Juni 2017

Bijna vier maanden na het aantreden van de nieuwe president en zijn regering hebben de Haîtianen een kleine evaluatie gedaan van 100 dagen Jovenel Moïse. Met grote trom lanceerde de president de ‘caravane du changement’ gericht op verandering en verbetering van de landbouwproductie en de situatie van de boeren. De karavaan startte in de Artibonite-vallei om de irrigatiesystemen te herstellen en de rijstcultuur nieuw leven in te blazen. Daarna volgde ‘le grand Sud’, de groenten- en fruittuin van het land. Velen stellen zich vragen bij de resultaten na 100 dagen, anderen blijven beweren dat deze regering kansen moet krijgen (zie voetnoot). Intussen zijn ook de vele duizenden arbeiders in de ‘factories’ van de vrijhandelszones ontevreden met de werkomstandigheden en eisen meer loon, vooral omdat de dagelijkse levenskost sterk is gestegen.
In dit nummer werpen we een licht op de grote aanwezigheid van ‘Syriërs’ in Haïti, meer dan een eeuw geleden ‘aangespoeld’ op het eiland en nu vooral de elite in het land.
We reizen even mee met het bezoek van één van onze leden aan hun projecten en werkgebied, waar de beperkte steun, maar vooral het meeleven de vele families moed geeft om te blijven vechten voor een betere toekomst.
En tot slot blikken we terug op de halve eeuw werk en ervaring van scheutist Piet van Kampen, begonnen als ‘bouwbroeder’ en uitgegroeid tot de beste KMO (kleine en middelgrote onderneming) van Hinche en omgeving.

We wensen u deugd en plezier bij de lectuur van deze nieuwsbrief, en hopen dat jullie allen mogen genieten van een deugddoende vakantie.

De redactie.

PS. Nog even herinneren dat al dit werk door vrijwilligers gebeurt, maar we wel een steuntje kunnen gebruiken voor de financiering van de website en de internetverbinding….
Onze rekening: (TRIODOS) BE34 5230 8045 3390 op naam van Vlaams Haïti Overleg

Voetnoot: zie http://coeh.eu/presidential-caravan-for-change-haitians-between-enthusia…

Actueel juni 2017

Op 7 februari van dit jaar begon Jovenel Moïse aan zijn ambtstermijn als president. Enkele maanden later overheerst vooral scepticisme over zijn beleid. Haïti werd eind april en begin mei getroffen door enkele zware stormen die gepaard gingen met overstromingen en aanzienlijke verliezen in de landbouwsector. De Minustah verdwijnt en zal vervangen worden door de Minujusth. De gewone man heeft het alsmaar moeilijker om te overleven mede omdat de gourde in vrije val is tegenover de Amerikaanse dollar waardoor alle levensnoodzakelijke producten duurder worden.
Lees verder

Syrische vluchtelingen in Haïti, een eeuw later

Wie had een eeuw geleden kunnen vermoeden dat een bende haveloze Syrische vluchtelingen zich zouden ontpoppen tot een invloedrijke klasse in de Haïtiaanse maatschappij? De nakomelingen van de beschimpte straatventers van weleer zijn erin geslaagd door te dringen tot alle sectoren, niet alleen de handel, maar ook de wetenschappen, cultuur en politiek. Namen als Boulos, Handal, Acra, Soukar, Izmery,.. zijn welgekend in Haïti.
Lees verder

De wrange nalatenschap van orkaan Matthew

Benefiet Haïti is een organisatie die ontstond in de nasleep van de aardbeving van 12 januari 2010. Geert Van Iseghem maakte toen deel uit van het B-Fast team en als zoveel mensen geraakte hij verbonden met dit volk en bracht dit ook over op zijn partner Valerie Montbaliu. In april 2017 gingen ze op Haïtibezoek en op aandringen van hun contactpersoon Simon vooral naar het door Matthew zwaar getroffen Anse d’Hainault in het Zuiden.
Lees verder

Een vol broederleven in dienst van Haïti

Piet Van Kampen leefde en werkte als Scheutist een halve eeuw in Haïti. Hij begon als ‘bouwbroeder’ en liet zijn atelier ten dienste van confraters en mensen in het bisdom Hinche uitgroeien tot een goeddraaiend KMO-tje (kleine en middelgrote onderneming) van deze departementale hoofdstad en omgeving. Hij verlegde meer dan één keitje in de Samana-rivier of beter nog, het waren enkele rotsblokken in de Gouyamouc.
Lees verder