Het vaak gewaagde kleurenspel is één van de dingen die je opvalt als je naar hun schilderijen kijkt. Onder de felle Caribische zon komen die kleuren echt tot hun recht. Dat geldt zowel voor de werken die behoren tot de zogenaamde naïeve schilderkunst als voor de doeken uit de Saint-Soleil-school.
Niet alleen de kleuren vallen op. Ook de onderwerpen getuigen van een creatieve fantasie. Bij de landschapsschilders tref je een bonte mengeling aan van dieren en vogels in een exotisch decor van bomen vol schitterende vruchten. Bij de voodoo-schilderkunst speelt de subjectieve voorstelling van de loa’s (geesten) een zeer prominente rol. Het rijke kleurenpalet in combinatie met de voor ons ongewone thema’s maken van de Haïtiaanse schilderkunst één van de meest originele in de wereld.
Ook in de ijzersmeedkunst, bij de carnavalmaskers uit papierdeeg en in de artisanale werkjes van talloze volkskunstenaars komen die kleurenpracht en de heel eigen leefwereld tot uiting.
Als je die pareltjes van Haïtiaanse kleurenpracht wil bewonderen, moet je maar eens een afspraak maken met Yves Goscinny*, Johan Viaene* of met Yves Fonck*. Zij bezitten tal van schilderijen en kunnen er honderduit over vertellen. Yves Coscinny is trouwens met Tiga, de bezieler van de Saint Soleil-beweging, bezig aan een overzichtsboek over deze op-en-top Haïtiaanse school die bij Amerikaanse verzamelaars veel succes heeft.
In Brussel leeft en werkt Bénéla Desauguste*. Zijn werken zijn abstract en getuigen op een zeer moderne manier van de pijn en het lijden die spijtig genoeg nog sterk aanwezig zijn op Haïti. Heb je meer interesse voor Haïtiaans artisanaat dan moet je bij Patrick De Keukelaire* of in het Haïti Centrum* zijn.
Ook bij Fair Trade in Bierbeek en bij Oxfam-wereldwinkels kan je ambachtelijk gemaakte siervoorwerpen uit Haiti kopen. De verscheidenheid aan ‘Made in dignity’-producten uit Haïti is niet groot. Dat heeft te maken met leveringen die niet op tijd klaar staan; omdat er geen verf meer is of omdat de elektriciteit opnieuw is uitgevallen. Een nieuwe lading wordt pas aangekocht als de stock uitverkocht is; wat een tijdje kan duren en niet in de kaart speelt van de ambachtslui.
Voor een kleine permanente tentoonstelling van Haïtiaanse kunst kan je binnenwippen in het documentatiecentrum ‘Echanges et Synergie’, EASY*. Het centrum beschikt over een (overwegend Franstalige) Haïti-bibliotheek. Naast kunst- en fotoboeken vind je er ook sociologische studies en werken over geschiedenis, het Creools en de voodoo.