Editoriaal

door Rhoddy Petit, 16 december 2021

Haïti weer in de actualiteit, helaas met een volgende ramp: de ontploffing van een gekantelde tankwagen met benzine nabij Cap Haitien … meer dan 50 doden, tientallen gewonden en grote materiële schade. Drie dagen van nationale rouw werden afgekondigd door de regering. Zeer meelevend, maar helaas voor de slachtoffers zal er wellicht ook niets ‘meer’ gebeuren voor hen. Over deze ramp zelf krijg je in de media wel informatie… moeten wij dus niet doen. De verdere afwikkeling daarentegen zullen we voor u opvolgen.

Onze redactie bleef niet gespaard van Covid-19, onze webmaster René Haentjens liet ons verweesd achter na een ongelijke strijd met het virus. We wensen Lieve zijn vrouw en zijn twee dochters met gezin heel veel sterkte bij dit toch wel plotse en brutale afscheid. We brengen het herinneringskaartje aan René, als webmaster een sleutelfiguur voor onze nieuwsbrief, die ook geregeld inhoudelijk bijdroeg met vertalingen. Gelukkig is er Tom, die een aantal jaren werkzaam was in Haiti als ngo-coöperant en ons ter hulp snelt om de nieuwsbrief in je mailbox te brengen. Bedankt Tom.

In Kortemark overleed op 19 oktober Sè Angèle Van Walleghem, bijna 90 jaar. Ze was niet alleen een van de innemende en gastvrije Vincentiuszusters in Monbin Crochu en Ti Do Papaye, ze was ook de gedreven en vastberaden voorvechtster van Creools onderwijs dat sterk ontwikkeld werd binnen Caritas Hinche. Veel Haïtianen danken een zinvolle en succesvolle opleiding aan Sè Angèle.

In Haïti domineert Covid-19 het maatschappelijk leven zeker niet. De cijfers van het ‘Covid-19 Dashbord van de Johns Hopkins University geven aan dat er 25.879 mensen positief gerapporteerd werden, waarvan 762 gevallen met dodelijke afloop.
Verder hebben we in de nieuwsbrief het gewoontegetrouwe ‘Actueel’ van Bart dat een helikopterzicht geeft op de gang van zaken in het land.

De bijdrage rond het ontslag van Daniel Foote, speciaal VS gezant van de VS in Haïti, een uniek gebeuren en de filosofische bijdrage ‘een lege schelp’, respectief vertaalde bijdragen van Rhoddy en Paul, kan je best na mekaar lezen. Ze zijn twee facetten van de Haïtiaanse realiteit: er is effectief het gewicht van de VS in de core group met de inmenging in de Haïtiaanse politiek, maar een aansporing tot goed begrepen patriotisme is volgens Henriette Hérard ook wel hard aanbevolen.

CRAN blijft heel getrouw de situatie analyseren, zet aan tot reflectie bij het beleid en blijft een belangrijke stem in een land waar democratie naar de diepste bodems van de oceaan is gezonken. Guy vertaalde het document voor u.

In het gebeuren van Cop26 in Glasgow kan je je afvragen wat een regeringsdelegatie van Haïti daar komt doen … ze tonen zich in elk geval geen behoeders van wat de immens natuurlijke rijkdommen van de Caraïben waren. Tijd om te redden wat nog te redden valt en in het middenveld zijn daar levende krachten voor.

Een positief geluid uit het in augustus dooreen geschudde zuiden, we berichten over het herstellen en terug in gebruik nemen van het Canal d’Avezac dat sinds 1759, een koloniale erfenis dus, een levensader is in het Zuiden. FOKAL heeft een goede band met veel bewegingen en groepen in het Zuiden en terecht zijn ze fier op deze snelle herstelling.

In de volgend nieuwsbrief hopen we te kunnen berichten over een politieke doorbraak. Op 12 december werd namelijk een Nationale Raad voor Transitie (CNT) geïnstalleerd. Middenveldorganisaties en personaliteiten zien dit als een stap in de goede richting … hopelijk is het een goede en een grote stap!

Rhoddy Petit

16 december 2021.

