Minder geweld, moeizame vooruitgang


Foto: Reuters/Kena Betancin

De Minustah en de politie hebben het geweld de afgelopen maanden kunnen bedwingen. Toch zijn er nog steeds ontvoeringen en gebeuren er afrekeningen waarbij doden vallen. De overheidsfinanciën zijn gezonder, maar de corruptie is nog lang niet verdwenen. Verder blijft er discussie over de Haïtianen in de Dominicaanse Republiek en is de stroom bootvluchtelingen nog lang niet gestopt.

De politie en de VN-blauwhelmen van de Minustah zetten hun inspanningen verder om een einde te maken aan de ontvoeringen in Port-au-Prince. Zo arresteerde de politie in februari 31 criminelen in de wijk Martissant. Er waren ook operaties in Croix-des-Missions en Croix-des-Bouquets. Andere onderzoeken werden gevoerd om bandieten van diverse misdrijven, zoals het stelen van voertuigen, op te pakken. De Minustah ondernam ook een geslaagde actie tegen één van de gevaarlijkste bendes in de wijk Boston van Cité Soleil. Ze voerden verkenningsvluchten uit per helikopter en patrouilleerden met lichte gevechtsvoertuigen. In het luxueuze huis van de bendeleider Evens, ‘Ti Kouto’, ontdekten ze 5000 patronen en een groot aantal documenten die waarschijnlijk toebehoorden aan personen die ontvoerd werden. Ze vormden dit huis om tot een gemeenschapscentrum, waar onder andere medische consultaties plaatsvinden.

De Minustah bevestigt dat er zich een honderdtal gangsters hebben opgegeven voor het DDR-programma. Dit programma zorgt voor de ontwapening van de gangsters en tracht hen opnieuw te integreren in de maatschappij. Ze krijgen psycho-sociale begeleiding, sommigen krijgen scholing terwijl anderen een beroepsopleiding volgen.


Foto: Reuters/Kena Betancin

Een kandidate voor het burgemeesterschap van Cité Soleil zei dat er verschillende bendeleiders, waaronder Evens, bereid zijn hun wapens in te leveren aan de Haïtiaanse autoriteiten, maar niet aan de Minustah. De Minustah is niet erg geliefd omdat haar optreden in Cité Soleil ook aan gewone burgers en kinderen het leven heeft gekost.

De Minustah treedt op

Eind februari versterkte de Minustah zijn controle in Cité Soleil. Bij een actie van 700 blauwhelmen werden 21 personen gearresteerd, onder wie een bendeleider. Tijdens een operatie in de wijk Bois Neuf van Cité Soleil werden 7 vermoedelijke bendeleden aangehouden. De Minustah dichtte ook de greppels die door de bendes waren gegraven om de blauwhelmen te verhinderen de wijk binnen te komen. Door de verschillende operaties kreeg de Minustah terug controle over de verschillende wijken van Cité Soleil.

Op dit ogenblik bestaat de vredesmacht van de Minustah uit 6782 militairen en 1800 politieagenten van de VN.

In maart ging de Minustah door met het arresteren van bendeleden en voortvluchtige bendeleiders. Deze arrestaties doen ook het aantal ontvoeringen dalen. De gewapende bendes wijken uit naar het platteland omdat ze in de wijken van de hoofdstad te maken krijgen met de interventies van de Minustah. Die heeft dankzij de medewerking van de bevolking meer dan 400 bandieten kunnen oppakken tijdens het eerste trimester van 2007. Volgens de Minustah verbetert de situatie in Cité Soleil van dag tot dag.


Bootvluchtelingen belanden in een massagraf (foto: Reuters/Kena Betancin)

Begin april maakte de nationale politie bekend dat tijdens de maand maart bijna 300 bendeleden gearresteerd werden, waaronder 29 kidnappers.

Ook de commissie Rechtvaardigheid en Vrede zegt dat het er veiliger op geworden is. De organisatie is evenwel van mening dat de onveiligheid op elk moment weer kan toenemen.

Corruptie

In februari werd onrust veroorzaakt door de beschuldiging van senator Fotuné dat verschillende van zijn collega’s zich hadden laten omkopen. Het bedrijf Haitel wou een proces tegen hem beginnen omdat hij beweerd had dat zijn directeur Frank Ciné een grote som aan de kas onttrokken had om senatoren om te kopen. Een woordvoerster verklaarde dat de beweringen van Fortuné het imago van Haitel beschadigen en ze eiste van de senator dat hij zijn beweringen zou staven. Fortuné kreeg de steun van een andere senator, Anacasis. Hij steunde de stelling volgens welke grote sommen geld werden overgemaakt door voormalige verantwoordelijken van de Socabank aan parlementsleden om hen ertoe te bewegen zich te verzetten tegen de beslissing van de Centrale Bank om de Socabank failliet te verklaren. Anacasis moest echter toegeven dat hij niet over bewijzen beschikt. De senatoren stelden een commissie samen die belast is met het onderzoek naar de beschuldigingen van corruptie.

