Editoriaal


Actueel, nu eens door Greet bijeen geschreven, zorgt ervoor dat je weer helemaal bijgelezen geraakt over de recente wendingen en evoluties. Geruststellend is het allerminst, de situatie glijdt steeds verder weg naar een totaalcrisis. Wanneer bendes bewapend en gestuurd worden door politici, komen we in een bijzondere maatschappelijke orde terecht. Bendes die mensen naar hun kamp trekken onder afdreiging, met geweld en terreur of door de goede peetvader te spelen met o.a. voedselbedelingen, en dit terwijl de officiële politie erbij staat, maar niet meer beschermt. Dan komen we in een maffieuze modus, een dictatuur, waarbij mensenrechten en democratie er niet meer toe doen.

Toch blijkt de situatie weinig alarmerend voor de kerngroep van landen, die Haïti probeert bij te staan, maar in wat dan kan je je wel afvragen. Welke rol spelen de VS, Frankrijk, Spanje, Brazilië … de VN nog voor Haïti? Ligt het aan de gemeenschappelijke narcistische trekjes van de presidenten van Brazilië en de VS, die onmogelijk het inlevingsvermogen kunnen opbrengen voor 10 miljoen mensen vlak bij hun deur, die hard werkend ten onder gaan door natuurverschijnselen en geweld. De EU, nochtans een grote donor voor Haïti, lijkt er ook niet in te slagen om de hoop en het verlangen naar verandering van het Haïtiaans volk te begrijpen en te helpen waar maken.

René zette zich aan een samenvattende vertaling van een artikel van Parker Asmann in InSight Crime, een stichting die zich toelegt op de studie en de belangrijkste dreigingen voor nationale en burgerlijke veiligheid in Latijns Amerika en de Cariben. Het artikel heeft de ‘G9 in familie’ in focus en probeert de functie en het nut voor de huidige machthebbers te doorgronden. Bendes en milities, je weet nooit wanneer het verhaal eindigt, maar wel altijd na veel ellende!

Met twee boekbesprekingen willen we je warm maken om achter de beladen gevel te gaan kijken van dit land met misschien wel de meest heroïsche geschiedenis. Het boek Grond zonder Rust van Marcel Catsburg vind ik een aanrader voor wie grondoorzaken wil uitzoeken voor de grote ongelijkheid in deze wereld en dit aan de hand van het unieke geval Haïti. En met het boek ‘Van Libanon Naar Haïti en Terug’ van Georgia Makhlouf levert Guy stof tot nadenken over migratie. Het is steeds een kronkelend pad voor wie het waagt, soms een american dream, soms een ramp en meestal iets van het vele tussenin.

Valerie tot slot neemt ons mee in het partnerschap met Haïti in Coronatijden. Geen reizen meer om van alles te regelen en uit te praten. Hoe ga je dan samen verder?

Rhoddy Petit

Actueel september 2020

Auteur: Greet Schaumans

Sinds augustus stellen velen zich vragen bij de evolutie van de situatie in het land. Het gaat zeer slecht met de Republiek Haïti. Er is grote onrust over het ineenstorten van de natie, de minachting voor de menselijke waarden, een steeds snellere verslechtering van de sociale en economische situatie. Georganiseerde criminaliteit, onder het toeziend oog van de overheid, verontrust sterk …

Meer lezen

Is de bende-alliantie "G9" een tikkende tijdbom?

Auteur: Parker Asmann, 23 juli 2020. Ingekort en vertaald door René Haentjens.

Zou de G9-alliantie in Haïti invloedrijker kunnen worden dan de omstreden president van het land? De architect van een nieuwe bende-alliantie in Haïti heeft een behoorlijk slechte reputatie op het gebied van mensenrechtenschendingen. In november 2017 was Jimmy Chérizier, alias "Barbecue", tijdens zijn loopbaan …

Meer lezen

Grond zonder Rust

Auteur: Marcel Catsburg, boekbespreking door Rhoddy Petit

In 2019 verscheen bij uitgeverij Aspekt in Soesterberg, Nederland, “Grond zonder Rust”, een boek van Marcel Catsburg. Boeken over Haïti geschreven in het Nederlands als oorspronkelijke taal, zijn op luttele vingers te tellen. Elk dergelijk boek verdient dus alvast een bespreking in het virtueel uitstalraam van onze webstek. Marcel Catsburg is afgestudeerd als doctorandus in de Franse …

Meer lezen

Van Libanon naar Haïti en terug

Boekbespreking door Guy Clymans

Op 16 augustus 2020 legde Luis Abinader de eed af als nieuw verkozen president van de Dominicaanse Republiek. Zijn grootvader José S. Abinader emigreerde vanuit Libanon naar de Dominicaanse Republiek in 1898. De echtgenote van de nieuwe president, Raquel Arbaje Soni, is ook van Libanese afkomst. Tijdens zijn campagne werd Abinader gesteund door Rudy Giuliani, bekend politicus in de Verenigde …

Meer lezen

Covid-19 hertekent relaties tussen partnerorganisaties

Auteur: Valerie Monbaliu

Hoe wendbaar is een 4de pijler organisatie? Hoe creatief kun je met een klein budget omgaan? Hoe overleef je samen met je partnerorganisatie een crisis ? En hoe verzeker je je toekomst als fondsenwerving er helemaal anders gaat uitziet? We luisterden naar het relaas van Geert Van Iseghem, voorzitter van vzw Benefiet Haïti. Meer dergelijke verhalen zijn binnenkort te lezen …

Meer lezen