Aankondiging: HAÏTI, 200 JAAR SCHILDERKUNST & Filmavond, GOUDOUGOUDOU

HAÏTI, 200 JAAR SCHILDERKUNST

Naïeve schilderijen, voodoo en hedendaagse kunst
De Haïtiaanse schilderkunst roept vele boeiende vragen op. Ze is gekend als unieke uitdrukking die geen andere referentie heeft dan de eigen geschiedenis, die enkel inspireert vanuit zichzelf en nooit imiteert. Het mysterie van haar aparte kracht, of het nu gaat om de naïeve kunst of deze beïnvloed door de mystiek van de voodoo, heeft vele intellectuelen zoals Breton, Sartre, Malraux en Césaire sterk beroerd. Zij hebben aan de Haïtiaanse kunst de erkenning gegeven die ze vandaag geniet op de internationale fora.

De tentoonstelling stelt een collectie voor van naïeve kunstwerken, van voodoo-kunstwerken en ook van hedendaagse schilderijen. Voor het hedendaagse luik stelt Galerie Agwé (www.Agwe-galerie.com) werken voor van twee veelbeloven¬de jonge Haïtiaanse artiesten: Sébastien Jean (woont in Haïti), Manuel Mathieu (woont in Canada).

Wil je de Haïtiaanse schilders, hun kunstwerken, de diepere achtergrond van hun werk leren kennen dan moet je zeker aanwezig zijn op de opening.

Een samenwerking tussen cc de borre, GRIS Bierbeek, Noord-Zuiddienst Bierbeek, Agwé Galerie en het Vlaams-Haïti-Overleg ( www.vlaams-haiti-overleg.be)

OPENING: ZATERDAG 9 FEBRUARI 3013

18 u ‘Introductie op de Haïtiaanse schilderkunst’ door de verantwoordelijken van de Agwe-galerie (Nederlandse vertaling wordt voorzien) en ‘Haïti nu’ door VHO (Vlaams Haïti overleg) gevolgd door de opening van de tentoonstelling.

20 u Aanschuiven aan de dis voor een typisch Haïtiaans gerecht Pilon Poulet (kippenbout met riz djondjon, bananes pesées, riz légumes, pikliz, salade) + dessert .

Prijs: € 15 volwassenen / € 8 voor kinderen
__Inschrijven bij Lut Thijsen: tel 0478 562954 of e-mail: Lut_Thijsen@hotmail.com en betalen voor 31/01/2013 via overschrijving op rekening VHO: BE 34523080453390__

FILMAVOND: VRIJDAG 22 FEBRUARI 2013

20 u ‘GOUDOUGOUDOU (met nabespreking)

Belgische productie 2011 – regie: Babrizio Scapin en Peter Van Eecke.

Tien Haïtianen getuigen op intieme en indringende wijze over het leven in een land in tijden van dood en chaos. Ze hebben de draad van hun leven weer opgenomen in een dantesk decor. Of: hoe mensen na het ondenkbare rouwen, vechten voor het hervinden van de dagdagelijkse normaliteit, veel dromen en ook, een beetje hopen.

Prijs: € 5 (film + drankje) / duur 55 min
Een samenwerking tussen cc de borre, GRIS Bierbeek, Noord-Zuiddienst Bierbeek, Agwé Galerie en met de medewerking van het Vlaams-Haïti-Overleg (www.vlaams-haiti-overleg.be)

Praktische informatie