VHO Nieuwsbrief - april 2011

Editoriaal

Martelly, ofte Sweet Mickey, schijnt dan toch de nieuwe president te worden. We brengen in deze brief een korte biografie van hem en van zijn tegenkandidate Mirlande Manigat. De vraag is echter hoe de nieuw verkozen president zal kunnen functioneren in een parlementaire democratie, omdat noch hijzelf, noch Manigat, een sterke politieke partij achter zich hebben staan.
Van Jean-François Lenz kregen we een interessante bijdrage over de steeds minder wordende draagkracht van de Haïtianen, nu 14 maanden na de aardbeving. Op de VHO-gespreksavond van 11 januari had Jan Hoet reeds gesproken over een toestand van ‘gelaten ontevredenheid’ en Chris De Stoop had gemeld dat de mensen meer en meer kritisch werden en de hopeloze situatie wellicht niet zouden blijven pikken. Meer informatie over de stand van de hulpverlening vinden we in een verslag van een Internationale Conferentie in het Brusselse Egmontpaleis. Ook Raymond brengt in zijn verhaal een ‘jaaroverzicht’.

Een korte biografie van Mirlande Manigat en Michel Martelly

Mirlande Manigat werd geboren in Miragoane op 3 november 1940. Zij liep school in Haïti en behaalde een diploma Sociale Wetenschappen aan de Hogere Normaalschool van Haïti. Zij studeerde verder aan de Sorbonne Universiteit van Parijs, waar zij geschiedenis studeerde en een doctoraat behaalde in de Politieke Wetenschappen. Michel Martelly werd geboren in een gezin van de middenklasse op 12 februari 1961. Zijn moeder kwam uit een familie van muzikanten. Hijzelf leerde piano spelen op het gehoor. Hij behaalde het diploma middelbare school in Port-au-Prince. Lees meer….

Haïti Actueel maart

Op zondag 20 maart had de tweede ronde van de president- en parlementsverkiezingen plaats. De twee overgebleven kandidaten voor het presidentschap waren Mirlande Manigat, de 70-jarige weduwe van voormalig staatshoofd Leslie Manigat, en de 50-jarige popster Michel Martelly, alias ‘Sweet Mickey’. Volgens een opiniepeiling zou Martelly de meeste stemmen halen tijdens de tweede ronde.
In de eerste ronde behaalde, volgens de voorlopige resultaten, Manigat de meeste stemmen en leek Martelly nipt de duimen te moeten leggen voor Jude Célestin, de kandidaat van uittredend president René Préval. Lees meer….

Haïti: één jaar later

Op dinsdag, 11 januari vond in Brussel een tweetalige gespreksavond plaats rond de toestand op Haïti, één jaar na de aardbeving. De organisatie was in handen van het VHO. Sprekers waren langs Franstalige zijde Jan Weuts (noodhulpcoördinator Caritas International voor 1212) , Lionel Pierre Louis, architect en lid van de Haïtiaanse gemeenschap in België, en ITECA-voorziter Georges Werleigh. De Vlamingen waren scheutist Jan Hoet en journalist Chris De Stoop. Van deze laatste twee vatten we thans hun bijdrage samen. Lees meer…

De jaarwisseling in Haïti

Raymond De Caluwé vertelt. Zelfs volwassenen tellen de dagen af en kijken uit naar het kerstfeest en de jaarwisseling. Iedereen komt voor enkele dagen terug naar zijn geboortedorp, ook wie probeert te overleven in de hoofdstad en wie als suikerrietkapper in het buurland werkt. Van dag tot dag groeit nu de gezellige drukte in het binnenland van Haïti. In een wereld zonder verharde wegen en zonder elektriciteit zijn kerstmenu’s en grote shows onbekend. Elkaar eens terugzien is het echte feest. Rond de oliepit luistert iedereen naar de nieuwe moppen en de verhalen van het voorbije jaar. De echte vertellers herhalen elk jaar dezelfde moppen met dezelfde woorden en toch klinkt het telkens nieuw. Lees meer…

Conferentie – Haïti, een jaar na de aardbeving

Perspectieven voor de internationale humanitaire hulp bij natuurrampen en de rol van goed bestuur (governance) inzake heropbouw en ontwikkeling. De Canadese Overheid, de Europese Unie en Egmont (Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen), in samenwerking met de Ambassade van Haïti en de Vertegenwoordiging van Haïti bij de Europese Unie organiseerden een conferentie met bovenstaande titel in het Egmontpaleis in Brussel. De organisatie van de Francofonie organiseerde op 23 februari 2011 een fototentoonstelling in de marge van het gebeuren. De EU en Canada speelden een actieve rol in het Haïti van na de aardbeving en trachtten hun acties te coördineren. Eventueel zouden in Parijs, Madrid en Den Haag gelijkaardige evenementen worden georganiseerd. Lees meer…

Haïti, 14 maand later. Is het nog steeds redden wie zich redden kan?

Op 11 januari 2010 leefden de meeste Haïtianen al in precaire omstandigheden en had de zwakke staat zijn burgers al volledig in de steek gelaten. De aardbeving van 12 januari trof dan ook een structureel zeer kwetsbare massa. De vele slachtoffers hebben naar lichaam en geest het gebrek aan medeleven van hun eigen leiders, ja zelfs hun totale onverschilligheid, moeten ervaren. Veertien maanden later zijn de geslagen wonden nog steeds wijdopen, ze kunnen niet genezen omdat er geen uitzicht op verandering is. De hoop, het laatste toevluchtsoord voor de Haïtiaanse verschoppelingen, verkruimelt langzaam maar zeker en maakt plaats voor gevoelens van leegte en opgekropte woede… Lees meer