Haïti heeft ook talent! (2)


Joachim trotseerde ook de wind en de kou voor een koffiestop aan het Noordstation in Brussel. Hij vond het een mooi initiatief: ‘Ik ben ervan overtuigd dat er echt iets kan veranderen aan de situatie in mijn land dankzij acties als deze.’

Terugblik op de vastencampagne Broederlijk Delen

Campagne ‘Haïti heeft ook talent’ gelanceerd

Op 5 februari lanceerde Broederlijk Delen de campagne 2008 ‘Haïti heeft ook talent’ met een persvoorstelling van het boek ‘Joachim heeft ook talent’ in – waar kan het ook anders? – de Standaard Boekhandel op het Muntplein te Brussel.


De Kerk vergat haar naasten niet: de Gentse bisschop Luc Van Looy organiseerde een Koffiestop voor zijn buren.

Na een welkomstwoordje door Broederlijk Delen-voorzitter Daniël De Klerck vertelde auteur Stefan Broeckx over de totstandkoming van het boek. Hij schreef het tijdens een verblijf van twee maanden in Cap Rouge, het Haïtiaanse dorpje van Joachim. En ook dit hoofdpersonage van het boek was present. Hij bracht een getuigenis over zijn leven als Haïtiaanse boer. Tot slot was er een gesprek met Franck St. Jean, een medewerker van onze partnerorganisatie PAPDA. Het geheel werd opgeluisterd door muzikale intermezzo’s van muzikant Jonathan Julien.


De Koffiestop goes international: 7.500 km hiervandaan, in Port-au-Prince, organiseerde partnerorganisatie SAKS een Poz Kafe.

Een Haïtiaanse boer in Vlaanderen

Van zaterdag 2 februari tot zondag 17 februari verbleef Joachim Sanon, het hoofdpersonage uit het boek ‘Joachim. Over leven op het land’ in Vlaanderen. Een verrijkende ervaring: de grote interesse voor Haïti en de gastvrijheid waarmee de talrijke vrijwilligers Joachim ontvingen, stemden hem gelukkig. Zijn verblijf in België heeft hem gemotiveerd zijn werk verder te zetten en te streven naar meer samenwerking en economische groei voor de kleine Haïtiaanse boer. Een greep uit zijn drukke agenda.


Jonathan Julien luisterde het geheel op met muzikale intermezzo’s.

Koffiestop Broederlijk Delen straffe koffie!

Op vrijdag 15 februari organiseerde Broederlijk Delen voor het tweede jaar op rij de Koffiestop. Overal in Vlaanderen en Brussel zetten vrijwilligers zich in om voorbijgangers een kopje koffie aan te bieden in ruil voor een vrije bijdrage. In Vlaanderen en Brussel werden meer dan 1250 Koffiestops georganiseerd.

De opbrengst gaat naar de eigen plannen van mensen in het Zuiden die strijden tegen armoede en onrecht. Ook VEDEK, de boerenorganisatie waar Joachim mee in het bestuur zit, krijgt haar deel.


Stefan Broeckx, Joachim en Franck St. Jean.

En in Haïti organiseerden het steunpunt Gerrit Matton samen met de coöperanten en vrijwilligers Bénédicte, Stéphanie, Dirk, Joan en Evelien ook een koffiestop voor de partnerorganisaties. Het was een gelegenheid om ook hen de campagnefilm te tonen en uitleg te geven bij het werk en de activiteiten die in Vlaanderen gebeuren.


Stefan Broeckx overhandigt boek aan Joachim.

Laatste luik van de campagne: tien getuigen uit Haïti op bezoek

Van 18 februari tot 7 maart verblijven tien getuigen uit Haïti in gastgezinnen verspreid over heel Vlaanderen. Het zijn geëngageerde mensen die lokaal of in hun organisatie verantwoordelijkheid dragen en zich inzetten om lokale groepen te versterken, om vorming te geven aan boeren, aan vrouwen, aan jongeren en hen te stimuleren om zelf creatief te werken aan verandering van hun armoedige situatie. Misschien hebben jullie één van hen kunnen ontmoeten in één van de 20 gastgemeenschappen verspreid over de 5 Vlaamse provincies.

De vrijwilligers in deze gastgemeenschappen organiseerden voor elke getuige een gevarieerd programma met bezoeken aan bioboeren, sociale initiatieven, scholen, en organiseerden ontmoetingen en bijeenkomsten waar de Haïtiaanse gasten honderduit vertelden over hun werk en hun dagelijks leven.


In het winkeltje van bioboerderij De Zonnekouter in Machelen-aan-de-Leie. Als alles volgens plan verloopt, zal Joachims echtgenote André-Rose in de toekomst een soortgelijk initiatief in Haïti opzetten.

En aan Haîtiaanse kant…

Daar zal in de verschillende organisaties en de dorpen waar onze getuigen werkzaam zijn wellicht heel veel verteld worden over Vlaanderen, over waarom wij hier begaan zijn met het lot van zovele Haïtianen, over de warmte en de solidariteit die ze hebben gevoeld. Er is weer een klein stukje verder gewerkt aan een wereldwijd bondgenootschap, dit keer tussen het geografisch kleine Vlaanderen en het geografisch kleine Haïti maar met een zeer groot hart aan beide kanten van de oceaan.

Greet Schaumans
1 maart 2008