Editoriaal

door Rhoddy Petit, 16 juni 2022

De Haïtiaanse regering, die niet op een wettelijke basis gevormd is, krijgt of wil de situatie in Haïti maar niet keren. De grondwet wordt behandeld als een vodje papier en alle eruit voort vloeiende wetgeving wordt noch gerespecteerd, noch afgedwongen. Wetteloosheid, straffeloosheid, banditisme nemen en houden de bovenhand. Uitzichtloosheid doemt op met opnieuw bootvluchtelingen, die achter de einder minder dreiging of meer veiligheid vermoeden. Soms komen ze aan, maar soms ook niet. In het ‘Actueel’ van Bart lees je er alles over.

In de recente persnota van het Centre de Recherche et d’Action Nationale worden overheden en overheidsdiensten opgeroepen om het ‘Rijk van terreur en angst’ op te breken door vastberaden afdoende maatregelen te nemen. Stap voor stap worden pistes aangereikt. Stop de bewapening van bendes en regeer voluit met respect voor mensen en mensenrechten.

Dat Haïti zo is afgegleden heeft ook veel te maken met het Franse koloniaal verleden en de Amerikaanse bezetting. Totaal absurd, maar in 1925 werd Haïti verplicht de koloniale macht en haar verdreven koloniale families te vergoeden voor de geleden schade na de onafhankelijkheidsstrijd in 1804, beslecht in het nadeel van Frankrijk. Nadat Haïti goeddeels werd leeggeroofd, mochten ze daar nog eens herstelbetalingen bij leggen. Hoe Frankrijk zijn woede koelde zeg maar tegenover dat slavenvolkje dat nu dacht vrij te zijn. Twee boeiende artikels kunnen we je hierover meegeven. Onze geschiedenisman Paul dook in de artikels die ‘The New York Times’ in mei publiceerde rond die herstelbetalingen na degelijke onderzoeksjournalistiek. De Wereld Morgen vertaalde een artikel van Asento over deze New York Times - reeks. Ontluisterende praktijken, een blaam op het blazoen van Frankrijk en een inkijk hoe diplomatie verwordt tot onorthodoxe inmenging in onafhankelijke staten. Zo werd de prille democratie in Haïti gefnuikt.

Het samenleven op het eiland Hispañola van Haïti en de Dominicaanse Republiek was vaak onderhevig aan spanningen en strijd. Het aanwakkeren van racisme tegenover de Haïtianen, al dan niet legaal in de Dominicaanse Republiek, was meer dan eens een politieke zet. Het uitwijsbeleid van de laatste jaren is zeer respectloos voor de Haïtianen. De Dominicaanse Republiek investeert momenteel veel geld en energie in een grenshek, obstakel voor verbinding tussen beide volkeren. Een artikel van Colette Lespinasse vertaald door Guy, waarbij het besluit gelukkig is dat de respectieve middenvelden bruggen zullen blijven bouwen over deze materiële grens heen.

Veel leesplezier.

Rhoddy

Actueel

Auteur: Bart Van Malderen, 12 juni 2022

Haïti zit in een spiraal van geweld. De facto premier Ariel Henry slaagt er niet in om het te verminderen. Het geweld bereikt een ondenkbaar en niet voor te stellen niveau. Gewapende bendes blijven mensen kidnappen. Ze vechten onderling om de macht te hebben in bepaalde wijken. Het gerecht functioneert niet. Een leider van de bende ‘400 mawozo’ werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Er zijn opnieuw bootvluchtelingen.

Meer lezen

Persnota van CRAN of Cellule de Réflexion et d’Action Nationale

Auteur: Rhoddy Petit

In het verleden vertaalden we al vaker een persbericht of open brief van CRAN als een dringende oproep van positieve krachten in Haïti aan Haïtiaanse politici, overheid en instellingen, ook internationale, om oplossingen te bieden aan de onaanvaardbare leefomstandigheden van de meerderheid van de Haïtiaanse bevolking. Het betreft vooral veiligheid, gerechtigheid, democratie en een vredevol samenleven. CRAN roept iedereen op tot het nemen van zijn verantwoordelijkheid in het belang van het land en het volk.

Meer lezen

Het Losgeld. De ‘Dubbele’ Schuld van Haïti.

Auteur: Paul De Wolf

In een reeks speciale afleveringen publiceerden journalisten van The New York Times in mei van dit jaar (2022), hun bevindingen over hoeveel Haïti uiteindelijk aan Frankrijk en aan banken had betaald om zich volledig vrij te kopen na hun overwinning op de door Napoleon uitgestuurde Franse troepen. In 1804 hadden de Haïtianen dit invasieleger kunnen verjagen en aldus waren ze de eerste zwarte voormalige slavenkolonie ter wereld die zijn zelfstandigheid uitriep. Maar tweehonderd jaar later betekende het woord ‘haïtianisatie’ voor velen nog steeds dat nationale bevrijding van een land niet noodzakelijk ook economische vrijheid met zich meebrengt.

Meer lezen

“Herstelbetaling” vragen aan Frankrijk voor historische schuld leidde tot afzetting van Aristide

Auteur: Acento.com. Vertaling door Ronald Decelle

De twee keer afgezette Haïtiaanse president Jean Bertrand Aristide zei dat zijn eis tot teruggave van het geld dat aan Frankrijk werd betaald er tenminste toe heeft geleid dat de Fransen hun verleden onder ogen zagen. De “morele en effectieve” schuld moet evenwel nog altijd vereffend worden.

Meer lezen

Haïti/Dominicaanse Republiek: De bouw van een muur aan de grens verontrust organisaties in beide landen

Auteur: Colette Lespinasse, 17 maart 2022, vertaald door Guy Clymans

Op 21 februari 2002 begon de Dominicaanse overheid met veel tamtam de bouwwerken van een elektrische muur van ongeveer 380 kilometer lang op de grens met Haïti. De eerste fase van dit project startte in het Noorden, nabij Dajabon, en omvat de bouw van 54 kilometer structuren in gewapend beton en metaal, 19 controletorens, 10 toegangspoorten voor patrouilles en een hele batterij aan “moderne technologie voor de controle en herkenning van personen”, het geheel voor een waarde van 1,750 miljoen pesos (ongeveer 26 miljoen vijfhonderdduizend euro).

Meer lezen
Email Marketing Powered by MailPoet