valerie Monbaliu.
In 1913 stichtten de Dochters van Maria-Paridaens op verzoek van de Haïtiaanse overheid een eerste school, Elie Dubois in Port-au-Prince. Sindsdien hebben de Haïtiaanse Filles de Marie-Paridaens een uitgebreid scholennetwerk ontwikkeld doorheen gans Haïti. Op dit ogenblik sluiten 23 scholen aan bij de emancipatorische traditie van de Dochters van Maria-Paridaens, in het Frans kortweg FdM. Meer dan 12.000 jongeren genieten …
Meer lezen

Protest Haïti door stijgende kosten onderwijs

Auteur: Colette Lespinasse.
Het is al tientallen jaren een probleem in Haïti: de kosten van het onderwijs. Slechts 20 procent van de scholen is in handen van de staat, de overige 80 procent zijn particuliere scholen. Vaak gaat het hierbij om …
Meer lezen

Toekomstdromen van Haïtiaanse jongeren

Auteur: Greet Schaumans.
Op 19 juni luisterden we in de lokalen van 11.11.11 in Brussel naar de getuigenis van Julien Deroy, over zijn initiatief samen met enkele jonge collega’s om jonge boeren te stimuleren tot ondernemen in de landbouw. In juni was Julien Deroy in het land. Julien is een jonge landbouwingenieur die tot voor kort medewerker was van Join for Water (ex-Protos), …
Meer lezen
MailPoet