Fortuné beschuldigde de senatoren ook van drugshandel vanuit de haven van Les Cayes, en hij beweerde eveneens dat er bepaalde senatoren betrokken zijn bij de verkoop van visa.

Bootvluchtelingen

Hoewel de politieke situatie wat stabieler is, willen veel Haïtianen hun land verlaten om elders hun geluk te zoeken.
Begin maart waren 49 Haïtianen vermist die met een zeilboot uit Cap Haïtien vertrokken waren naar de Britse eilanden Turks en Caicos. Aan boord zou brand zijn uitgebroken. Twee overlevenden werden opgenomen in een ziekenhuis in de Dominicaanse Republiek.
Eind maart kwam een boot met 102 Haïtianen aan op een strand in Miami. De immigratiediensten zeiden dat ze de bootvluchtelingen zouden repatriëren.

Begin mei zonk een zeilboot met 150 mensen, na te zijn onderschept door de marine van de Turks en Caicos eilanden. Er waren 79 overlevenden. Slechts 54 lichamen konden worden geborgen.

Sinds januari zijn er meer dan 900 bootvluchtelingen onderschept

De internationale gemeenschap

Frankrijk constateert een politieke vooruitgang sinds de verkiezing van president Préval en het installeren van het nieuwe parlement. De zaken gaan vooruit en Haïti is op weg om uit zijn moeilijkheden te geraken verklaarde een Franse diplomaat. Hij hernieuwde het engagement van Frankrijk tegenover Haïti en verwees naar de historische banden tussen de twee landen. Verder herinnerde hij eraan dat Frankrijk belangrijke samenwerkingsakkoorden heeft met Haïti voor meer dan 25 miljoen euro

Canada van zijn kant kondigde een bijdrage aan van 25 miljoen dollar voor de verbetering van de infrastructuur, vooral de wegen, en voor steun aan het wereldvoedselprogramma dat voorziet in een dagelijkse maaltijd voor 300 000 kinderen in de schoolkantines van 700 basisscholen.

Drie leden van het Amerikaanse Congres spraken met Haïtiaanse parlementsleden over de mogelijkheden van samenwerking en de directeur-generaal van de Unesco kwam praten met Préval en enkele ministers om de samenwerking op het gebied van onderwijs te intensiveren.

Tijdens een persconferentie in de VN te New York zei de VN-vertegenwoordiger voor Haïti dat het land zich op een kruispunt van zijn geschiedenis bevindt. Hij riep op om onmiddellijk geld vrij te maken voor de strijd tegen de ontbossing, voor de plattelandsontwikkeling, voor opvoedingsprogramma’s en voor verbetering van de infrastructuur.


Foto: Reuters/Kena Betancin

De president van Venezuela, Hugo Chavez, bracht een bezoek aan Haïti. Ook de vice-president van Cuba was aanwezig. Venezuela beloofde goedkope petroleum en verbp,d zich ertoe elektriciteitscentrales te bouwen in drie steden, waaronder Port-au-Prince. Cuba beloofde dokters te sturen.

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank kondigde een schuldverlichting aan voor Haïti. Het land zou ook giften van de bank kunnen krijgen voor een bedrag van 50 miljoen dollar per jaar en dit tot 2009.

Aan het slot van de top van ministers van de Groep van Rio beloofde de Europese Unie Haïti voor de periode 2007-2013 een bedrag van 233 miljoen euro en mogelijk nog een premie voor goed bestuur die kan oplopen tot 25% van dit bedrag. Voor de periode 2002-2007 werd 300 miljoen euro toegezegd. Namens Préval vroeg minister Clérismé dat de EU de bevroren fondsen voor een totaal van 950 dollar zou vrijmaken, zoals al verscheiden keren is beloofd.

De Dominicaanse Republiek

In maart betaalde de Dominicaanse regering 22 000 dollar schadevergoeding uit aan twee Dominicaanse meisjes van Haïtiaanse afkomst omdat zij geen geboortebewijs kregen. Het Inter-Amerikaanse Hof van de mensenrechten had de Dominicaanse autoriteiten daartoe veroordeeld. De uitspraak kwam er vooral door de actie van Sonia Pierre, de voorzitster van de Dominicaans-Haïtiaanse vrouwengroep. Ultranationalisten eisten dat Sonia Pierre haar Dominicaanse nationaliteit ontnomen zou worden. Hierop ontstond een grote beweging van solidariteit met Sonia Pierre. Uiteindelijk bleek het niet mogelijk te zijn om Sonia Pierre haar Dominicaanse nationaliteit te ontnemen. De voorzitter van de kamer zei dat Sonia Pierre een Dominicaanse is, hoewel haar ouders buitenlanders waren. Volgens een onderzoek wil 43% van de Dominicanen dat kinderen van Haïtiaanse immigranten die in de Domincaanse Republiek geboren worden, de Dominicaanse nationaliteit krijgen.

Bart van Malderen
1 juni 2007