Van de redactie

Haïti slaagt er maar niet in een uitweg te vinden. Terwijl de crisis op het politieke front blijft aanslepen, gaat het met het land – hoe kan het ook anders als politici hun verantwoordelijkheid niet opnemen? – ook economisch bergaf.

Overlevingsstrategieën allerhande duiken op. De meest gekende methode (die sinds kort opnieuw veel aandacht krijgt) is iemand er op uit te sturen die elders anders een nieuw bestaan opbouwt (al is het illegaal). Hierdoor kan hij of zij geld of goederen overmaken aan het thuisfront dat kosten noch moeite gespaard heeft om de migratie te bekostigen. Zo kan wat geld opzij gezet worden voor moeilijker dagen. En dan moet je nog opletten waar je dit geld onderbrengt. De Nationale Haïtiaanse Bank heeft immers het geld dat op coöperatieve banken staat bevroren omdat ze met hoge intresten pronkten. Meer dan waarschijnlijk is dat drugsgeld dat men via de coöperaties probeerde wit te wassen. Goedmenende coöperaties (die werken met de zuur verdiende centjes van de kleine man en vrouw) moeten nu mee het gelag betalen van de fraude die een paar coöperatieve banken pleegden. Het zal je maar overkomen als je als boer dringend geld nodig hebt om bijvoorbeeld zaaigoed te kopen. En boeren betalen voor de huidige impasse.

Uit het interview dat LAMBI had met boerenleider Chavannes blijkt overduidelijk dat zij amper het hoofd boven water kunnen; zeker nu de grenzen wagenwijd worden open gezet voor goedkope voedselimporten. Deze regelrechte aanval op de Haïtiaanse voedselveiligheid inspireerde de boerenbeweging MPP om haar actie “Koop Haïtaans” (die al een paar jaren loopt) nieuw leven in te blazen. Het getuigt van creatief verzet. En niet alleen de MPP zoekt naar concrete antwoorden, ook kippenkwekers hebben zich verenigd om een alternatief te bieden voor de import van diepgevroren kippenvleugeltjes uit de VS. Op haar manier plaatst onze Haïti-correspondente Colette Lespinasse dit initiatief in een bredere context. Verder zijn we aan het tweede deel van ons historisch dossier toe. Op deze reis naar het verleden gaan we dieper in op de leef- en werkomstandigheden van de slaven.

Tot slot willen we je aandacht vragen voor een nieuw initiatief van het Vlaams Haïti Overleg. Groepen en of geëngageerde individuen die een actie willen opstarten naar aanleiding van 200 jaar onafhankelijkheid in Haïti, willen we uitnodigen op een bijeenkomst in Brussel op 15 september. Lees meer op bladzijde 20. Veel leesgenot.

De redactie

De redactie
1 juni 2002

Meer artikels uit deze Lambi