De internationale politiek tegenover Haïti moet veranderen!

Stop Silence Haïti! (2)

27 Juni, datum gepland door Jovenel Moïse voor een ongrondwettelijk referendum over een nieuwe grondwet komt nu snel dichterbij en in september zouden dan verkiezingen volgen. Veel Haïtianen in en buiten Haïti, veel organisaties en mensen solidair met het Haïtiaanse volk willen dat referendum niet en willen ook niet dat de verkiezingen doorgaan onder toezicht van Jovenel Moise en zijn partij. Wie Haïti volgt en probeert te begrijpen verwerpt het traject van Jovenel Moïse. De internationale diplomatie blijft Jovenel Moïse evenwel volgen en wil geen alternatieven zien! Een Stop Silence Haïti II drong zich op! Onderaan dit bericht kan je deze oproep steunen.

In oktober 2020 startte de internationale campagne ‘Stop silence Haïti!’. Waar staan we acht maanden later? Alle machtsmisbruik, gewelddaden en onrecht aangeklaagd in die oproep zijn slechts toegenomen. De armoede verergert, honger bedreigt 4 miljoen mensen, de ontvoeringen – met verkrachting – zijn vermenigvuldigd en de gewapende bendes hebben hun macht nog uitgebreid. De algemene onveiligheid raakt alle lagen van de bevolking, bedreigt nog meer de toegang tot de sociale basisdiensten, waaronder onderwijs en gezondheidszorg.

Geen enkele gerechtelijke vooruitgang is te bespeuren In de moordpartijen – sinds 2018 zijn 12 moordpartijen geregistreerd – ook niet in de corruptiezaken met Petrocaribe op de eerste plaats. Terwijl nochtans nieuwe nationale en internationale onderzoeken de betrokkenheid en medeplichtigheid van de machthebbers bevestigen. De moord op de stafhouder van de balie van Port-au-Prince, Meester Monferrier Dorval, blijft zoals veel andere onbestraft. Het geweld en de straffeloosheid voeden mekaar en storten Haïti in een vicieuze cirkel.

De politieke crisis is de katalysator voor de aantasting van de rechten en de leefomstandigheden van de bevolking. Op 7 februari eindigde het presidentieel mandaat van Jovenel Moïse. Maar hij weigerde af te treden. Hij wil aan het hoofd van het land blijven en de tijd hebben om ten alle prijze eind juni een referendum te organiseren – verboden door de grondwet – en verkiezingen in september.

Door zo te handelen en een staatsgreep te verzinnen om de op pensioenstelling van drie rechters van het Hof van Cassatie – wat een (andere) ongrondwettelijke daad is – te verantwoorden, opteert Jovenel Moïse duideljk voor een verrottingsstrategie en consacreert hij het autoritarisme van zijn regime. Desondanks blijft hij de algemene steun van de Core Group genieten en van de Verenigde Staten in het bijzonder.

Core Group: Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Spanje, Brazilië, Frankrijk, Europese Unie (EU), Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en Speciale Vertegenwoordigster van de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties.

De laatste maanden en bij meerdere gelegenheden, hebben boerenbewegingen, vrouwenbewegingen, vakbonden, de jonge Petrochallengers, de kerken, de ngo’s van mensenrechten, sociale organisaties, justitie en onderwijsmilieu’s, intellectuelen in massa betoogd om respect voor de Grondwet te eisen, het vertrek van Jovenel Moïse en een overgang die breekt met de gang van zaken in Haïti. Die mensen konden rekenen op een internationale mobilisering, die via verschillende kanalen tot uitdrukking kwam. Zo hebben sinds 7 februari 2021 de Internationale Syndikale Confederatie, de Coördinatie Europa Haïti, de Internationale Vergadering van Volkeren, om slechts deze voorbeelden te geven, stelling genomen in ondersteuning van de eisen van Haïtiaanse bewegingen.

