Rubriek - Verhaal

Een plots Overlijden

Jean Claude Duvalier

Op 4 oktober overleed Jean-Claude Duvalier (Baby-Doc) in de hoofdstad Port-au-Prince. De gewezen dictator van Haïti – tweemaal tot “Président à vie” verkozen – werd amper 63 jaar oud. Door zijn plotse hartaanval behoort het regime Duvalier nu tot de geschiedenis. Bij dit overlijden kwamen vage herinneringen opnieuw klaar voor de geest en oude littekens werden opnieuw pijnlijke wonden.

(meer lezen…)
Raymond De Caluwé
30 december 2014

De laatste vijf jaar onder de loep: Gezondheid blijft ZORG!

President René Preval heeft niets in het werk gesteld om de bevolking ervan te overtuigen dat hij een gezondheidssysteem op poten wou zetten dat toegankelijk was voor allen en beantwoordde aan minimale kwaliteitseisen. Integendeel, tijdens zijn mandaat zijn meer dan ooit internationale organisaties die werken in het domein van gezondheidszorg zich in Haïti komen vestigen, omdat de vraag naar gezondheidszorgen zo groot was geworden en omdat de Haïtiaanse staat zich onverschillig toonde tegenover deze vraag.

(meer lezen…)
Lies Dewallef
8 september 2011

De Jaarwisseling in Haïti

Zelfs volwassenen tellen de dagen af en kijken uit naar het kerstfeest en de jaarwisseling. Iedereen komt voor enkele dagen terug naar zijn geboortedorp, ook wie probeert te overleven in de hoofdstad en wie als suikerrietkapper in het buurland werkt. Van dag tot dag groeit nu de gezellige drukte in het binnenland van Haïti.

(meer lezen…)
Raymond De Caluwé
21 april 2011

Een bank in Haïti: de klant als lijdend voorwerp.

Hans Manshoven is sinds oktober 2010 actief als coöperant bij Groupe MediaAlternatif, een alternatief persagentschap. Om een verblijfsvergunning te krijgen moeten coöperanten in Haïti een bankattest kunnen voorleggen. En dat moet uiteraard door de bank worden afgeleverd. Niet vanzelfsprekend, lees maar.

(meer lezen…)
Hans Manshoven
16 december 2010

De eerste Regen

September 2010.

Het Caraïbisch gebied kent slechts twee seizoenen. Er is een droog- en een regenseizoen; allebei duren ongeveer even lang. In Haïti heb je dus een half jaar te maken met regen en modder en een half jaar met droogte en stof. Voor dit eenvoudig systeem heb je geen weerman nodig. Tijdens het cyclonenseizoen is het wel van belang de richting en de windsnelheid van de cyclonen te volgen. Internationale weerstations volgen dat op de voet.

(meer lezen…)
Raymond De Caluwé
28 september 2010

Het meisje Lovely

Ze heeft haar naam niet gestolen. Lovely is een knap en aangenaam meisje. Door de omstandigheden groeide ze op in het gezin van haar moeders vriendin. Zo kreeg ze twee zusjes en een broer. Ze was dankbaar voor de kansen die ze kreeg, want het had ook heel anders kunnen verlopen. Dank zij een studiebeursje doorliep ze – in het verre binnenland – de secundaire school. Nu studeert ze verder in de hoofdstad.

(meer lezen…)
Raymond De Caluwé
6 juni 2010

Feesten hier en feesten ginder

Iemand uit de Caraïben loopt – of liever zit – wat verloren bij een feest hier in onze streek. Wie gewoon is overal rond te stappen in het binnenland van Haïti kan moeilijk uren aan een stuk op dezelfde stoel blijven zitten. Hij begrijpt ook niet hoe men van tevoren juist weet hoeveel mensen naar een feestmaal zullen komen.

(meer lezen…)
Raymond De Caluwe
1 december 2009

Oog in oog met een zombie

Een goed rijdier brengt je na drie uur van de provinciestad naar Pablokal. Die buitenpost is zeker niet het uiteinde van de wereld, maar toch is het een afgelegen gebied met een vrij gesloten bevolking. Alleen de hanengevechten van Pablokal zijn bekend tot ver in de omgeving. Bij een bezoek blijven we meestal twee of drie dagen. Dan is er een viering met zang en dans, soms zijn er ook doopsels en huwelijken. We volgen er ook alfabetiseringsgroepen en “ti legliz”. Bij het licht van de oliepit luisteren we ’s avonds naar de vele verhalen. (meer lezen…)

Raymond De Caluwé
1 september 2009

De weerman

Elke morgen geeft Kapitein Meteo het weerbericht over de nationale zender. Hij weet precies te zeggen hoeveel kans er is op neerslag: deze kan variëren van 10 tot 90%. Met dat soort voorspellingen heeft hij altijd gelijk, maar de luisteraar wordt geen stap wijzer. Alleen als een cycloon in aantocht is, geeft de weerman heel precieze berichten. Die neemt hij over van de buitenlandse stations die de richting van cyclonen van uur tot uur volgen.

(meer lezen…)
Raymond De Caluwé
1 juni 2009

De eerste communie

Het binnenland van Haïti kent in het voorjaar een opvallende verhoging van de economische activiteit. Vrouwen stappen uren ver naar alle markten in de omliggende dorpen. Ze bekijken en betasten de verschillende soorten stoffen en vergelijken prijs en kwaliteit. Al die cijfers zitten vast in het hoofd om toch geen cent teveel uit te geven. De oorzaak van al die drukte is de voorbereiding op de eerste communie.

(meer lezen…)
Raymond De Caluwé
1 maart 2009