Het boekenaanbod om de zomer door te komen.


Auteur: Jean Mentens | Nederlands - Paperback | 224 pagina's | No Monkey Business | november 2010

Het laatste jaar verschenen weer heel wat boeken over Haïti in het Nederlands. We stellen er kort enkele voor.

Jean Mentens schrijft 7.0 Hoe ik Haïti overleefde voor iedereen die na de ramp van 12 januari zijn steentje voor Haïti heeft bijgedragen en die meer wil weten over het ‘hoe, wat en waarom’ van de huidige situatie.

12 januari 2010, 16u.53: een aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter treft Haïti. Officiële balans: 230.000 slachtoffers, 1,5 miljoen daklozen en 660.000 mensen op de vlucht in eigen land.


Auteur: Hans Jaap Melissen | Nederlands – Paperback | 192 pagina's | KIT Publishers | december 2010

Jean Mentens zit in zijn flatje vlak naast Hotel Montana wanneer alles om hem heen instort. Een bloedstollend gegrom komt uit het diepst van de aarde. Als bij wonder is hij één van de weinige gasten die de ramp overleven. In de nacht en de dagen erna begint voor hem een apocalyptische zoektocht naar collega’s, vrienden, water, voedsel en psychisch houvast in het compleet verwoeste Port-au-Prince, bezaaid met dode lichamen. Er is geen telefoon om zijn vrouw en kinderen te kunnen geruststellen.

Zijn diep emotionele getuigenis wisselt de auteur af met hoofdstukken over de geschiedenis, de politiek en de economische toestand van Haïti. In de maanden na de aardbeving bezoekt hij het land opnieuw en hij houdt een dagboek bij met informatie uit de eerste hand over de inspanningen van de VN en de hulporganisaties om Haïti uit de ellende te halen.

______

In Haiti, een ramp voor journalisten belandt oorlogs- en crisisverslaggever Hans Jaap Melissen na de aardbeving van 12 januari 2010 in een media- en hulpverleningscircus dat zijn weerga niet kent.


Auteur: Isabel Allende | Nederlands – Paperback | 448 pagina's | Wereldbibliotheek | april 2010

De headlines schreeuwen: “Haïti compleet verwoest! Grootschalige plunderingen! Honderdduizenden doden!” Melissen wil weten wat hiervan waar is. Maar als hij onderzoekt of er werkelijk 300.000 doden zijn gevallen, ontdekt hij dat zowel de Haïtiaanse autoriteiten als veel media liever de feiten begraven.

In dit boek neemt de radio en tv-maker ons niet alleen mee naar de massagraven van het ‘dode Haïti’, maar laat hij ook zien hoe het nu is met Joe, die zijn vader, zus en dochtertje van drie verloor, of met Hotteline, een jonge vrouw die een week lang klem lag, diep onder het puin.

In Haïti, een ramp voor journalisten kijkt Melissen kritisch naar zowel de rol van de media als de hulpverlening, na één van de ergste natuurrampen van de afgelopen jaren.

______

Isabel Allende schrijft met Het eiland onder de zee het verhaal van Zarit‚, een Caribische vrouw in de achttiende eeuw, die op haar negende als slavin wordt verkocht aan de Fransman Toulouse Valmorain, de eigenaar van een van de grootste suikerplantages in Haïti. Ze werkt voor zijn twee echtgenotes, verzorgt zijn zoontje en wordt zijn concubine.


Auteur: Visser, Hetty | Nederlands – Paperback | 219 pagina's | Uitgeverij Ellessy | november 2010

Als de slaven in opstand komen tegen hun onderdrukkers, kan Zarit‚ zich ontdoen van het juk van haar meester, maar omwille van zijn kinderen helpt ze Valmorain het eiland te ontvluchten. Ze doen eerst het levendige Havana aan, om zich vervolgens in het opbloeiende New Orleans te vestigen. Daar zal Zarit‚ de liefde vinden en de weg vrijmaken voor het geluk waarnaar ze zo lang heeft verlangd.

______

Liefde onder vuur is de nieuwste roman van Hetty Visser. Marjet de Vries leidt een rustig, bijna saai leventje tot ze Wouter, een wereldreiziger, ontmoet. Wouter is voor een korte periode in Nederland, om zijn nieuwe baan in Haïti en zijn verblijf daar voor te bereiden. Als tussen hen de vonk overslaat en een relatie ontstaat beschouwt ze dat aanvankelijk als iets tijdelijks. Maar al snel kan ze zich haar leven zonder Wouter niet meer voorstellen. Als hij haar vraagt met hem mee te gaan stemt ze in, zegt haar baan op en laat alles achter om met hem een nieuw leven te beginnen in het verre Haïti. Maar niets heeft haar voorbereid op de moeilijkheden die haar daar te wachten staan. Houdt hun prille relatie stand – of zijn ze toch te hard van stapel gelopen?

Hetty Visser debuteerde in 2008 met Vermoorde Onschuld. Voor Hetty Visser in Wageningen kwam wonen reisde ze met haar echtgenoot naar verre landen, waaronder Haïti. Daar woonde ze gedurende de roerige tijd van de staatsgreep begin 1986. In deze periode speelt haar roman zich af.

Tom D’Haeyer
13 juni 2011

Meer artikels uit deze rubriek