Ook op diplomatiek niveau is er beweging. Achtenzestig volksvertegenwoordigers van de Democraten in het Amerikaans Congres hebben Washington opgeroepen tot verandering van politiek beleid tegenover Haïti. Het Europees Parlement heeft recent een dringende resolutie* gestemd met de vraag om steun aan het referendum te weigeren en om eraan te herinneren dat ‘het geweld in Haïti nauw verbonden is met de gewapende bendes, waarvan sommige worden gesteund en gefinancierd door de locale oligarchie, die ook de mythe blijven onderhouden dat vrije en geloofwaardige verkiezingen kunnen worden georganiseerd door de Haïtaane overheid.

* Resolutie van het Europees Parlement van 20 mei 2021 over de situatie in Haïti (2021/2694(RSP)).

Jovenel Moïse blijft de vlucht vooruit nemen en de internationale ‘gemeenschap’ laat zich, in naam van de ‘inclusieve nationale dialoog’ en een uitweg uit de crisis door verkiezingen in de val lokken – instrumentaliseert deze val – en steunt zo de de facto president. Sinds maanden heeft zich nochtans een brede consensus gesmeed tegen Jovenel Moïse. Nog en steeds beweren dat deze laatste strijdt tegen het geweld, de straffeloosheid en de polarisering van het land, terwijl hij één van de belangrijkste verantwoordelijken is, is te wijten aan blindheid of aan hypocrisie.

De voorwaarden zijn niet vervuld, noch voor vrije en democratische verkiezingen, noch voor een referendum met betrekking tot de Grondwet. Jovenel Moïse heeft geen enkele bevoegdheid om deze te organiseren. In de huidige situatie, met ganse volkswijken onder controle van gewapende bendes en de instrumentalisering door de macht van de kiesinstellingen en kiesmechanismen, zullen deze verkiezingen geen enkele geloofwaardigheid hebben. Ze hebben in elk geval geen andere doel dan het dupliceren van de kliek aan de macht en de straffeloosheid toe te passen, om zo het land in een nieuwe cyclus van geweld en instabiliteit te sluiten.

Jovenel Moïse is deel van het probleem, niet van de oplossing. Elke dag met hem aan de macht is een gemiste kans voor een democratische verandering, het maakt de overgang ingewikkelder en zwaar. Het ontbreekt de internationale gemeenschap niet aan informatie over wat in Haïti gebeurt, het ontbreekt aan moed. De moed om de mislukking van de gevolgde diplomatie van de laatste jaren, misschien wel decennia, toe te geven en om tegen de VS in te gaan, om mensenrechten te laten voorgaan en te luisteren naar de verzuchtingen van de Haïtaanse bevolking. Bij gevolg eisen we van de regeringen, de internationale instellingen en in het bijzonder van de Core Group:

  1. Om de souvereiniteit van de Haïtiaanse mannen en vrouwen te respecteren en elke inmenging aan de kaak te stellen.
  2. Te luisteren naar de leden van het Haïtiaans middenveld, die zich publiek en steeds opnieuw hebben uitgesproken tegen het houden van een referendum en verkiezingen, die in de huidige omstandigheden, niet vrij en democratisch zullen zijn. Ze kunnen slechts een tragische grap zijn, die het risico op een nieuwe dictatuur inhoudt.
  3. De onwettelijkheid van het referendum en het verkiezingsproces aan de kaak te stellen, net als de afwezigheid van de voorwaarden om vrije en democratische verkiezingen te houden met Jovenel Moïse aan de macht.
  4. Om het vereiste overgangsproces te steunen, uitgevoerd door Haïtiaanse mannen en vrouwen, zich steunend op de Grondwet van 1987.
  5. Het werk van de Haïtiaanse organisaties te bekrachtigen zodat de verantwoordelijken voor de schendingen van de mensenrechten – op de eerste plaats de moordpartijen en de verkwanseling van het Petrocaribe fonds – op een rechtvaardige en billijke manier voor de rechter worden gebracht.
  6. Om breed en met nederigheid, op eerlijke wijze hun gevolgde politiek van de laatste jaren, lees decennia, te herbekijken die tot de huidige impasse heeft bijgedragen.

Ondersteun je de eisen van STOP SILENCE HAITI? mail dan naar stopsilencehaiti@gmail.com met uw Naam, Naam van uw vereniging en Land van uw vereniging.