Onze webmaster René Haentjes liet ons verweesd achter

Auteur: Rhoddy Petit

René en zijn vrouw Lieve, waren heel actief bij de Fraterniteit Charles de Foucauld. Ook daar was René webmaster en verzender van de elektronische nieuwsbrief, naast andere engagementen die hij er opnam. Het was als lid van het internationaal comité van de fraterniteit dat hij in de jaren ’90 een internationale bijeenkomst bijwoonde in Haïti.

Meer lezen

Sè Angèle is ingeslapen

Auteur: Rhoddy Petit

Net geen 90 jaar is Zuster Angèle van Walleghem geworden. Ze was inderdaad een van de innemende en gastvrije Vincentius-zusters in Monbin Crochu en Ti Do Papaye. Al kreeg Sè Angèle van weinig beleidsmakers medewerking, ze ging onverstoord enthousiast door met het promoten van onderwijs in het Creools, de moedertaal van de Haïtianen.

Meer lezen

Actueel

Auteur: Bart Van Malderen, 15 december 2021

Haïti krijgt het label van ‘failed state’ opgeplakt. Na de moord op de facto president Jovenel Moïse slaagt de facto eerste minister Ariel Henry er niet in om iets te ondernemen tegen de terreur van gewapende bendes. Slachtoffers van de aardbeving van 14 augustus blijven verstoken van enige hulp. De socio-economische situatie verslechtert verder. Politiek is er geen dialoog die zou kunnen leiden tot een consensus of een compromis. Er biedt zich geen charismatische leider aan.

Meer lezen

Lessen uit het ontslag van Daniel Foote, oud speciaal VS gezant in Haïti

Auteur: verschenen op AlterPresse / vertaling door Rhoddy Petit

Het plotse en spraakmakend ontslag van de speciale gezant van de VS in Haïti, Mr. Daniel Foote veroorzaakt door de verontrustende beelden van hoe grenswachten Haïtiaanse vluchtelingen mishandelen die het VS grondgebied proberen binnen te dringen langs de grens van Texas.

Meer lezen

Open brief aan president Joseph Biden

Auteur: verschenen op AlterPresse / vertaling door Rhoddy Petit

Betreft: de verantwoordelijkheid van de Amerikaanse leiders vaststellen bij het tot stand brengen van de tragische situatie in Haïti en eisen dat er een einde komt aan de Amerikaanse inmenging in Haïtiaanse binnenlandse aangelegenheden.

Meer lezen

Zelfs een de facto regering moet horen en luisteren

Auteur: CRAN / vertaling door Guy Clymans

CRAN, Cel voor Nationale Reflectie en Actie, is op de derde zondag van oktober 2021 bijeengekomen. Iedereen weet dat de crisis alomtegenwoordig is. Het volk ziet geen tekenen van hoop.

Meer lezen

Milieu: COP26 in Glasgow en klimaatchaos in Haïti

Auteur: Anel Dorléan / vertaling door Rhoddy Petit

Meedoen aan COP 21 voor het plezier… De Haïtiaanse staat hult zich in stilte, op dit moment blijft er slechts 12.000 ha. over van het 32.000 ha grote Forêt des Pins en 600 ha van de het 2000 ha grote Parc National La Visite.

Meer lezen

Water terugbrengen naar boerengemeenschappen in het Zuiden

Auteur: FOCAL / vertaling door Rhoddy Petit

Meer dan een maand na de aardbeving van 14 augustus 2021 hadden boerengemeenschappen die afhankelijk waren van het grootste irrigatiekanaal in de gemeente Camp-Perrin geen toegang tot water voor hun plantages.

Meer lezen

Een Lege Schelp

Auteur: verschenen op PlateformeHaiti.be / vertaling door Paul De Wolf

De Frans-Haïtiaanse filosoof Joseph Saint-Fleur, die graag speelt met samentrekkingen en andere woordcombinaties, schreef onlangs: “Nationalisme zonder patriottisme is de worm die ons ondermijnt, kortom: ongedierte (ver-mine). Deze specialist van Ludwig Wittgenstein beseft maar half hoe waar zijn woorden zijn.

Meer lezen
Email Marketing Powered by MailPoet