Juni 2016

We zijn half 2016 en de afronding van de verkiezingen laat nog steeds op zich wachten. In de rubriek Actueel wordt uitvoerig ingegaan op de stappen die gezet werden om klaarheid te krijgen rond de fraude bij de twee verkiezingsrondes van 2015. Het onderzoeksrapport werd met slechts één dag vertraging gepubliceerd en geeft aan om de tweede ronde ofte eerste ronde voor de presidentsverkiezingen te hernemen. Er is intussen een planning uitgevaardigd voor verkiezingen op 9 oktober 2016 en 8 januari 2017. De Europese Unie, die niet akkoord gaat met de conclusies van het onderzoeksrapport, besloot niet verder deel te nemen aan de observatie van de verkiezingen en hun observatiemissie volledig terug te trekken. De andere internationale actoren, o.a. de Organisatie van Amerikaanse Staten, zijn wel bereid om het proces verder te steunen.
Hoewel in de pers veel aandacht gaat naar de hele sage van de verkiezingen, die natuurlijk een belangrijk aspect vormen in het verdere beleid van het land, is de gewone Haïtiaan vooral begaan met de dagelijkse situatie van zijn leven. Hoe de eindjes aan elkaar knopen om rond te komen. En daar helpen de vele transfers uit het buitenland wel een groot deel van de Haïtiaanse gezinnen. Grote zorg en bekommernis van vele gezinnen gaat ook naar hun kinderen en of ze al rondkomen om het schoolgeld te betalen. Toegang tot de school voor alle kinderen was een belofte van de vorige regering. Er waren grootse plannen voor hervorming van het onderwijssysteem, en er zijn stappen gezet, maar ver staat men nog niet.
Tot slot moeten we toch niet alles in een negatief daglicht stellen. Er ontstaan ook steeds meer hoopgevende initiatieven die de Haïtiaan toegang geven tot een betere economische situatie. In deze nieuwsbrief belichten we zo een initiatief, en we hopen in de toekomst nog meer van dit te leveren.

Veel leesgenot en geniet van een deugddoende vakantie met hopelijk een wat drogere zomer.

Greet Schaumans, 15 juni 2016

P.S. We willen graag de website wat moderniseren en verbeteren zodat we er wat actiever kunnen mee te werk gaan. Daarvoor zijn nogal wat middelen nodig, een pak meer dan wat we hebben…
Daarom hier een oproep tot een financiële bijdrage. Het rekeningnummer van het Vlaams Haïti Overleg is BE34 5230 8045 3390; BIC is TRIOBEBB (Triodosbank). Dank voor je steun!

Actueel 4 juni 2016

Haïti zit weeral eens in een politieke crisis. Na het aftreden van president Martelly werd Jocelerme Privert aangesteld als provisoire president. Hij kreeg een mandaat van 120 dagen om verkiezingen te organiseren. Er was sprake van 24 april als verkiezingsdatum, maar die dag passeerde zonder dat er verkiezingen plaatsvonden, tot grote ergernis van de internationale gemeenschap. Veel energie werd gestoken in het oprichten van een onafhankelijke commissie die de fraude tijdens de verschillende verkiezingen van 2015 diende te onderzoeken. Er werd een provisoire eerste minister aangesteld en een nieuwe Voorlopige Kiesraad samengesteld. Ondertussen werd Haïti in de afgelopen maanden geteisterd door noodweer en overstromingen. De voorafgaande droogtes hebben ertoe geleid dat een derde van de bevolking honger lijdt.
Lees verder

De transfers van de Haïtiaanse diaspora

Meer dan 247 miljoen mensen, of 3,4 % van de wereldbevolking, leven niet in het land waar zij geboren zijn. Velen zoeken hun geluk in het buitenland.
De meeste migranten behouden een band met hun land van herkomst. Velen zenden geld naar hun families. In 2015 werden de transfers wereldwijd geschat op 601 miljard USD. Hiervan ging ongeveer 441 miljard USD naar landen in het Zuiden. Deze hulp bedraagt driemaal zoveel als de officiële ontwikkelingshulp en meer dan 10 % van het BNP. Men verwacht dat de transfers in 2016 meer dan 500 miljard USD zullen bedragen. Indien men rekening houdt met transfers langs informele kanalen ligt het totale bedrag waarschijnlijk nog hoger.
Lees verder

Onderwijs in Haïti: hervormingen essentieel

In Haïti blijft het onderwijs rondtollen in een vicieuze cirkel van gebrek aan visie en materiële en menselijke middelen. Er zijn wel uitmuntende pedagogen, die zeer welwillend goed bedoelde plannen maken voor hun politieke overheden. Die plannen worden dan weer om allerlei redenen door deze politici niet doorgezet. Gezinnen leveren bijna bovenmenselijke inspanningen om hun kroost ontwikkelingskansen te bieden. Maar die inspanningen zijn helemaal niet in verhouding tot de resultaten.
Lees verder

Promotie van solidaire economie – hoop voor de landbouw in Haïti

Sociale en solidaire bedrijven komen stilaan op gang

Haïti is een land waar tot vandaag bijna 70% van de bevolking leeft van landbouw of aanverwante activiteiten. Het gaat vaak nog om een overlevingslandbouw, met te weinig technische kennis en middelen.
Toch is er evolutie in de productie en worden steeds meer producten door boerengroepen lokaal verwerkt. Zo komt stilaan een lokale economie op gang, een soort keten van productie – verwerking – vermarkting. Dit gebeurt in steeds meer sectoren : kippenteelt, productie van eieren voor de hoofdzakelijk lokale markt , maniokteelt en verwerking tot bloem en casavebrood, mangoteelt vooral voor export, honing, essentiële oliën, …
We vroegen aan Dirk Wils, oud-coöperant die nu voor AGRISOL werkt, om ons wat uitleg te geven over het tot stand komen en de werking van zo een sociaal bedrijfje. Zijn verhaal volgt hieronder.
Lees verder