Editoriaal

door Rhoddy Petit, 15 december 2022.

Ayiti cheri ap soufri – Het Haïti dat we liefhebben lijdt. De stilte in Europa rond de situatie in Haïti is zeer onrustwekkend. Virginie Pochon, Franse en mede-oprichter met haar man David Tilus van GAFE (Groupe d’Action Francophone pour l’Environnement), slaakt een noodkreet recht uit het hart: “Haïti stikt. Het Haïtiaanse volk wordt verstikt, verstoken van zijn meest fundamentele grondwettelijke rechten, te beginnen bij het recht op veiligheid. Democratie is een gemeenschappelijk goed, stelt ze, en zou in geen geval het privaat terrein mogen zijn van een clubje van geprivilegieerde en arrogante landen.” Dit vat goed samen hoe het aangebrande potje smaakt dat door de ‘core group’ de zogenaamde bevriende landen van Haïti – met hun bemoeizucht bekokstoofd hebben, potdoof voor wat oprechte en weldenkende Haïtianen wensen voor hun land.

In het actueel van Bart kan je de gebeurtenissen van afgelopen drie maanden volgen. Het is niet fijn om te lezen, maar het is helaas realiteit.

De Wereld Morgen van 17 november vertaalde een artikel van Jane Regan in Fair.org, dat dieper ingaat op de interventie, die Ariel Henry wenst van de internationale gemeenschap onder de titel: ‘Wie is het Haïti dat verzoekt om een interventie?’ Ook deze thematiek van welke hulp, welke bijstand aan Haïti zal nog een tijd blijven opspelen.

CRAN (Cellule de Réflexion et d’Action Nationale), analyseerde de recente situatie waarin het Haïtiaanse volk gedwongen wordt en pleit consequent voor een ommekeer, voor een beleid dat het belang van volk en land dient. Rhoddy vertaalde de brief.

In de huidige situatie zoeken opnieuw veel Haïtianen een uitweg in migratie, wat leidt tot een nieuwe golf van Haïtiaanse bootvluchtelingen. Socioloog Jean-Claude Icart brengt de oorsprong en geschiedenis van deze bootvluchtelingen in herinnering. Paul vertaalde zijn essay.

We vonden het zeker de moeite waard om het werkstuk van Adam Tooze, historicus, auteur, criticus en blogger te vertalen waarin hij grondig ingaat op de huidige crisis in Haïti. Het vraagt even moed om het helemaal door te lezen, maar het is toch wel boeiend en verhelderend.

De naam van Guy vind je niet terug in dit editoriaal, nochtans ook redacteur die trouw zijn bijdrage levert in elk nummer. De familie van Guy informeerde ons hoe een helaas ernstige aandoening hem uit zijn gezin, familie, ons team en zijn engagementen wegduwt. We wensen Guy en zijn omgeving hierbij oprecht heel veel moed en sterkte toe. Onze gedachten zijn bij jullie.

Actueel

Auteur: Bart Van Malderen, december 2022.

Haïti implodeert. De scholen zijn sinds september niet opengegaan. Brandstof is schaars en daardoor vallen zelfs ziekenhuizen uit. Gewapende bendes zaaien nog altijd terreur, niet alleen in Port-au-Prince, maar in heel het land. Journalisten worden gedood. De vrouw van een politiek mandataris wordt betrapt terwijl ze wapens en munitie binnensmokkelt via de Dominicaanse Republiek.

Meer lezen

Een halve eeuw slavenboten in het Caribisch gebied

Auteur: Jean-Claude Icart (ingezonden bij AlterPresse op 9 december 2022. Vertaling en bewerking door Paul De Wolf


Mensen met lege blik in de Caribische dageraad, op hun boten van hoop, ze spelen ‘wie verliest wint ‘ Ze zijn slavenhandelaars van zichzelf, zo gaan ze van de ene slavernij naar de andere Ze naderen het vlakke land van de arrogantie (Uit: Anthony Phelps, Even the Sun Is Naked). Ik heb van Anthony Phelps de uitdrukking "slavenhandelaars van zichzelf" geleend om er de titel van een essay over de Haïtiaanse bootvluchtelingen in Florida van te maken. Dit fenomeen bestaat nu al 50 jaar.

Meer lezen

Chartbook #167: Haiti 2022 – Meervoudige extreme crisis

Auteur: Adam Tooze. Vertaling door Rhoddy Petit.

Op 14 oktober 2022 deed het Wereldvoedselprogramma een oproep die ongekend is voor het westelijk halfrond. Het gaat om Haïti. Volgens de laatste IPC-analyse (Integrated Food Security Phase Classification) ontdekte het Wereldvoedselprogramma dat een recordaantal van 4,7 miljoen mensen in Haïti momenteel te maken heeft met acute honger (IPC 3 en hoger). Daarvan zijn 1,8 miljoen mensen in de noodfase (IPC 4) en, voor de eerste keer ooit in Haïti, bevinden zich 19.000 mensen in de hoofdstad Port-au-Prince in de catastrofefase (IPC 5). Dit betekent dat ze het risico lopen om ronduit te verhongeren.

Meer lezen

Het is tijd om het land centraal te stellen

Auteur: CRAN (Cellule de Réflexion et d’Action Nationale). Vertaald door Rhoddy Petit

Oktober 2022. De afgelopen maanden heeft CRAN weinig van zich laten horen. De leden daarentegen hebben met veel aandacht de richting gevolgd, die het land wordt opgelegd. Verschillende leden waren actief in hun eigen organisatie.

Meer lezen
Email Marketing Powered by MailPoet