Editoriaal

door Rhoddy Petit, 25 maart 2023.

Onze redactie treurt, de laatste twee jaar dienden we al te vaak afscheid te nemen van medeschrijvers en zielsgenoten, die we liefst nog aan onze zijde hadden gezien. Ligt de gemiddelde leeftijd in België rond de 80, dan blijkt rond de 70 toch wel een heuse hindernis te zijn. Guy kon niet meer meeschrijven aan ons december 2022-nummer en helaas werd zijn afscheid op 28 januari 2023 al helemaal definitief. Triest maar met veel waardering namen we afscheid van Guy in de Sint Amanduskerk van Strombeek-Bever. We delen het rouwaandenken en onze terugblik op Guy’s band met Haïti. Veel sterkte wensen we Milouse en Tom toe, net als de familie, die veel te vroeg tot afscheid van Guy werden gedwongen.

Intussen blijft Haïti hangen in een negatieve spiraal van geweld en wetteloosheid. Niemand kan zich veilig voelen voor de willekeur van de bendes, die genadeloos terreur zaaien. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 1 januari 2023 niet minder dan 531 mensen gedood en 277 anderen gekidnapt. Het gaat hier om een oorlogssituatie! Meer daarover lees je in het nauwgezet bijgehouden ‘Actueel’ van Bart.

Ilionor Louis, socioloog en hoogleraar sociologie en ondezoeksmethodologie, brengt aan de hand van interviews in beeld wat het impact is van de huidige situatie op het moreel van de mensen, naast zoveel meer ook: “beroofd van het recht op dromen”. Een verhaal van moeizaam verder gaan met het leven ondanks alles. Een beeld van mensen van vlees en bloed, dat het verdiende om vertaald te worden.

Voor ons Europeanen en echte vrienden van Haïti is het zoeken hoe de mensen in Haïti zich uit dit inferno kunnen bevrijden. Het Haïti Collectief van Frankrijk (CHF) schreef een persbericht ‘Haiti: een opgeofferde bevolking’ om aandacht te vragen voor de moeilijke situatie van de bevolking en een diplomatie te ontwikkelen, die de bevolking van Haïti centraal stelt. Het kan toch niet dat bijna de helft van zo’n moedig volk afhankelijk moet worden van humanitaire hulp. CARICOM ondernam actie en stuurde de Jamaicaanse eerste minister Andrew Holness aan het hoofd van een delegatie op onderzoek en bemiddeling naar Haïti. Een initiatief dat bijval kreeg van Canada en hopelijk tot iets kan leiden.

In de geschiedenis en ontwikkeling van Haïti had slavenhandel een bepalende impact. Het is ook een dieptepunt in en grote smet op het Europees koloniaal verleden. Europese en vooral Franse families bouwden een financieel imperium uit op de onmenselijkheid van de slaveninzet. Bovendien werd de schaamteloze claim tot schadeloosstelling van de kolonisten bij de onafhankelijkheid, een unieke maar voor Haïti praktisch onoverkoombare hindernis voor zijn verdere ontwikkeling. Paul geeft nog eens het ganse verhaal van de slavenhandel mee en daarin delen we met u een driedimensionaal filmpje dat de je een idee geeft van de inrichting van een slavenschip.

Weer veel stof om over na te denken!

De loopbaan van Guy Clymans in en voor Haïti. Afscheidsviering 4.02.2023.

Auteur: Rhoddy Petit.

Einde jaren ’70 startte de toenmalige bisschop van Hinche, Jean Baptiste Decoste een college. De naam: Petit Seminaire College Saint Martin de Porres, ‘college monseigneur’ in de volksmond en dit onder het motto: onderwijs bron van alle ontwikkeling. Daar waren natuurlijk leerlingen voor nodig, maar dat was het probleem niet, die waren er in overvloed. Leerkrachten vinden daarentegen was een stuk moelijker. De reserve daaraan in het afgelegen Hinche en nog afgelegener omliggende, was al snel uitgeput en dus stuurde Mgr. Decoste een verzoek voor rekrutering via de Paters Scheutisten naar Volens. Dat was een uitzendorganisatie gespecialiseerd in onderwijs. Voor Guy, toen 28 jaar, was dit het moment om een nieuwe koers te varen.

Meer lezen

Actueel

Auteur: Bart Van Malderen, maart 2023.

Het einde van de nietsontziende spiraal van geweld waarin Haïti terecht gekomen is, lijkt nog niet in zicht. Gewapende bendes regeren het land. Ze ontzien niets of niemand. Journalisten worden gedood. Medisch personeel wordt gekidnapt. Meisjes en vrouwen worden verkracht. Boeren moeten vluchten. Scholen sluiten de deuren. Mensen die het kunnen, emigreren.

Meer lezen

Haïti: “We werden beroofd van het recht om te dromen”

Auteur: lionor Louis, socioloog, hoogleraar sociologie en onderzoeksmethodologie. Ingezonden naar AlterPresse op 7 maart 2023. Vertaald door Rhoddy Petit.

Het idee voor deze tekst komt van de gesprekken die ik had met enkele vaders en moeders, jonge mensen, van wie de meesten zijn ingeschreven voor mijn sociologiecursussen, evenals enkele leden van volksorganisaties in Port-au-Prince. Ze vertellen me over hun dromen, hun teleurstelling en wanhoop, de meesten met tranen in de ogen. Ik denk dat het belangrijk is om deze gesprekken samen te vatten om ze met je te delen. “We zijn beroofd van het recht om te dromen” is de zin die vaak naar voren komt tijdens deze gesprekken. Dit weerspiegelt soms een tegenstrijdigheid, wanneer een student in het tweede of derde jaar van de universiteit je vertelt: “Ik heb niet eens het recht om te dromen”.

Meer lezen

Haiti: een opgeofferde bevolking

Bron: Collectif Haïti de France. Persmededeling # 2023-01. Vertaald door Rhoddy Petit.

Jarenlang hebben het Collectif Haïti de France, zijn 65 aangesloten verenigingen en 50 individuele leden, in permanente verbinding en solidariteit met hun Haïtiaanse partners, Haïti op een onverbiddelijke manier zien vervallen in een ongekende politieke, economische en sociale chaos.
Al bijna 3 jaar wordt de bevolking systematisch geterroriseerd door gewapende bendes die de hoofdstad Port au Prince en enkele provinciesteden onder elkaar verdelen. Ze ontvoeren, verkrachten, gijzelen en doden elke dag straffeloos en met onthutsend gemak. Het schooljaar kon niet starten in september 2022 en gezinnen, uit elkaar gerukt en gedwongen werkloos, worden geconfronteerd met extreem geweld, groepsverkrachting, seksueel geweld en voedselonzekerheid omdat ze zich niet vrij kunnen bewegen. Toegang tot gezondheid, water en onderwijs is onder deze omstandigheden praktisch onmogelijk.

Meer lezen

Slavenhandel vanuit Afrika naar Saint-Domingue

Auteur: Paul De Wolf

De Europese belangen aan het einde van de 15de eeuw kwamen, alles goed en wel beschouwd, aan de Afrikaanse tegemoet. De praktijk van slavenbezit en slavenhandel bestond namelijk al eeuwen op het Afrikaanse continent. Er was een markt voor slaven in het gebied boven de Sahara onder islamitische invloed, maar meer zuidelijk gelegen gebieden hadden ook een grote binnenlandse markt.
Die werd gevoed door de razzia’s en oorlogen tussen Afrikaanse stammen en staten. Krijgsgevangenen kwamen dan als knecht, arbeider of drager bij de overwinnaars terecht. Hun statuut was niet altijd zo beklagenswaardig als men zou vermoeden. Het was een beetje te vergelijken met dat van de slaaf in het oude Rome, die soms, al bleef dat natuurlijk een uitzondering, aanzienlijke posities kon bekleden. Door een gebrek aan geschreven bronnen weten we niet exact hoe groot die ‘inheemse’ markt moet geweest zijn, maar veel laat vermoeden dat ze vrij aanzienlijk was.

Meer lezen
Email Marketing Powered by MailPoet